13 Temmuz 2011 Çarşamba

Prodom Barudi Syrah 2010









Öncelikle bu ürünün başlığı konusunda biraz kararsız kaldığımı belirtmek isterim. Gıdatay Barudi , Prodom Barudi ya da Barudi hangisi daha doğru olacak emin olamadım. Prodom adı ne ön ne de arka etikette geçmiyor. Gıdatay ise Aydın'da zeytinyağı ve şarap üreten üretici şirketin adı. Geçen yıla kadar Aydın'daki kendi bağlarından elde edilen üzümlerden, Sevilen Şarapçılık tesislerinde Prodom markası ile şarap üretimi yapılmakta idi. Sanırım bu konuda geçen yıl yönetmelik değişti ve başka bir firma adına şarap üretimi de tümüyle yasaklandı. Gıdatay'da geçen yıldan itibaren Aydın-Umurlu'da inşaasını tamamladığı, kendi şaraphanesinde üretime başlamış durumda. Hepsi 2010 rekoltesi 4 farklı ürünü de ( kırmızı, beyaz, blush ve roze) geçtiğimiz günlerde tüketime sundu. Arka etiketlerinden üzümlerin Ege bölgesindeki başka bağlardan elde edildiği anlaşılıyor. Bu ürünlerin birazda ilerisi için deneyim kazanma amacını taşıdığını düşünüyorum. Prodom ise üst kalite marka olarak kalmaya devam edecek gibi. Yine de tüm şarap markalarını kucaklayacak yeni bir adlandırmaya ihtiyaç var gibime geliyor. Belki de planlanmış ama benim bilgim olmamış da olabilir tabi ki.

-----------------


Barudi 2010; %100 Syrah üzümlerinden yapılmış genç bir şarap. Üzümlerin kökeni belirtilmemiş. Prodom'da olduğu gibi üreticinin kendi bağının ürünü olmadıkları açık. Sadece Ege bölgesinden ve geç hasat ürün oldukları arka etikette not alınmış. Meşe fıçı kullanımı da söz konusu değil. Genç ve taze bir kırmızı şarabın özelliklerini bütünüyle taşıyor. İçimi kolay, dengeli ve meyvemsi bir yapıda. Yaz aylarında serin içilebilecek (Syrah olmasına rağmen!) bir şarap seçeneği de aynı zamanda.



-----------------



Barudi Syrah 2010

STİL: Kırmızı Sek Şarap

BÖLGE: Ege

BAĞ: ?

ÜZÜM: %100 Syrah

MEŞE: Yok



-----------------

82: Renk parlak kırmızı. Burun floral. Kırmızı kiraz ve frambuaz kokuları belirgin algılanıyor. Damakta dengeli, meyvemsi ve orta gövdeli bir şarap. Dokusu biraz zayıf, bitimde de biraz kısa kalıyor. Serin tüketilmesi gereken taze bir şarap. Yaz ayları için kırmızı içilecekse kesinlikle doğru tercih.

Hiç yorum yok: