4 Şubat 2010 Perşembe

Prodom Syrah-P.Verdot-C.Franc 2007



Prodom'un 2. rekoltesi. Gıdatay firmasının Aydın-Savrandere bağlarından elde edilen 3 farklı üzüm cinsinden, Sevilen tesislerinde Fransız önologların danışmanlığında üretiliyor. Geçtiğimiz aylarda Gusto dergisince 2009 yılının en iyi şarabı seçilmişti.Yine Mehmet Yalçın tarafından da yılın en iyi şarabı olarak deklare edildi. (27 Aralık 2009 Hürriyet-Pazar). Şarap 3300 şişe ile çok sınırlı sayıda üretilmiş. Kupaj oranları belirtilmemiş. Sanırım önologlar hariç, üretici dahi kupaj oranlarını bilmiyor. Gıdatay 2010 yılından itibaren Aydın'da kendi üretim tesislerini devreye sokacakmış.

Şarap öncelikle şişesi ile oldukça farklı. Yenidünya stilinde omuzlu, benim Türkiye'de gördüğüm en ağır şişe (1900 g). Şarabın ön ve arka etiketi mantarı hatta kapşonu bile çok kaliteli. Direkt üreticiden 3 adet temin ettim. En az birisini uzun yıllar boyunca saklamayı düşünüyorum.



Prodom Syrah-Petit Verdot-Cabernet Franc 2007

BÖLGE: Aydın
BAĞ: Savrandere Bağları (üreticiye ait)
ÜZÜM: Syrah; Petit Verdot; Cabernet Franc ( TEK BAĞ)
MEŞE: 14 ay Fransız Meşe





91-95 Puan (92) (8,5) : Renk siyahi tonlarda koyu bordo. Burun oldukça kompleks ve yoğun aromalı. İlkin karanfil ve baharatsı nüanslarla başlıyor. Sonrasında erik dut incir gibi kuru meyvemsi tonlar çok ağırlık kazanıyor.2 saatlik havalanma sonrası hafif tütün, tütsü tonları da beliriyor. Damakta kesinlikle kuru meyvemsi, yoğun ve yüksek gövdeli. Çok dengeli bir şarap.Üstelik tam bir damak şarabı. Burunda algıladığınız aromaları damakta da rahatlıkla algılıyorsunuz. Şarap özellikle bitişte adeta patlıyor. Tatlı baharatsı lezzetli nüanslar çok uzun süre ( yaklaşık 45 sn ) damakta iz bırakmaya devam ediyor. Yıllanmaya çok uygun. Gurur duyulacak büyük bir Türk şarabı yapılmış. Robert Parker'ın tatmasını isteyeceğim en öncelikli yerli şarap olurdu herhalde.





Prodom 2. rekoltesinde Türkiye tarihinin en iyi şaraplarından birisine imza atmış durumda. Umarım bu başarısı artarak devam eder ve şarap çeşitliğini çok arttırmadan mevcut şaraplarının kalitesini daha da arttırmanın yollarını arar.

Hiç yorum yok: