19 Temmuz 2011 Salı

Boutari Skalani 2003

Girit Akdenizin'in 5. büyük adası . Çok verimli topraklara , su rezervlerine sahip ve Yunanistan tarım ekonomisi için vazgeçilmez. Ada halkının yaşam ve beslenme stili nedeniyle çok uzun yaşadıkları düşünülüyor. Girit mutfağı ise kendi başına bir kültür. Girit, tarihimiz açısından da çok önemli bir yere sahip. Tam 24 yıllık bir kuşatmanın ardından 1669 yılında Kandiye'nin alınması ile fethi tamamlanabilmiş. Böylelikle 450 yıllık Venedik hakimiyeti son bulmuş. Neredeyse 2,5 asır Osmanlı eyaleti olarak kalmış. Adanın Yunanistan'a bağlanması ise Kıbrıs benzeri diplomatik masabaşı oyunlarla 1908.




Girit çok verimli topraklara sahip. Bağcılık da oldukça gelişmiş durumda. Buna karşın şarap üretimi Yunanistan ölçeğinde bakıldığında çok da fazla olduğu söylenemez. Az sayıda üretici söz konusu. Boutari ise Yunanistan'ın bizdeki Kavaklıdere gibi ülkenin hemen her bölgesinde kendi bağları olan büyük bir üreticisi. Girit'te de 1990lı yıllarda yatırım yaparak bağlar oluşturmuşlar. Ve adanın da en iyi şaraplarını yaratmaya başlamışlar. Boutari'nin bağlarının ve şaraphanesinin adı "Fantaxometocho". Bu bağlar Kandiye (Heraklion) nin hemen güneyinde yer alan SKALANI adlı köyde yer alıyor ve yörenin rakımı 150-250 m arasında değişiyor. Köy ünlü Minos uygarlığının başkenti Knossos'a 4 km uzaklıkta yer alıyor. Fantaxometocho Bağlarında Boutari pek çok yerel ve yabancı üzüm türlerini yetiştiriyor. Kırmızı türler Kotsifali, Mandilari, Liatiko, Syrah and beyaz türler Chardonnay, Vilana , Malvasia Aromatica ve Moschato Spinas bağlarda yer alan başlıca üzüm çeşitleri. Kotsifali adanın en önemli yerel kırmızı üzüm çeşidi. Mandilari ise başta Rodos olmak üzere tüm Ege adalarında yaygın olarak gözlenen bir çeşit.Bu iki üzümün kupajı sıklıkla yapılıyor.Son yıllarda Syrah ada iklimine de iyi uyum sağladığı gözlendiği için tüm adada yaygın olarak yetiştirilmeye başlamış.
Boutari Fantaxometocho Bağlarından üretilen başlıca şaraplar şunlar:




*Fantaxometocho: %65 Chardonnay, %25 Malvasia , %10 Vilana kupajı


*Kretikos Red: %60 Kotsifali, %40 Mandilaria kupajı


*Kretikos White: %95 Vilana, %5 diğer nadir lokal türler


*Skalani: Üreticinin ve Girit'in en önemli şarabı. Amerikan ve Fransız meşe fıçılarda 1 yıl süre ile yıllandırılmış. Pek çok uluslararası yarışmadan altın madalya sahibi. İlk rekoltelerinde Kotsifali&Mandilaria kupajı kullanılırken son yıllarda Kotsifali & Syrah kupajı tercih ediliyor. Hatta sn rekoltesinde Syrah %60 lık bir orana kadar yükseltilmiş durumda.


*İouliatiko: Liatiko adlı yerel kırmızı üzümün güneş altında kurutulması ile elde edilen tatlı şarap


Boutari Skalani adlı şarabı Girit'te araştırırken özellikle 2002-2003 rekoltelerine ulaşmaya çalıştım. Çünkü içinde Syrah barındıran bir kupaj yerine Girit'e özgü bir kupaj şarap daha çekici gelmişti. 2003 rekoltesini adadaki bir şarap butiğinde bulup satın aldım.
------------------------------



Boutari Skalani 2003



STİL: Kırmızı Sek Şarap


BÖLGE: Yunanistan-Girit-Kandiye(Heraklion)-Skalani Köyü


BAĞ: Fantaxometocho Bağları (150-250 m rakım)


ÜZÜM: % 70 Kotsifali; %30 Mandilaria


MEŞE: 1 Yıl Amerikan ve Fransız Meşe



--------------------------------


90 :Renk açılmaya başlamış. Burunda yoğun kuru meyvemsi kokular ve topraksı izler taşıyor. Damakta orta üstü bir gövdeye sahip. Meyvemsilik korunmuş ve dokusu sağlam. Tanenler güçlü ama yuvarlanmış durumda. Bitim oldukça uzun ve lezzetli baharatsı bir kalıcılığa sahip. İçim olgunluğunda ulaşmış bir kırmızı şarap.

18 Temmuz 2011 Pazartesi

Prodom Rose 2010



Roze şarapları çok fazla ev ortamında tükettiğimi söyleyemem. Yazın restaurantlarda denize karşı, yemeklerle beraber içilebilecek bir içki ( şarap?) seçeneğidir benim için roze. Gerçek bir şarap değildir.Ancak yaz turizminde iddialı olan ülkemiz için roze ve blush roze şarap yapımını da çok çok önemsiyorum doğrusu. Turistlerinde çokca tükettiklerine de defalarca şahit olmuşumdur. Beyaz şarabı da fazla restaurantlarda tüketmiyorum çünkü orta kalite olanlarının bile fiyatları ederlerinin çok üzerine çıkabiliyor malesef. Dolayısı ile Antalya'da dış ortamlarda Temmuz ve Ağustos ayları Roze aylarıdır benim için. Evde ise beyazlar öncelikli tercihimdir.




Roze şaraplarda daha önce de belirttiğim gibi yabancı üzümlerin kullanılmasına kişisel olarak karşıyım. Çünkü roze şaraplarda belli bir kaliteyi tutturmada üzüm türünün çok önemli olmadığı kanısındayım. Yani yabancı türler ekstra bir kalite gerekçesi değil benim için. Basbayağı başta Kalecik Karası, Çal Karası, Öküzgözü gibi yerel üzümlerimizden de çok üst düzeyde rozeler yapılabileceğini ve yapıldığını düşünüyorum. Zaten yaz aylarında turizm bölgelerinde çok fazla tüketildiğini düşünürsek hiç olmazsa bu yerel türleri kullanarak , üzümlerimizin de kısa yoldan ve riske girmeden reklamınını da yapmış olacağız inancındayım. Böylelikle yabancıların yerel türlere olan merakını arttırabilir ve yerli kırmızı-beyaz şarap tüketmelerinin de önünü açmış olabiliriz diye düşünüyorum. Bilmem yanılıyor muyum ?

------------------------------
Prodom Rose 2010
STİL: Sek Roze Şarap

BÖLGE: Ege

BAĞ: ?

ÜZÜM: %100 Syrah

-------------------------------
84: Renk açık somon pembesi . Burunda portakal , greyfurt gibi narenciye aromaları algılanıyor . Damakta gövdeli ve yoğun bir roze . Bitimi oldukça uzun bir şarap olsa da bir miktar asidite ve acılık hissediliyor. Ana yemekleri taşıyabilecek güçlü bir roze örneği.

13 Temmuz 2011 Çarşamba

Prodom Barudi Syrah 2010









Öncelikle bu ürünün başlığı konusunda biraz kararsız kaldığımı belirtmek isterim. Gıdatay Barudi , Prodom Barudi ya da Barudi hangisi daha doğru olacak emin olamadım. Prodom adı ne ön ne de arka etikette geçmiyor. Gıdatay ise Aydın'da zeytinyağı ve şarap üreten üretici şirketin adı. Geçen yıla kadar Aydın'daki kendi bağlarından elde edilen üzümlerden, Sevilen Şarapçılık tesislerinde Prodom markası ile şarap üretimi yapılmakta idi. Sanırım bu konuda geçen yıl yönetmelik değişti ve başka bir firma adına şarap üretimi de tümüyle yasaklandı. Gıdatay'da geçen yıldan itibaren Aydın-Umurlu'da inşaasını tamamladığı, kendi şaraphanesinde üretime başlamış durumda. Hepsi 2010 rekoltesi 4 farklı ürünü de ( kırmızı, beyaz, blush ve roze) geçtiğimiz günlerde tüketime sundu. Arka etiketlerinden üzümlerin Ege bölgesindeki başka bağlardan elde edildiği anlaşılıyor. Bu ürünlerin birazda ilerisi için deneyim kazanma amacını taşıdığını düşünüyorum. Prodom ise üst kalite marka olarak kalmaya devam edecek gibi. Yine de tüm şarap markalarını kucaklayacak yeni bir adlandırmaya ihtiyaç var gibime geliyor. Belki de planlanmış ama benim bilgim olmamış da olabilir tabi ki.

-----------------


Barudi 2010; %100 Syrah üzümlerinden yapılmış genç bir şarap. Üzümlerin kökeni belirtilmemiş. Prodom'da olduğu gibi üreticinin kendi bağının ürünü olmadıkları açık. Sadece Ege bölgesinden ve geç hasat ürün oldukları arka etikette not alınmış. Meşe fıçı kullanımı da söz konusu değil. Genç ve taze bir kırmızı şarabın özelliklerini bütünüyle taşıyor. İçimi kolay, dengeli ve meyvemsi bir yapıda. Yaz aylarında serin içilebilecek (Syrah olmasına rağmen!) bir şarap seçeneği de aynı zamanda.



-----------------



Barudi Syrah 2010

STİL: Kırmızı Sek Şarap

BÖLGE: Ege

BAĞ: ?

ÜZÜM: %100 Syrah

MEŞE: Yok



-----------------

82: Renk parlak kırmızı. Burun floral. Kırmızı kiraz ve frambuaz kokuları belirgin algılanıyor. Damakta dengeli, meyvemsi ve orta gövdeli bir şarap. Dokusu biraz zayıf, bitimde de biraz kısa kalıyor. Serin tüketilmesi gereken taze bir şarap. Yaz ayları için kırmızı içilecekse kesinlikle doğru tercih.

6 Temmuz 2011 Çarşamba

Torres Gran Coronas Reserva 2006




----------------------


Torres Gran Coronas Reserva 2006


STİL: Kırmızı Sek Şarap


BÖLGE: İspanya-Katalonya-Penedes


BAĞ: Torres Bağları


ÜZÜM: %85 Cabernet Sauvignon; %15 Tempranillo


MEŞE: Fransız Meşe (Süre?)


FİYAT: 70 TL


--------------------




88: Olgun koyu bordo renginde. Burunda yoğun biçimde frenk üzümü , böğürtlen ve yaban mersini kokuları algılanıyor. Damakta orta gövdeli, tanenler yuvarlanmış olsa da halen gücünü hissettiriyor. Bitim ise baharatsı lezzette ve orta düzeyde kalıcılığa sahip. 2-3 yıl daha bekletilebilecek orta düzey bir Cabernet örneği.

28 Haziran 2011 Salı

LA Wines Mon Reve Chardonnay-Chenin Blanc 2010

Fotograf Dr. İlker Özdemir'den alıntıdır.




İzmir'li ünlü Levanten işadamı Lucien Arkas, şirket hisselerinin çoğunluğunu satın alması ile İdol Şarapçılığın adını da bir süre önce LA Wines olarak değiştirdi. Bu radikal değişimle birlikte yeni şarap serileri de kendini göstermeye başlamış oldu. İlk değişiklik Mon Reve adlı yeni bir şarap serisinde. Fransızca da Benim Rüyam ya da hayalim anlamına gelen seride şimdilik 2 beyaz ürün var. Birincisi üreticinin Torbalı'da ki kendi bağlarından Chardonnay- Chenin Blanc kupajı ; ikincisi ise Kapadokya'dan gelen %100 Emir. Henüz piyasada hiç görmediğim Mon Reve Chardonnay-Chenin Blanc adlı şarabı bir restaurantta tatma şansı buldum. Çok çok beğendiğimi kesinlikle söyleyebilirim. İlerisi için de son derece de umut verici. LA Wines bu yıldan itibaren kendinden çok söz ettirecek gibi duruyor.



LA Wines Mon Reve Chardonnay- Chenin Blanc 2010
STİL: Beyaz Sek Şarap
BÖLGE: Ege-İzmir-Torbalı (ionya)
BAĞ: LA Bağları (idol Bağları)
ÜZÜM: %85 Chardonnay, %15 Chenin Blanc (Tek Bağ)
MEŞE: yok

--------------------------------



91: Açık sarı renkli. Burunda orta düzeyde limon ve limon çiçeği kokuları algılanıyor. Burun bir miktar kapalı denilebilir.Damakta orta üstü bir gövdeye, diri bir asiditeye ve çok başarılı bir mineralite derinliğine sahip. Bitime kadar hiç boşluk bırakmaksızın meyve ve mineral yüklü bir şarap. Bitim ise son derece lezzetli ve uzun kalıcılıkta. Beyaz şaraplarda uluslararası standartları yakaladığımızın en iyi kanıtlarından birisi daha.

16 Haziran 2011 Perşembe

Ktima Biblia Chora Ovilos 2009

Biblia Chora; Yunanistan için çok önemli bir proje.Yunanistan'da şarapçılık konusunda 2 önemli isim Önolog Vassilis Tsaktsarlis and Vangelis Gerovassiliou güçlerini birleştirip Makedonya'nın doğusunda Kavala kenti yakınlarında 35 hektarlık organik bağlar ve bağların ortasında modern bir şaraphane oluşturmuşlar. Bu bağlarda Yunanistan'ın en önemli yerel üzümleri (Assyrtiko ve Agiorgitiko) ve pek çok uluslararası üzümleri yetiştirmişler . Kısa süre içinde başarıyı da yakalamışlar. Özellikle bugün tadımını yaptığım Ovilos adlı beyaz şarabın hemen her rekoltesi uluslararası yarışmalardan altın madalya ile dönmeyi başarıyor. Üreticinin de amiral gemisi olan bu şarap ile Yunanistan'ın en iyi, en istikrarlı şaraplarının başında geliyor.
Ktima Biblia Chora -Kavala-Yunanistan
--------------

Ovilos üreticinin bir kırmızı ve bir beyaz şaraptan oluşan özel rezerv bir serisi. Kırmızı şarap %100 Cabernet Sauvignon'dan yapılıyor. Çok dikkat çekici bir başarısı yok. Oysa Ovilos Beyaz son derece sıradışı ve özel bir şarap. %50 Assyrtiko, %50 Semillon kupajından oluşuyor. 6 ay süre ile meşe fıçılarda olgunlaştırılıp tüketime sunuluyor. Asidite ve meyvemsi özelliklerini Yunanistan'ın en iyi beyaz üzümü (kökeni Santorini adası) olan Assyrtiko 'dan ; gövdesini ve gücünü de (kökeni Bordeaux) Balkanlara iyi uyum sağladığı bilinen Semillon 'dan alan şarap, böylelikle oldukça kompleks bir yapıya kavuşuyor. Benim tattığım 2009 rekoltesi yine uluslararası pek çok yarışmadan Altın madalya'lar ile dönmüş. (Decanter, International Wine & Spirit Competition, Concours Mondial Bruxelles).

----------------

Ktima Biblia Chora Ovilos Beyaz 2009

STİL: Beyaz Sek Şarap

BÖLGE: Yunanistan-Makedonya-Kavala-Kokkinochori

BAĞ: Biblia Chora Bağları (organik) (rakım 400 m)

ÜZÜM: %50 Assyrtiko, %50 Semillon (Tek Bağ)

MEŞE: 6 ay Fransız Meşe

------------------

92: Omuzlu büyük bir şişe tasarımı ile daha ilk baştan dikkat çekici şarap.Renk açık altın sarısı. Burun misket aromalarını andırır şekilde. Çiçeksi ve tropikal meyvemsi oldukça kompleks aromalar yoğun biçimde algılanıyor. Damakta dolgun ve gövdeli . Meyvemsi tatlar damakta öne çıkıyor. Orta damağı bütünüyle kaplayan şarabın oldukça diri bir asiditesi de sözkonusu. Bitim, bir miktar acımsılık hissedilse de oldukça uzun kalıcılıkta.

11 Haziran 2011 Cumartesi

Marisa Cuomo, Furore Bianco Fiorduva 2006




Sıradışı bağlar, üzümler ve şaraplar herzaman ilgimi çekmiştir. Dün gece tattığım beyaz şarap da uzun süredir çok çok merak ettiğim ve yaklaşık 1 yıl boyunca da bir türlü içmeye kıyamadığım şarapların başında geliyordu. İtalya'nın Campania bölgesindeki Amalfi Kıyılarında denize doğru dimdik inen kayalık yamaçlarda, teraslanmış bağlardan, çok nadir bulunan yöresel antik üzümlerin oluşturduğu bu kupajın adı FIORDUVA. Aynı zamanda tüm İtalya'nın da en iyi beyaz şaraplarından birisi olarak gösteriliyor. Üreticisi Marisa Cuomo ise bölgenin özellikle beyaz şaraplarıyla ünlü saygın ve başarılı bir üreticisi. Bağları görünce ne kadar zor bir işi başardıkları hemen anlaşılıyor. Benim bu şaraba olan ilgim Vedat Milor'un bir yazısında bahsetmesi ile başladı diyebilirim. Aslında beyaz şarapları kolay kolay yurtdışından taşımayı tercih etmesem de bu şarap bu konuda saydığım sebeplerle istisna oldu diyebilirim. Şarabı oluşturan üzümler (%30 Fenile, %30 Ginestra, %40 Ripoli) bölge için bile sıradışı denilebilir. Tükenmeye yüz tutmuş bu beyaz üzümlerden bile böyle müthiş bir şaraba imza atmaları da çok önemli.
Marisa Cuomo Bağları




-----------------------------
Fiorduva; üreticinin en önemli şarabı. Fenile (%30); Ginestra (%30) ve Ripoli (%40) adlı yerel üzümlerin bir kupajı. Asmaların ortalama yaşı 80 ve Pergola yani çardak (kameriye) tarzında oluşturulmuş. Kıyıya dik inen teraslanmış bağların rakımı 180 m ile 620 m arasında uzanım gösteriyor. Hasat ise Ekim sonuna doğru aşırı olgun üzümlerden yapılıyor. Vahşi mayalar kullanılarak ve 3 ay süren fermantasyon işlemi sonucunda bu eşsiz şarap elde ediliyor.


Campania 'da yaygın biçimde çardak şeklinde oluşturulan asmalar.
--------------------------------

Fiorduva 2006 her yönü ile etkileyici bir beyaz şaraptı. En başta ülkemizin en gözde beyazları 6 ayda çöküşe geçerken bu şarabın 6. yılında hala sapasağlam durması çok önemli idi. Hiç adı duyulmamış yerel üzümlerden böyle başarılı sansasyonel şaraplar yapılabilmesi bizim için de çok önemli bir örnek olsa gerek. Burun kıvırdığımız beyaz ve kırmızı üzümlerin de niye potansiyeli olmasın. Yabancı sepajlarlara dış piyasalarda bir yere varamayacağımız bu kadar açıkken üstelik!


Amalfi Kıyıları

--------------------------

Marisa Cuomo Furore Bianco Fiorduva 2006
STİL: Sek Beyaz Şarap
BÖLGE: Campania- Amalfi-Furore
BAĞ: Marisa Cuomo Furore Bağları
ÜZÜM: %30 Fenile, %30 Ginestra, %40 Ripoli
MEŞE: 3 ay meşe fıçı fermantasyonu
FİYAT: 40-50 euro
----------------------------


Teraslanmış dik yamaç bağları. Amalfi Kıyıları




Zorlu Marisa Cuomo bağlarından birisi daha.
--------------------------------------

95: Renk altın sarısı. Burunda yoğun kayısı , şeftali ve bergamut kokulu. Damakta yoğun, dolgun ve meyvemsi. Meyve ile birlikte müthiş bir mineralite ve dipdiri bir asidite söz konusu. Orta damağı bütünüyle kaplayan bir şarap. İyi ayarlanmış asidite, tatlılığı ve gövdeyi çok iyi taşıyor. Bu nedenle bitim de son derece dengeli ,uzun ve keyifli.