18 Mart 2010 Perşembe

Melen Manastır Shiraz 2006


Melen ülkemizin en önemli, en özel şarap üreticilerinden birisi. Bu durumun bence birçok nedeni var.


1- En önemlisi neredeyse 1 asırlık şarapçılık deneyimine sahipler.

2-Tamamen kendi bağlarından, sınırlı sayıda, kaliteli, tekbağ (butik) üretim anlayışına sahip ilk üretici .

3-Ülkemizde az bilinen pek çok çeşidin de ilk üreticilerinden.Örneğin Shiraz, Gewürtztraminer ve Tempranillo'dan yapılan ilk şaraplar hep Melen'den.

4- Şarabı ve çevresindeki coğrafyayı (Vinokültürü) en iyi tüketicisine yansıtan üretici olması










Karlar altında Manastır bağları




Tüm bu nedenlerden dolayı uzun süredir Melen'i yakından takip ediyorum. Geçen yıl Melen, Manastır adı ile yeni bir seri çıkarmıştı. Bu seri adını bağda yer alan Agios İoannis Theologos Manastırından alıyor. Manastırın yapım tarihi 1865 ; ancak eski bir Bizans manastırının yerine yapıldığı da biliniyor. Henüz restorasyonu yapılmamış. Ancak bölgede yer alan tek manastır kalıntısı ve bağlara çok büyülü mistik bir hava katıyor.




Bölgeye genel olarak antik dünyada Ganohora adı verilmiş. Bugün yörede birbirine çok yakın 3 tane köy yer alıyor. Güzelköy(Melen), Hoşköy(Hora) ve Gaziköy(Ganos) .Manastır bağları, eski adı Hora yeni adıyla Hoşköy'de yer alıyor. Bağlar Ganos ya da Gonahora dağlarının yamaçlarında 200 m rakımdan Marmara denizini ve adasını uzaktan seyrediyor. Bağlarda Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz ve Tempranillo yetiştiriliyor. Shiraz, bu Manastır serisinin ilk şarabı olma özelliğinde. Meşe fıçıda olgunlaşma sağlanmış. Çok güzel bir etiket tasarımı ile birlikte sunuluyor.

Melen Manastır Shiraz 2006

BÖLGE: Trakya-Ganohora-Hoşköy(Hora)
BAĞ: Manastır Bağları (üreticiye ait) (rakım: 200 m)
ÜZÜM: %100 Shiraz ( Tek Bağ)
MEŞE: Fransız Meşe (süre?)



76-80 Puan (78) (6,5): Çok koyu bordo renkli. Burunda ilkin meşe fıçıdan gelen biraz rahatsız edici baskın kokular algılanıyor. Ancak 2 saatlik dekantasyondan sonra bu kokular dağılıyor ve onun yerine kuru meyvemsi tonlar ağırlık kazanıyor.Damakta orta gövdeli ve yoğun tanenli. Derinlik fazla hissedilemiyor.Kalıcılığı ise orta uzunlukta ve biraz buruk tatlar bırakıyor. 1-2 yıl daha şişede dinlenmesi daha doğru olacak gibi sanki . Bugün içilecekse mutlaka karafa süzülmeli en 3-4 saat dekante edilerek içilmeli.

Melen Manastır Shiraz çevresinde yüzlerce yıllık tarihi ve kültürü kadehlere taşıyan çok özel bir şarap. Serinin diğer şaraplarını da merakla bekliyorum. Bu arada manastırın da orjinaline sadık kalarak restore edilmesi en büyük bir isteğim.





Hiç yorum yok: