19 Temmuz 2011 Salı

Boutari Skalani 2003

Girit Akdenizin'in 5. büyük adası . Çok verimli topraklara , su rezervlerine sahip ve Yunanistan tarım ekonomisi için vazgeçilmez. Ada halkının yaşam ve beslenme stili nedeniyle çok uzun yaşadıkları düşünülüyor. Girit mutfağı ise kendi başına bir kültür. Girit, tarihimiz açısından da çok önemli bir yere sahip. Tam 24 yıllık bir kuşatmanın ardından 1669 yılında Kandiye'nin alınması ile fethi tamamlanabilmiş. Böylelikle 450 yıllık Venedik hakimiyeti son bulmuş. Neredeyse 2,5 asır Osmanlı eyaleti olarak kalmış. Adanın Yunanistan'a bağlanması ise Kıbrıs benzeri diplomatik masabaşı oyunlarla 1908.




Girit çok verimli topraklara sahip. Bağcılık da oldukça gelişmiş durumda. Buna karşın şarap üretimi Yunanistan ölçeğinde bakıldığında çok da fazla olduğu söylenemez. Az sayıda üretici söz konusu. Boutari ise Yunanistan'ın bizdeki Kavaklıdere gibi ülkenin hemen her bölgesinde kendi bağları olan büyük bir üreticisi. Girit'te de 1990lı yıllarda yatırım yaparak bağlar oluşturmuşlar. Ve adanın da en iyi şaraplarını yaratmaya başlamışlar. Boutari'nin bağlarının ve şaraphanesinin adı "Fantaxometocho". Bu bağlar Kandiye (Heraklion) nin hemen güneyinde yer alan SKALANI adlı köyde yer alıyor ve yörenin rakımı 150-250 m arasında değişiyor. Köy ünlü Minos uygarlığının başkenti Knossos'a 4 km uzaklıkta yer alıyor. Fantaxometocho Bağlarında Boutari pek çok yerel ve yabancı üzüm türlerini yetiştiriyor. Kırmızı türler Kotsifali, Mandilari, Liatiko, Syrah and beyaz türler Chardonnay, Vilana , Malvasia Aromatica ve Moschato Spinas bağlarda yer alan başlıca üzüm çeşitleri. Kotsifali adanın en önemli yerel kırmızı üzüm çeşidi. Mandilari ise başta Rodos olmak üzere tüm Ege adalarında yaygın olarak gözlenen bir çeşit.Bu iki üzümün kupajı sıklıkla yapılıyor.Son yıllarda Syrah ada iklimine de iyi uyum sağladığı gözlendiği için tüm adada yaygın olarak yetiştirilmeye başlamış.
Boutari Fantaxometocho Bağlarından üretilen başlıca şaraplar şunlar:




*Fantaxometocho: %65 Chardonnay, %25 Malvasia , %10 Vilana kupajı


*Kretikos Red: %60 Kotsifali, %40 Mandilaria kupajı


*Kretikos White: %95 Vilana, %5 diğer nadir lokal türler


*Skalani: Üreticinin ve Girit'in en önemli şarabı. Amerikan ve Fransız meşe fıçılarda 1 yıl süre ile yıllandırılmış. Pek çok uluslararası yarışmadan altın madalya sahibi. İlk rekoltelerinde Kotsifali&Mandilaria kupajı kullanılırken son yıllarda Kotsifali & Syrah kupajı tercih ediliyor. Hatta sn rekoltesinde Syrah %60 lık bir orana kadar yükseltilmiş durumda.


*İouliatiko: Liatiko adlı yerel kırmızı üzümün güneş altında kurutulması ile elde edilen tatlı şarap


Boutari Skalani adlı şarabı Girit'te araştırırken özellikle 2002-2003 rekoltelerine ulaşmaya çalıştım. Çünkü içinde Syrah barındıran bir kupaj yerine Girit'e özgü bir kupaj şarap daha çekici gelmişti. 2003 rekoltesini adadaki bir şarap butiğinde bulup satın aldım.
------------------------------



Boutari Skalani 2003



STİL: Kırmızı Sek Şarap


BÖLGE: Yunanistan-Girit-Kandiye(Heraklion)-Skalani Köyü


BAĞ: Fantaxometocho Bağları (150-250 m rakım)


ÜZÜM: % 70 Kotsifali; %30 Mandilaria


MEŞE: 1 Yıl Amerikan ve Fransız Meşe



--------------------------------


90 :Renk açılmaya başlamış. Burunda yoğun kuru meyvemsi kokular ve topraksı izler taşıyor. Damakta orta üstü bir gövdeye sahip. Meyvemsilik korunmuş ve dokusu sağlam. Tanenler güçlü ama yuvarlanmış durumda. Bitim oldukça uzun ve lezzetli baharatsı bir kalıcılığa sahip. İçim olgunluğunda ulaşmış bir kırmızı şarap.

Hiç yorum yok: