11 Ekim 2010 Pazartesi

Urlice Syrah-Cabernet Sauvignon Reserve 2008




Urla, son günlerde (ne demekse) Beyaz Türk'lerin başkenti ilan ediliverdi . Benim içinse son 10 yıldır zaten huzurun başkenti idi. Bu coğrafyanın benim için tek eksiği olan, yöresel kaliteli bir şarabının olmaması hali son yıllarda fazlası ile giderilmiş durumda. Urlice ve Urla Şarapçılık Urla'nın bağcılık ve şarapçılık geçmişine yakışır 2 ciddi üreticimiz. Urla Şarapçılık şuana kadar ki Türkiye'nin en önemli yatırımlarından birisi konumunda. Urlice ise son 2-3 yıldır biraz amatör ruhla sadece kendi bağlarından küçük miktarlarda şarap yapan küçük bir üretici. Daha ilk rekoltesi olan 2004 Cabernet Sauvignon'larını kendi bağlarında tatmıştım. Şimdi ise son rekoltesi olan 2008 reserve şaraplarını tadıyorum. Aradaki değişim gerçekten müthiş. Ev şarabı düzeyinden, neredeyse mahzen şarabına düzeyine bir evrim söz konusu. Etkileyici bir başarı öyküsü.
------------------
Urlice'nin 80 dönüme ulaşan bağlarında Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot, Chardonnay ve az miktarda Karaburun Sultaniyesi yetiştiriliyor. Urlice'nin sahipleri olan Reha ve Bilge Öğünlü çifti öncelikle tam bir bağcı. Bağları uzaktan seyretmiyorlar, işin tam içindeler. Şarap üretimi ise bağın hemen kenarındaki küçük taş evde gerçekleşiyor. Sadece kendi bağlarından küçük parti üretimler yapıyorlar. Yeni çıkan ürünler içinde en çok göze batan Syrah&Cabernet kupajı olan ve Fransız Meşe fıçılarda olgunlaştırılan Reserve şarabı oldu. Cabernet-Merlot 2007 şarabını da birkaç gün önce tattım. O burunda zengin ancak damakta asiditenin biraz öne çıktığı bir şarap olmuş. 2008 reserve şarap için ise olumsuz söylenebilecek pek bir şey yok. Sadece mantar konusunda biraz daha dikkatli olmaları gerekebilir o kadar.
----------------------

Urlice Syrah-Cabernet Sauvignon Reserve 2008
STİL: Sek Kırmızı Şarap
BÖLGE:Ege-İzmir-Urla (İonya)
BAĞ: Urlice Bağları
ÜZÜM: Syrah&Cabernet Sauvignon (Kupaj Oranları?)
MEŞE: Fransız Meşe (süre?)

----------------------
86 (7): Renk koyu bordo. Burun çok zengin . Siyah meyvelerce yüklü ve geriden bitter, kakao aromaları baskın şekilde geliyor. Damakta orta gövdeli , akıcı ve dengeli. Bitim orta uzunlukta ve baharatsı lezzette.

Hiç yorum yok: