11 Haziran 2011 Cumartesi

Marisa Cuomo, Furore Bianco Fiorduva 2006




Sıradışı bağlar, üzümler ve şaraplar herzaman ilgimi çekmiştir. Dün gece tattığım beyaz şarap da uzun süredir çok çok merak ettiğim ve yaklaşık 1 yıl boyunca da bir türlü içmeye kıyamadığım şarapların başında geliyordu. İtalya'nın Campania bölgesindeki Amalfi Kıyılarında denize doğru dimdik inen kayalık yamaçlarda, teraslanmış bağlardan, çok nadir bulunan yöresel antik üzümlerin oluşturduğu bu kupajın adı FIORDUVA. Aynı zamanda tüm İtalya'nın da en iyi beyaz şaraplarından birisi olarak gösteriliyor. Üreticisi Marisa Cuomo ise bölgenin özellikle beyaz şaraplarıyla ünlü saygın ve başarılı bir üreticisi. Bağları görünce ne kadar zor bir işi başardıkları hemen anlaşılıyor. Benim bu şaraba olan ilgim Vedat Milor'un bir yazısında bahsetmesi ile başladı diyebilirim. Aslında beyaz şarapları kolay kolay yurtdışından taşımayı tercih etmesem de bu şarap bu konuda saydığım sebeplerle istisna oldu diyebilirim. Şarabı oluşturan üzümler (%30 Fenile, %30 Ginestra, %40 Ripoli) bölge için bile sıradışı denilebilir. Tükenmeye yüz tutmuş bu beyaz üzümlerden bile böyle müthiş bir şaraba imza atmaları da çok önemli.
Marisa Cuomo Bağları




-----------------------------
Fiorduva; üreticinin en önemli şarabı. Fenile (%30); Ginestra (%30) ve Ripoli (%40) adlı yerel üzümlerin bir kupajı. Asmaların ortalama yaşı 80 ve Pergola yani çardak (kameriye) tarzında oluşturulmuş. Kıyıya dik inen teraslanmış bağların rakımı 180 m ile 620 m arasında uzanım gösteriyor. Hasat ise Ekim sonuna doğru aşırı olgun üzümlerden yapılıyor. Vahşi mayalar kullanılarak ve 3 ay süren fermantasyon işlemi sonucunda bu eşsiz şarap elde ediliyor.


Campania 'da yaygın biçimde çardak şeklinde oluşturulan asmalar.
--------------------------------

Fiorduva 2006 her yönü ile etkileyici bir beyaz şaraptı. En başta ülkemizin en gözde beyazları 6 ayda çöküşe geçerken bu şarabın 6. yılında hala sapasağlam durması çok önemli idi. Hiç adı duyulmamış yerel üzümlerden böyle başarılı sansasyonel şaraplar yapılabilmesi bizim için de çok önemli bir örnek olsa gerek. Burun kıvırdığımız beyaz ve kırmızı üzümlerin de niye potansiyeli olmasın. Yabancı sepajlarlara dış piyasalarda bir yere varamayacağımız bu kadar açıkken üstelik!


Amalfi Kıyıları

--------------------------

Marisa Cuomo Furore Bianco Fiorduva 2006
STİL: Sek Beyaz Şarap
BÖLGE: Campania- Amalfi-Furore
BAĞ: Marisa Cuomo Furore Bağları
ÜZÜM: %30 Fenile, %30 Ginestra, %40 Ripoli
MEŞE: 3 ay meşe fıçı fermantasyonu
FİYAT: 40-50 euro
----------------------------


Teraslanmış dik yamaç bağları. Amalfi Kıyıları




Zorlu Marisa Cuomo bağlarından birisi daha.
--------------------------------------

95: Renk altın sarısı. Burunda yoğun kayısı , şeftali ve bergamut kokulu. Damakta yoğun, dolgun ve meyvemsi. Meyve ile birlikte müthiş bir mineralite ve dipdiri bir asidite söz konusu. Orta damağı bütünüyle kaplayan bir şarap. İyi ayarlanmış asidite, tatlılığı ve gövdeyi çok iyi taşıyor. Bu nedenle bitim de son derece dengeli ,uzun ve keyifli.

Hiç yorum yok: