29 Ekim 2010 Cuma

Paşaeli 2006


Paşaeli 'nin aynı yıl içinde çıkan 2. rekoltesi. Paşaeli ve Buca Bağcılığı hakkında edindiğim bilgileri 2005 rekoltesi tadım notlarında sunmuştum . Tekrarlama gereği duymuyorum. Ama internet haberlerinden okuduğum ve beni oldukça heyecanlandıran bir yeni bir gelişme var. Paşaeli, kayıp bir Trakya beyazı olan Kolorko üzümünden bir şarap yapmış. Şarap 250 şişe gibi çok sınırlı miktarda ve piyasaya bildiğim kadarı ile de verilmedi. Bu şarabı tatma şansım olmasa da böyle bir çabadan çok mutlu oldum. Umarım bu nadir üzümün peşini bırakmazlar. Paşaeli Kolorko, ilerideki yıllarda mutlaka elde etmek istediğim bir şarap olacak kuşkusuz. Böyle kaybolmak üzere olan antik ve yerel üzüm çeşitlerimizden birisi daha hayat buluyor. Tebrik ediyorum ve alkışlıyorum.
---------------------------------
Paşaeli 2006
STİL: Kırmızı Sek Şarap
BÖLGE: Ege-İzmir-Buca-Kaynaklar (İonya)
BAĞ: Serez Çiftliği 235 m (üreticiye ait)
ÜZÜM: Cabernet Sauvignon & C.Franc & Merlot & P.Verdot (Tek Bağ)
MEŞE: 24 ay Fransız Meşe
FİYAT: 60 TL
--------------------------------
78 (6): Renk; turuncu röflelerin belirdiği koyu bordo. Burunda frenk üzümü ve yaban mersini kokuları belirgin. Damakta dengeli ve orta gövdeli. Bitimde ise biraz cansız ve kısa kalan bir şarap.

24 Ekim 2010 Pazar

Büyülübağ Shah 2008

Büyülübağ'ın en yeni şarabı çıktı. Bu şarap pek çok açıdan yenilikleri içeriyor. Birincisi üzüm adının öne çıkmadığı farklı bir ad ile çıkarılmış. SHAH yani ŞAH adı direkt olarak insanda otantik Doğu çağrışımına neden oluyor. Ve tahmin edilebileceği ürün bir Şiraz şarabı. İkincisi bence çok çok başarılı ve adına çok yakışan ve oryantal esintiler taşıyan bir etiket dizaynı söz konusu.Dolayısı ile üzüm, marka ve etiket dizaynının birbiri ile tutarlı olduğu özel bir marka yaratılmış. Aslında Avşa adasının ne kadar doğudur tartışılır tabi ki. Avrupa'ya göre Doğu ancak bize göre aslında tam Batı. Ancak eğer dış pazarlar düşünülüyorsa doğru bir strateji olduğu da kesin.
------------------------
SHAH, %100 bir Syrah şarabı değil. %75 oranında Syrah kullanılmış. Geri kalan %25 ise eşit oranda Cabernet Sauvignon ve Merlot üzümlerinden oluşuyor. Şarapta kullanılan üzümlerin tamamının Avşa adasından olduğu arka etikette belirtilmiş. Bildiğimiz kadarı ile Büyülübağ'ın kendi bağlarında Syrah üzümü yok. Bu durumda üzümlerin muhtemelen yine Avşa adasındaki anlaşmalı farklı bağlardan temin edilmiş olması gerekir. Şarap 12 ay Fransız Meşe fıçılarda ve 6 ay şişe olgunlaştırıldıktan sonra tüketime sunulmuş.
----------------------------
Büyülübağ Shah 2008
STİL: Kırmızı Sek Şarap (%14,5 alkol)
BÖLGE: Marmara-Avşa Adası
BAĞ: Avşa Adası Bağları
ÜZÜM: %75 Syrah, %12,5 Cabernet Sauvignon, %12,5 Merlot
MEŞE: 12 ay Fransız Meşe
FİYAT: 50 TL
--------------------------
85 (7) : Koyu bordo renkli. Burun bir miktar kapalı. Kuru meyvemsi ve baharatsı tonlar algılanıyor. Damakta tanenler yuvarlanmış ama hala güçlü olarak hissediliyor.Orta gövdeli şarabın bitimi de oldukça uzun ve baharatsı lezzette.

19 Ekim 2010 Salı

Melen Öküzgözü Rezerve 2007


Melen Öküzgözü Rezerve, bence Melen'in en dikkat çekici şarabı. İlk rekoltesi olan 2006, Öküzgözü'nün karakterini ve potansiyeli oldukça iyi yansıtıyordu. 2. rekoltesi olan 2007' yi ise yakın zamanda tattım. İlk rekoltesinde olduğu gibi şarap, monosepaj bir ürün değil. %80 oranında Öküzgözü üzümünden yapılmış ancak %10 'ar oranlarında Shiraz ve Merlot da kupaja eklenmiş. Yine oldukça beğendiğim bir şarap oldu. Ama şarap bir önceki rekoltesinden oldukça farklı yapılmış. 2006 kuru meyvemsi tonlara sahip, olgun ve ağırbaşlı bir şaraptı. 2007 rekoltesi ise içim olarak yine keyifli ancak karakteri 2006'ya göre çok farklı bir şarap.Kesinlikle daha canlı meyvemsi zarif ve çok genç bir şarap olmuş. Birbiri ile kıyaslanamayacak kadar farklı iki şarap. Bu nedenle hangisi daha iyi yorum fazla yapamıyorum . Ama herşeye rağmen 2006 daha karakteristik bir şarap denilebilir.
------------------------------------------
Melen Öküzgözü Rezerve 2008
STİL: Kırmızı Sek Şarap
BÖLGE: Trakya- Hoşköy-Ganohora
BAĞ: Melen Bağları
ÜZÜM: %80 Öküzgözü, %10 Shiraz, %10 Merlot (Tek Bağ)
MEŞE: 6 ay Fransız Meşe
FİYAT: 35 TL
------------------------------------------
83 (6,5) : Renk parlak canlı yakut kırmızısı. Burunda kırmızı kiraz ve vişne gibi canlı meyvemsi yapıda. Damaktada meyvemsi, orta gövdeli ,dengeli ve akıcı bir şarap. Bitim orta uzunlukta.

12 Ekim 2010 Salı

Melen Manastır Cabernet Sauvignon 2006


Melen'in yakın geçmişte yeniden düzenlediği Manastır bağlarından Shiraz'ın ardından yine hepsi 2006 rekoltesi olan 3 monosepaj şarap daha tüketime sunuldu. Bu şaraplar Cabernet Sauvignon, Merlot ve Tempranillo. 4 şarapta Fransız meşe fıçılarda ve şişede uzun süre olgunlaştırılmış ve öyle piyasaya verilmiş. Melen , 150 dönümlük bu Manastır bağları üzerinde çokca ve özenle çalışıyor. Şarapların 2006 rekoltesi bu bağların ilk ürünleri. Bağlar olgunlaştıkça çok daha başarılı şaraplar çıkacağını düşünüyorum . Ancak serinin şuan için en fazla öne çıkan şarabı Shiraz oldu. Bu şarabı daha önce tatmıştım. Sırada ise Cabernet Sauvignon var. Bu arada bağın içinde yer alan tarihi Hagios Ioannis Theologos manastırı da bu şaraplara ayrı bir mistik hava katıyor ve benim bu şaraplara olan ilgimi de her seferinde arttırıyor.
--------------------------------
Melen Manastır Cabernet Sauvignon 2006
STİL: Kırmızı Sek Şarap
BÖLGE: Trakya - Ganohora-Hoşköy
BAĞ: Melen Manastır Bağları ( 200 m rakım)
ÜZÜM: %100 Cabernet Sauvignon
MEŞE: Fransız Meşe Fıçı (süre?)
-----------------------------
80 (6,5) : Renk koyu bordo. Burun oldukça yoğun reçelsi kırmızı olgun meyvelerle yüklü. Damakta derinlik sınırlı ,orta gövdeli ve tanenli. Bitimi de oldukça tanenli bir şarap. 2 yıl kadar daha dinlendirilip öyle tadılması gerek

11 Ekim 2010 Pazartesi

Urlice Syrah-Cabernet Sauvignon Reserve 2008




Urla, son günlerde (ne demekse) Beyaz Türk'lerin başkenti ilan ediliverdi . Benim içinse son 10 yıldır zaten huzurun başkenti idi. Bu coğrafyanın benim için tek eksiği olan, yöresel kaliteli bir şarabının olmaması hali son yıllarda fazlası ile giderilmiş durumda. Urlice ve Urla Şarapçılık Urla'nın bağcılık ve şarapçılık geçmişine yakışır 2 ciddi üreticimiz. Urla Şarapçılık şuana kadar ki Türkiye'nin en önemli yatırımlarından birisi konumunda. Urlice ise son 2-3 yıldır biraz amatör ruhla sadece kendi bağlarından küçük miktarlarda şarap yapan küçük bir üretici. Daha ilk rekoltesi olan 2004 Cabernet Sauvignon'larını kendi bağlarında tatmıştım. Şimdi ise son rekoltesi olan 2008 reserve şaraplarını tadıyorum. Aradaki değişim gerçekten müthiş. Ev şarabı düzeyinden, neredeyse mahzen şarabına düzeyine bir evrim söz konusu. Etkileyici bir başarı öyküsü.
------------------
Urlice'nin 80 dönüme ulaşan bağlarında Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot, Chardonnay ve az miktarda Karaburun Sultaniyesi yetiştiriliyor. Urlice'nin sahipleri olan Reha ve Bilge Öğünlü çifti öncelikle tam bir bağcı. Bağları uzaktan seyretmiyorlar, işin tam içindeler. Şarap üretimi ise bağın hemen kenarındaki küçük taş evde gerçekleşiyor. Sadece kendi bağlarından küçük parti üretimler yapıyorlar. Yeni çıkan ürünler içinde en çok göze batan Syrah&Cabernet kupajı olan ve Fransız Meşe fıçılarda olgunlaştırılan Reserve şarabı oldu. Cabernet-Merlot 2007 şarabını da birkaç gün önce tattım. O burunda zengin ancak damakta asiditenin biraz öne çıktığı bir şarap olmuş. 2008 reserve şarap için ise olumsuz söylenebilecek pek bir şey yok. Sadece mantar konusunda biraz daha dikkatli olmaları gerekebilir o kadar.
----------------------

Urlice Syrah-Cabernet Sauvignon Reserve 2008
STİL: Sek Kırmızı Şarap
BÖLGE:Ege-İzmir-Urla (İonya)
BAĞ: Urlice Bağları
ÜZÜM: Syrah&Cabernet Sauvignon (Kupaj Oranları?)
MEŞE: Fransız Meşe (süre?)

----------------------
86 (7): Renk koyu bordo. Burun çok zengin . Siyah meyvelerce yüklü ve geriden bitter, kakao aromaları baskın şekilde geliyor. Damakta orta gövdeli , akıcı ve dengeli. Bitim orta uzunlukta ve baharatsı lezzette.

6 Ekim 2010 Çarşamba

Turasan Seneler Öküzgözü 2008

Turasan'nın en çok sevdiğim ve en iyi şaraplarından birisi Turasan Seneler Öküzgözü . Şarabın 2008 rekoltesi geçtiğimiz günlerde çıktı. Bence ilk rekoltesinden daha başarılı. Sanırım Fransız danışmanlarının Öküzgözüne karşı özel bir sempatisi var. Bu üzüm üzerinde dikkatle çalışıyorlar gibi geliyor bana. Umarım düşündüğüm gibidir. Üzümler ise Öküzgözü'nün anavatanından yani Elazığ'dan ve tek bir bağdan seçilmiş. Şarabın 12 ay Fransız meşe fıçılarda olgunlaşması sağlanmış. Sonuçta üzümün karekterini iyi yansıtan başarılı bir şarap olmuş. İleri rekoltelerinde çok daha iyi olacağına eminim. Özellikle yabancı üzümlerle kupajları üzerinde de bence durulmalı.
--------------------------
Turasan Seneler Öküzgözü 2008
STİL: Sek Kırmızı Şarap
BÖLGE: Doğu Anadolu-Elazığ
BAĞ: ?
ÜZÜM: %100 Öküzgözü (Tek Bağ)
MEŞE: 12 ay Fransız Meşe
FİYAT: 32 TL
---------------------------
85 (7): Renk koyu bordo. Burunda kuru meyvesi tonlar belirgin algılanıyor. Damakta orta gövdeli ,meyvemsi ve tanenleri belirgin hissediliyor. Bitim ise orta uzunlukta ve biraz buruk. Kayra Vintage Öküzgözü ile birlikte Öküzgözü'nün en iyi örneklerinden birisi durumunda.

Kayra Vintage Chardonnay 2009


Kayra Vintage , Kayra'nın en dikkat çekici serisi elbette. Serinin tek beyazı olan ve %100 Chardonnay üzümlerinden yapılan şarabın 2009 rekoltesi kısa zaman önce çıktı. Şarap ilk rekoltesinde olduğu gibi yine sıradışı. Hiçbir Türk beyazında olmadığı kadar meşe katkılı bir şarap. Ancak meyve bütünüyle baskılanmamış ve belli oranda korunabilmiş. Kremayı andıran yoğunluğu ile de yemeklere çok iyi eşlik ediyor. Bence verilen parayı da hakediyor. Tek eksikliği üzümün orjininin yine etikette belirtilmemiş olması. Hangi bölgenin Chardonnay'ını içtiğiniz konusu tamamen meçhul. Hayal gücünüze kalmış.
------------------------------------
Kayra Vintage Chardonnay 2009
STİL: Sek Beyaz Şarap
BÖLGE: Ege Denizli???
BAĞ: ??
ÜZÜM: %100 Chardonnay
MEŞE: Meşe Fıçı Fermantasyonu (Sur Lies)
FİYAT: 35 TL (onlinemahzen'de)
---------------------------------------
90 (8): Açık sarı renkli. Burunda meşeden gelen tereyağı ve vanilya aromaları baskın. Geriden narenciye tarzında meyvemsi kokular algılanıyor. Damakta kremamsı yağlı dolgun ve meyvemsi karakterde. Asiditesi diri ve ferahlatıcı. Bitim ise orta uzunlukta. Yeni dünya Chardonnay stilinin Türk versiyonu başarılı bir şarap.