10 Ağustos 2011 Çarşamba

Domaine Sigalas Assyrtiko 2009

Ege'de küçücük bir ada olmasına karşın SANTORİNİ Yunanistan'ın ve Dünyanın en önemli bağcılık ve şarapçılık bölgelerinden birisidir. Neredeyse tüm kıyıların çıplak gözle çepeçevre izlenebildiği bu adada tam 53 çeşit adaya özgü üzüm türü tescil edilmiş. Halen aktif bir volkan olan Santorini'nin volkanik mineral ve madenlerden zengin toprakları başta beyazlar olmak üzere asmaların yetişmesi için eşsizdir. Üstelik Floksera gibi hastalıklara da doğal bir direnç sözkonusudur. Domaine Sigalas ise adanın en meşhur üreticisi konumunda. Şarapları tüm Yunanistan'ın en iyileri arasında en başlardadır.
ASSYRTIKO kökeni de Santorini olan Yunanistan'ın en iyi beyaz üzüm türü. Tüm ada bağlarının %75-80'ini bu üzüm asmaları oluşturuyor. Bazı asmaların yaşı 2 asıra kadar uzanmakta. İyi işlendiğinde mineral ve asidite yönünden zengin ,derinlikli beyaz şaraplar elde ediliyor. Kısaca hem adanın hem Yunanistan'ın gururu olan bir tür diyebilirim.





Domaine Sigalas adanın en iyi yerel şarap üreticisi. Tamamen kendi sahip oldukları bağlardan şarap üretiyorlar. Bağları adanın kuzeyinde Oia köyü yakınlarında. Deniz seviyesinden başlayıp 250 m yüksekliğe kadar çıkan teraslar şeklinde yaşlı bağlara sahipler. Başta Assyrtiko olmak üzere bağlarda diğer yerel türlere de gerekli önemi verip çok iyi şaraplar üretiyorlar. Adanın meşhur Vinsanto adlı tatlı şarabının da en iyi üreticisi yine Sigalas.

----------------------------
Domaine Sigalas'ın 2006 rekoltesi Assyrtiko şarabını geçen yıl tatmıştım. Tam 1 yıl sonra 2009 rekoltesi ile aynı şarabı tekrar tadıyorum. Bu şaraba ait tadım notu, ada üzümleri hakkında da aşağıdaki linkte gerekli diğer bilgiler mevcut.

http://vinografi.blogspot.com/2010/07/domaine-sigalas-2006.html


------------------------------


Domaine Sigalas Assyrtiko 2009

STİL: Beyaz Sek Şarap

BÖLGE: Santorini-Oia

BAĞ: Sigalas Bağları (50 yaş üzeri)

ÜZÜM: %100 Assyrtiko

MEŞE: yok

--------------------
92: Renk açık altın sarısı. Burunda narenciye ve turunçgil aromaları zengin. Damakta meyvemsi , gövdeli ve bol mineral yüklü bir şarap. Bitimde de narenciye aromaları kalıcı uzun lezzette. Bitimdeki bir miktar acımtrak sivri tat dışında çok çok iyi bir Yunan beyaz şarabı.


Hiç yorum yok: