25 Şubat 2010 Perşembe

Turasan Seneler Cabernet Sauvignon 2007



Turasan hem Kapadokya'nın hem ülkemizin en köklü şarap üreticilerinden birisi. 1943 yılından bu yana Ürgüp'te Turasan markası ile şarap üretimi yapılıyor. Böylelikle 3 kuşaklık bir deneyime sahip oldular. Üreticinin Kapadokya'da 2 adet bağ alanı mevcut. Birincisi 1991 yılında oluşturulan Yavaş ovasındaki Turasan bağları. Burada sadece Emir üzümü yetiştirilmekte. Diğeri ise 2001 yılında oluşturulan Zeynep bağları. Zeynep bağlarında ise Cabenet Sauvignon, Merlot, Chardonnay üzümleri yetiştirilmekte. Üretici bir süredir Fransız önologlarla çalışmaya başlamış ve kalite çıtasını oldukça yukarılara taşımıştır. Turasan'ın diğer önemli bir artısı da dünyanın çok az yerinde rastlanır tarzda volkanik monoblok oyma kaya mahzenleridir. Bu mahzenler, yaz kış fıçılar ve şişeler için sabit ısı nem ortamı sağlamakta. Aynı zamanda çok hoş bir görsellik elde edilerek kalite algısı arttırılmakta ve şarap turizmi açısından da önemli bir değer ortaya konmuş olmaktadır.




Kapadokya volkanik kökenli bir coğrafya ve yaklaşık 1000 m lik rakıma sahip. Ülkemizin en önemli beyaz şarap terruarı. En iyi beyaz şaraplarımız halen bu bölgeden çıkıyor.Daha önce de belirttim, bu coğrafyada kırmızı şarap yapmaya çalışmak gereksiz bir çaba sanki. Özellikle Emir gibi çok çok iyi bir yerel bir üzümünüz varken. Ben Turasan'dan Emir ve diğer beyaz üzümlerden prestijli üst kalitede şaraplar bekliyorum doğrusu. Emir'i en iyi tanıyan ya da tanıtacak olan üretici de Turasan'dır diye düşünüyorum.


Turasan Seneler Cabernet Sauvignon 2007, Zeynep bağlarından elde edilen ilk rekolte ürün. Sadece 3000 şişelik bir parti. Kapadokya'dan çıkan belki en iyi kırmızı şarap ama yine de Turasan'ın beyazlarının gölgesinde kalmaya devam ediyor. Şarabı direkt üreticiden temin ettim. Ayrı ayrı 2 kez 1'er saat dekante ederek tadımını yaptım.




Turasan Seneler Cabernet Sauvignon 2007

BÖLGE: Kapadokya
BAĞ: Zeynep Bağları (Üreticiye ait) (rakım 1000 m)
ÜZÜM: %100 Cabernet Sauvignon ( Tek Bağ)
MEŞE: 12 ay Fransız meşe

81-85 Puan (85) (7) : Renk koyu derin bordo. Burun oldukça zengin. Reçelsi kırmızı meyve tonları (frenk üzümü , böğürtlen, yaban mersini ) yoğun şekilde algılanıyor. Damakta dengeli, akıcı ve orta gövdeli bir şarap. Ancak derinliği pek yok, dokusu zayıf, tekdüze tatlar bırakıyor. Bitiş orta uzunlukta ve tatlımsı. Bu haliyle Cabernet karakterinde, meşeye ezilmemiş, meyvemsi iyi bir şarap ama kompleks değil. Yıllandırmak şaraba pek bir şey katmayacak gibi duruyor.


Turasan'nın tek bağ ürünü yeni şaraplarını, özellikle de beyazları izlemeye devam edeceğim.

Hiç yorum yok: