25 Şubat 2011 Cuma

Corvus Syrah 2007


Corvus'un monosepaj şaraplarından birisi de, bu yıl ilk olarak tüketime sunulan Syrah 2007 oldu. Tamamı Corvus'un Bozcaada Kocabağ bağlarından elde edilen üzümlerden yapılan bu tek bağ şarabının, yaklaşık 6 ay kavda beklettikten sonra tadımını gerçekleştirdim. Tüm Corvus şaraplarında olduğu gibi gene belli çitanın üzerinde bir şaraptı. Bu arada Corvus'un 2007 rekoltesi monosepaj diğer şaraplarını (Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec) ve Blend Bianco'yu da merakla heyecanla bekliyorum.
---------------------
Corvus Syrah 2007
STİL: Kırmızı Sek Şarap
BÖLGE: Ege-Bozcaada
BAĞ: Corvus Kocabağ
ÜZÜM: %100 Syrah (Tek Bağ)
MEŞE: 12 ay Fransız Meşe
FİYAT: 60 TL
---------------------
87: Renk koyu bordo. Burunda karabiber başta olmak üzere yoğun baharatsı kokular algılanıyor. Damakta dengeli ve orta gövdeli bir şarap. Meyvemsilik korunmuş. Bitim orta üstü uzunlukta ve baharatsı lezzette kalıcılığa sahip.

23 Şubat 2011 Çarşamba

Pamukkale Nodus Shiraz 2009


Pamukkale Nodus serisinin en dikkat çekici üyesi Shiraz oldu. Bilindiği üzere Pamukkale Şarapçılık , Melen ile birlikte bu üzümü Türk şarapçılığı ve bağcılığına ilk kazandıran üretici. Bu nedenle uzun süreli bir Shiraz deneyimine sahip. Tabi ki Shiraz 'ın Güney bölgesine mükemmel adaptasyonu da bu deneyime eklenince Pamukkale Şarapçılık çok başarılı Shiraz şaraplarına imza atıyor. Pamukkale'nin Shiraz ile birlikte bölgenin tek bilindik yerel üzümü olan Çalkarası üzümüne de hakettiği ilgiyi göstermesini rica ediyorum. Umarım Çalkarasının ideal klon seleksiyonlarını yapıp ve kendi bağlarında bu üzüme yer açabilirler.Özellikle Shiraz ile kupajları çok iyi neticeler verebilir diye düşünüyorum.
------------------------
Pamukkale Nodus Shiraz 2009
STİL: Kırmızı Sek Şarap
BÖLGE: Denizli-Güney-Ortaçeşme Köyü-Karagöl Mevki
BAĞ: Pamukkale Nodus Bağları (750m) (6 yaş)
ÜZÜM: %100 Shiraz
MEŞE: 12 ay Fransız Meşe
FİYAT: 70 TL
------------------------
88: Çok koyu derin bordo renkli. Burun oldukça yoğun parfüme nitelikte. Shiraz karakterine uygun olarak karabiber,bitter ,kakao, meyan kökü aromaları algılanıyor. Damakta dengeli, orta gövdeli ve meyvemsilik korunmuş. Bitim tatlı baharatsı ve oldukça kalıcı düzeyde (orta-uzun) iz bırakıyor. 2-3 yıl daha dinlendirilebilir.

19 Şubat 2011 Cumartesi

Pazo Senorans Albarino 2009


Uzun süredir mecliste görüşülen torba yasa ile doğru dürüst tartışılmadan internetten içki satışı yine yasaklanadı. Son derece can sıkıcı, mantıksız bir insan hakları ihlali daha hayatımızda. Gerekçe çocuk ,genç ve toplum sağlığı. Ben hangi çocuk veya genç, örnek "Corvus'un yeni rekolteleri çıksa da internetten sipariş versem" diye düşüneceğini hayal edemiyorum. Amaç alkol tüketmek ise internet üzerinden kredi kartını nasıl ve niye kullansın çocuklar. Ortada kayıtdışı bir ekonomi de yok.Tamamı vergilendirilmiş böyle bir ticaret kolu bir anda nasıl ortadan kaldırılabilir. Şüphesiz bu yasak en çok şarapseverleri ve butik şarap üreticilerini etkileyecektir. Sanırım internetten sipariş verilen alkollü içeceklerin büyük çoğunluğunu sınırlı sayıda üretilen ,her yerde hatta bir çok şehirde bile bulamayacağınız iyi kalite ve pahalı şaraplar oluşturuyordur. Bu konudaki internet siteleri aynı zamanda üreticileri ve şarapseverleri buluşturan bir platformdu adeta. Şimdi platform çökertiliyor. Üreticilerin büyük şehirler hariç tüketici ile buluşabilmesinin yolu kapatılıyor. Yani neresinden baksanız patolojik. Ne sağlık, ne ekonomi ne özgürlükler ve ne mantık açısından anlamı yoktu. Ama oldu. Hayırlısı olsun.
----------------------------------
Bu hafta internet üzerinden satın aldığım bir Albarino şarabı tadıyorum. Birkaç ay önce Mar de Frades Albarino 2009'u tatmış ve oldukça etkilenmiştim. Bu kez yine bölgenin en önemli üreticilerinin başında gelen Pazo Senorans 'ın yine 2009 rekoltesi temel Albarino şarabını tadıyorum. Her iki şarapta birbirine benzer özellikler gösteren aromatik ve gövdeli şaraplar. Üstelik dış pazarlara çok uygun fiyatlarla bulunabilir olmaları da çok büyük avantaj. Beyaz üzümler içinde yükselen bir yıldız Albarino.

Albarino; İspanyanın Galisya bölgesinin yerel beyaz üzüm çeşidi. Bölgenin en önemli apelasyonunun adı ise Rias Baixas. Rias Baixas da %100 Albarino'dan üretim yapan pek üretici içinde en önemlilerinin başında da Pazo Senorans geliyor. Aslında çok köklü bir üretici değil. 80li yıllarda bağlarını oluşturmuş, üretimin başlaması ise 90ların başları. Yine ürettiği şaraplar İspanya'nın en iyi beyaz şarapları içinde en önlerde. Pazo Senorans ın hepsi %100 Albarino'dan sadece 3 çeşit şarabı var.
Pazo Senorans Albarino : Temel ve büyük miktarlarda üretilen şarabı. Meşe olgunlaştırma yok. Fiyatı 10 Euro civarında. 2009 rekoltesi RP dan 93 puan almış.
Pazo Senorans Albarino Seleccion de Annada: Sadece belli yıllarda üretilen üst düzey Albarino. 34 ay paslanmış çelik tanklarda dinlendiriliyor. Meşe olgunlaştırma yine yok.Üretimi sınırlı.
Sol de Senorans Albarino:6 ay Fransız Meşe olgunlaştırma yapılan ve sınırlı sayıda üretilen şarabı. Hiç puanlandırılmamış.
-------------------------------
Pazo Senorans Albarino 2009
STİL: Beyaz Sek Şarap
BÖLGE: İspanya-Galisya- Rias Baixas DO-Vol do Salnes
BAĞ:Pazo Senorans Bağları
ÜZÜM: %100 Albarino
MEŞE: yok
----------------------------
94: Açık altın sarısı renkli. Burunda yoğun şekilde narenciye aromaları hissediliyor. Damakta dengeli, meyvemsi ve yoğun gövdeli. Yağlı ve kremamsı bir dokusu var.Asidite öne çıkamıyor. Bitimdeki mineralsi lezzet uzun bir kalıcılığa sahip.

10 Şubat 2011 Perşembe

Corvus Blend No:4 2007

Corvus'un bu yıl için merakla beklediğim diğer bir şarabı Corvus Blend No:4 tüketime sunuldu. Corvus'un Blend adını verdiği şarabı; her yıl farklı üzümlerin farklı kupajları ile oluşturuluyor ve her yıl ayrı bir numara ile adlandırılıyor. Bu yıl No:4 2007 adı ile 4. rekoltesini tadıyoruz. Bu şarapta önceki yıllardan farklı olarak daha az sayıda üzüm çeşidi kullanılmış ve bütünüyle üzümler Corvus Bağlarından temin edilmiş. Ağırlıklı üzüm %50 oran ile Cabernet Sauvignon. Tüketime sunulmadan önce de çok uzun süreler meşe fıçılarda ve şişede optimum olgunlaşması sağlanmış. Yani genç ,ham ,taze bir şarap tatmıyorsunuz. Corvus'un bu yanını çok seviyorum. Şaraba, dolayısı ile son tüketiciye gerekli özen ve saygı gösteriliyor. Bu arada bu şarapların inişe geçmeden ve hızla yaşlanmadan olgunlaşabilmesi, sadece üretimin başarısı değil üzümlerin de kalitesinin göstergesi.
-------------------
Corvus Blend No:4 2007
STİL: Kırmızı Sek Şarap
BÖLGE: Bozcaada
BAĞ: Corvus Bağları
ÜZÜM: Cabernet Sauvignon (%50) Merlot(%20) Shiraz (%20) Cabernet Franc (%10)
MEŞE: 16 Fransız Meşe ve 2 ay Botte
------------------
86: Koyu bordo renkli. Burunda önde kuru meyvesi ve topraksı aromalar belirgin. Damakta dengeli ve orta gövdeli bir şarap. Damakta kompleks bir yapısı olmasa da meyvemsilik korunmuş. Bitime doğru yuvarlanmaya başlamış tanenler belirgin hissediliyor. Bitim ise orta uzunlukta ve baharatsı lezzette.

1 Şubat 2011 Salı

Pamukkale Nodus Cabernet Sauvignon 2009


Pamukkale Şarapçılık uzun süren sessizliğini üst kalite segmentinde yeni bir marka yaratarak sona erdirdi. Bugüne kadar ait olduğu Denizli-Güney bölgesindeki farklı bağlardan üzüm alarak şarap üreten firma ; kendi oluşturduğu bağlardan 2009 rekoltesi ile birlikte elde ettiği üzümlerden de üretime başlamış durumda. NODUS adını verdiği yeni seri şaraplar 2010 yılının son günlerinde tüketime sunuldu. Gusto Dergisinin her yıl düzenlediği büyük tadımda da Nodus Chardonnay 2009 altın listeye girerek dikkatleri bir anda üzerine çekmeyi başardı.
-------------------------------
Pamukkale Şarapçılığın, Nodus serisi için oluşturduğu kendi bağları Güney İlçesi, Ortaçeşme Köyü, Karagöl mevkinde yer alıyor. Bağların büyüklüğü, hangi üzümlerin tam olarak yetiştirildiği konusunda yeterince bilgi verilmemiş durumda. Ancak seriden geçen ay hepsi 2009 rekoltesi olan 4 farklı tek bağ şarabı çıkarıldı. Shiraz, Cabernet Sauvignon, Merlot-Cabernet Franc kupajı ve Chardonnay. Şarapların yapımında, pek çok küçük ve orta ölçekli yerli üreticiye şarap yapımında destek olan önolog Jean Luc Colin görev almış. Çok düşük verimde çalışılmış ve mayalanma işlemi Fransız Meşe fıçılarda yapılmış. Yine meşe fıçılarda olgunlaştırılan şaraplar çok kısıtlı miktarlarda şişelenerek piyasaya sunulmuş. Pamukkale Şarapçılığın sahibi Yasin Tokat serinin giderek büyüyeceği ve çeşitli süprizlerin de olacağı konusunda Gusto Dergisine bilgi verdi.(Gusto-Şubat 2011). Son olarak Nodus Latince'de "Düğüm" anlamına geldiğini belirteyim.
------------------------
Pamukkale Nodus Cabernet Sauvignon 2009
STİL: Kırmızı Sek Şarap
BÖLGE: Denizli-Güney-Ortaçeşme Köyü-Karagöl Mevkii
BAĞ: Pamukkale Nodus Bağları (rakım:750 m) (6 yaş)
ÜZÜM: %100 Cabernet Sauvignon (Tek Bağ)
MEŞE: 12 ay Fransız Meşe
--------------------------
81: Renk koyu bordo. Burunda ön planda genç Cabernet'ler için oldukça tipik olan (ama pek sevilmeyen) yeşil biber aromaları baskın. Daha geriden siyah meyvemsi tonlar algılanıyor. Damakta orta gövdeli ve yeşil tanenler belirgin hissediliyor. Bitimi orta uzunlukta ancak çok da keyif vermiyor. İyi bir Cabernet için daha çok denemeler yapmak, şarabı uzun süreler dinlendirmek ve birazda bağların olgunlaşmasını beklemek daha sağlıklı sonuçlar verecektir elbette.