1 Mart 2010 Pazartesi

Sarafin Cabernet Sauvignon 2007






Sarafin Türkiye'de şarapçılık adına pek çok şeyin başlamasını sağlayan bir proje.Bunları sıralayacak olursak eğer;



1- Türkiye'de uluslararası üzüm çeşitlerini tanınmasını ve popülerize olmasını sağladı.


2- Türkiye'nin ilk monosepaj tek bağ şaraplarını yaratarak kaliteli ve sınırlı üretime öncülük etti.


3- Dünya liginde yarışacak düzeyde, çok başarılı beyaz şaraplara imza attı. Öyleki özellikle Sarafin Chardonnay neredeyse katıldığı her yarışmadan madalya ile döndü. Bazı rekoltelerinde altın madalya bile almayı başardı.


4- Dünya çapında olmasa bile, Türkiye standartlarının üzerinde gövdeli, güçlü kırmızılarla bizleri tanıştırdı.






Sarafin bağları 1989 yılında Ahmet Kutman ve Güven Nil ortaklığı ile Çanakkale-Eceabat'ta 700 dönümde oluşturuldu. İlk rekoltesi olan 1996 yılı şarapları 1998 yılında tüketime sunuldu. O tarihten buyana istikrarlı biçimde her yıl monosepaj olarak üretim devam etti. Seriye en son olarak geçen yıl Shiraz katıldı. Sarafin Cabernet Sauvignon benim 2000 rekoltesinden bu yana her yıl tattığım bir şarap. 2007 rekoltesi de çok kısa önce tüketime sunuldu. 2007 Türkiye için çok iyi bir yıl olduğu için çıkar çıkmaz büyük umutla tadımını yaptım.


Doluca Sarafin Cabernet Sauvignon 2007


BÖLGE: Trakya-Saroz

BAĞ: Sarafin Bağları (üreticiye ait)

ÜZÜM: %100 Cabernet Sauvignon (Tek Bağ)

MEŞE: 14 ay Fransız meşe





76-80 Puan (77) (6): Renk arteriyel kan gibi parlak canlı kırmızı. Burunda tatlı baharatlar füme et çağrışımlı kokular algılanıyor. Damakta dengeli ve orta-az gövdeli. Bitişide orta uzunlukta ve baharatsı. İçimi rahat akıcı meyvemsi bir şarap ancak derinlik yok ve dokusu oldukça zayıf . Bekletilmeden içilmesi gerekli. Sarafin efsanesinden uzakta.




Sarafin bağları 20 yaşına ulaştı. Giderek olgunlaşması komplekslik ve derinlik kazanması beklenirken tam tersi gövde kaybeden giderek sıradanlaşan şaraplar halini alıyor. 2007 CS ise benim için hayal kırıklığı oldu. Doluca'dan Sarafin'e biraz daha özen rica ediyorum. Daha özel çalışılmış rezervlere ve kupajlara ihtiyaç var sanırım. Artık Sarafin'den olgunluk dönemine yakışır kırmızı şaraplar bekliyorum.

Hiç yorum yok: