16 Şubat 2010 Salı

Kavaklıdere Côtes d'Avanos Sauvignon Blanc 2006



Kavaklıdere son yıllarda Anadolunun pek çok bölgesinde çok geniş bağ alanları oluşturdu. Bu çalışmalar yavaş yavaş meyvesini vermeye başladılar. Manisa Salihli de Pendore bağlarından Syrah 2006 , Kapadokya Avanos bağlarından da Sauvignon Blanc 2006 ilk örnekler olarak tüketime sunulmuş durumda.



Kavaklıdere Cotes d'Avanos bağları; Kızılırmak havzası üzerinde, 900-950 m rakımda, 180 hektarlık tek parça bağlardan oluşuyor. Antik Kapadokya coğrafyasında volkanik bir terruara sahip bu özel bağlardan chateau tarzında şaraplar üretilmektedir. Bağlarda özellikle beyaz üzüm cinsleri (Sauvignon Blanc, Chardonnay, Emir, Narince) daha az oranda da siyah üzüm cinsleri ( Kalecik Karası,Öküzgözü, Cabernet Sauvignon, Tempranillo ) yetiştiriliyor. Cotes Avanos Sauvignon Blanc 2006 bu bağın ilk ürünü. İlk rekoltesinde bile bence bugüne kadar Türkiye'de üretilmiş en iyi beyaz şarap olma özelliğinde. Ben şarabı toplam 4 kez tatma fırsatı bulundum. Ve bugüne kadar hiçbir yerli beyazda hissetmediğim aromaları algıladım diyebilirim.

Kavaklıdere Côtes d'Avanos Sauvignon Blanc 2006

BÖLGE: Kapadokya-Nevşehir-Gülşehir
BAĞ: Cotes Avanos Bağları ( rakım: 900-950 m) (volkanik terruar)
ÜZÜM: %100 Sauvignon Blanc (Tek Bağ)
MEŞE: yok


91-95 Puan (91) (8,5): Burun tropikal meyve ve çiçeksi tonlarıyla oldukça kompleks bir yapıda. Özellikle mandalinayı çağrıştıran çok hoş kokular yoğun şekilde algılanıyor. Damakta gövdeli ve yağlı. Bitimde ise mineralsi tatlar uzun süre kalmaya devam ediyor. 2006 rekoltesi olmasına karşın hala taze ve sorunsuz bir beyaz. İlerideki rekoltelerde damakta da aromatik açıdan derinlik sağlanırsa müthiş olacaktır.


Cotes d'Avanos Sauvignon Blanc 2006, benim için üretilmiş en iyi yerli beyaz. 2008-2009 rekoltelerinde Emir, Narince ve Chardonnay'dan daha da iyi şaraplar çıkacaktır. Kapadokya bu açıdan büyük bir potansiyel ve kesinlikle çok çok iyi bir beyaz üzüm terruarı. Bu bölgede siyah üzüm yetiştirmek ise bence gereksiz bir çaba. İlerisi için özellikle Emir ve Narince'den çok çeşitli tarzlarda üretimler yapılabilir. Sonuçta Cotes d'Avanos'dan Türkiye'nin gururu olacak büyük beyazlar çıkabilir.

Hiç yorum yok: