3 Mart 2010 Çarşamba

Kavaklıdere Vin-Art Carignan-Alicante 2007


Kavaklıdere'nin en başarılı, en istikrarlı ürünlerinin başında geliyor. Hiçbir zaman sizi utandırmaz. Üstelik bazı rekoltelerinde Türkiye'nin en iyi şaraplarından birisidir.Akdenizli özgün bir kupajdan oluşuyor.
Carignan; İspanya'nın Akdeniz kıyılarında ve Sardunya'da çokça yetiştirilen, yoğun meyvemsi şaraplar veren en eski bir türlerden birisi. Ülkemizde özellikle İzmir-Seferihisar-Gödence yöresindeki derin vadilerde ve yamaçlarda uzun yıllardır yetiştiriliyor ve oldukça iyi sonuçlar veriyor.
Alicante Bouschet de İspanya Portekiz ve Güney Fransa'da yaygın olarak yetişen bir tür. Grenache ve Petit Bouschet türlerinin çaprazlanmasından 1866'da doğmuş. Aromatik açıdan ve alkol yönünden zayıf ancak renk bakımından çok koyu şaraplar veriyor. Öyle ki üzümün kabuk dışında etli kısmı da renkli olan tek çeşit olarak biliniyor. Bu nedenle tek başına değil de kupajlara renk kazandırmak için kullanımı yaygındır. Yine ülkemizde özellikle Ege bölgesinde yaygın biçimde yetiştiriliyor.
Kupaj oranları ve üzümün kökenleri tam olarak belirtilmese de benim sofra şarabı anlamında favori şaraplarımdan birisi. Piyasaya verilmeden en az 1 yıl mutlaka şişede dinlendiriliyor olması en önemli artısı.
Kavaklıdere Vin-Art Carignan-Alicante 2007
BÖLGE: Ege ( Seferihisar-Çeşme)
ÜZÜM: Carignan, Alicante (kupaj oranları?)
MEŞE: yok
76-80 Puan (6) ( 76) : Soluk kırmızı renkte . Mürdüm eriği vişne kiraz gibi siyah meyve kokuları algılanıyor. Dengeli orta gövdeli bir şarap. İçimi kolay ancak derinlik yok ve dokusu zayıf. Damakta pek iz bırakmıyor. Daha iyi örneklerini tatmıştım.
Vin-Art Carignan Alicante her zaman gözü kapalı alınabilecek özgün şarap.

Hiç yorum yok: