Pek çoklarına göre Boğazkere, Türk üzümleri içinde en iyi, en özgün karakterli ve şarapları en fazla yıllanma potansiyeline sahip türümüz. Köken olarak Diyarbakır ili Çermik ve Çüngüş ilçelerini kapsayan bölge olarak gösteriliyor. Diğer üzüm türlerine göre oldukça geç olgunluğa ulaşan bir tür .Doğru işlendiği taktirde şarapları çok koyu renkli,burunda yoğun ve kompleks yapıda baharatsı, damakta tanen yapısı ve gövdesi güçlü, yıllanabilir özellikte olabilmektedir. İpek yolu üzerinde yer alan Anadolu toprakları için barındırdığı bu oryantal özellikler (mısır çarşısı gibi çağrışımlar sunması) nedeniyle de dikket çekicidir.Son yıllarda Ege başta olmak üzere pek çok bölgemizde de yetiştirilmeye başlamış ve özelliklerinde belirgin bir yozlaşma da gözlenmemiştir. Son olarak şunu da belirtmem lazım asma yapraklarının yapısı , rengi ve sonbaharda yarattığı müthiş pastoral görüntü de Boğazkere bağlarını görsel açıdan da eşsiz kılar.
-------------------------------
Boğazkere üzümü Elmalı platosuna son derece iyi uyum sağladığı da önemli bir gerçek. Geçen yıl Likya-Kızılbel Bağlarının Boğazkere üzümleri, monosepaj olarak Urla Şarapçılık tarafından işlenmiş ve 2009 rekoltesi Urla Boğazkere kalitesiyle çok büyük dikkat çekmişti. Bugüne kadar Boğazkere'yi sadece Cabernet Sauvignon'la kupaj olarak sunan Likya Şarapçılık ise bu yıl ilk kez kendi üzümlerini monosepaj şaraba dönüştürdü. 6 ay kadar Fransız meşe fıçılarda olgunlaştırıp Likya Vineyards serisi altında tüketime sunmaya hazır hale getirdi. Her iki şarabı da tatmış birisi olarak burunda aynı bağın üzümleri olması dolayısıyla, belirgin şekilde aynı özelliklere sahip olduğunu söyleyebilirim .Ancak Likya Vineyards Boğazkere 2010 damakta bariz biçimde fark yaratıyor. Bitimde adeta aromalar infilak ediyor ve çok daha güçlü, uzun lezzetli bir final sunuyor. Bir de bağlar 15-20 yaşında ulaştığında nasıl bir Boğazkere şarabı çıkacak düşünemiyorum doğrusu.
------------------------------
Likya Vineyards Boğazkere 2010
STİL: Kırmızı Sek Şarap
BÖLGE: Antalya- Elmalı- Kızılbel
BAĞ: Kızılbel Bağları (rakım: 1050-1100 m)
ÜZÜM: %100 Boğazkere (Tek Bağ)
MEŞE: 6 ay Fransız Meşe
------------------------------
93: Renk mor röfleli koyu bordo. Burunda önden menekşe gibi floral tonlar gelirken, daha geriden baskın biçimde kompleks yoğun baharatsı kokular (baharatçı dükkanı gibi) kendini hissettiriyor. Damakta yüksek gövdeli, bol meyvemsi ve güçlü tanenlere sahip.Bitime doğru şarap belirgin şekilde yükselişe geçiyor ve adeta damakta aroma patlamasına neden oluyor. Bitim baharatsı lezzette ve son derece uzun kalıcılıkta. Kesinlikle yıllandırılmayı hakeden bir şarap. Yerli üzümden yapılan Türk şaraplarının en iyisi.
2 yorum:
Umut bey merhaba,
Facebooktaki tadım bilgilendirme mesajınıza tıkladığımda burası açıldı. Halbuki ben devamlı olarak vinografi.com u kontrol ediyordum, acaba Umut bey yazmaya başladı mı diye. Burada yazdığınızı görünce çok sevindim. Çünkü ben sizin blogunuzu çok beğeniyorum. Ayrıca, blog sayfa düzeniniz ve sayfada bilgi verme düzeniniz gayet güzel. Şimdi geriye doğru gidip Mart'a kadarki yazıları zevkle okuyacağım.
bir başka konu; şarapların fiyatlarını da yazarsanız daha iyi olur diye düşünüyorum. Bana göre önemli bir husus :)
Ayrıca, bu blog düzeni, blogspot kapatıldığı dönemde geçtiğiniz diğerine göre daha iyi.
Kendi blogumdaki linkinizi hemen değiştirdim :)
Vinografi-Turkish Wine Blog'a tekrar kavuştuğuma sevindim.
selamlar, sevgiler...
Mehmet selam. 2 aydır yeniden aktif olarak blog yazmaya devam ediyorum. vinografi.com a da yakında aktarma yapacağım ama bloga yazmak şu an çok kolay geliyor bana. Yanlış anlaşılmadan dolayı özür dilerim. Görüşmek dileği ile...
Yorum Gönder