16 Kasım 2010 Salı

Mar de Frades Albarino 2009


Urla Zeytinalanı'nda kahvaltı ,ardından Urla ve Urlice Bağlarını ziyaret ve son olarak da Alaçatı'da akşam yemeği. Bugünün Ege temalı programı böyle. Akşam yemeği için düşündüğm mekan ise uzun süredir merak ettiğim "Maria'nın Bahçesi". Restaurant İstanbul'da epeyce ilgi gördükten sonra ,geçen yıl Alaçatı içinde ve Alaçatı Port 'da da şubelerini açtı. Ege ve Yunan mutfağından çok güzel örnekler sunuyor. Alaçatı merkezdeki şubesi kış sezonu nedeniyle kapalı. Bunun üzerine Alaçatı Port'a yöneldik. Burada da tüm akşam mekanın tek müşterisi biziz. Kış sezonu nedeniyle menü biraz kısıtlanmış olsa da kalamar akordeon, ahtapot ızgara ve herbiri 500 gr'lık 4 adet Sargoz seçiyoruz. Sonra şarap rafındaki mavi bir şişe çok uzaktan dikkatimi çekiyor ve hiç hesapta yokken bu yazının da ana konusunu oluşturuyor. Şarabın 2009 rekoltesi görünce ve fiyatının da 100 TL olduğunu öğrenince hiç düşünmeden alıyorum. Çünkü şarabın dağıtıcısı olan Mania Gurme'deki fiyatı zaten 80 TL. Üstelik şarabın en yeni en taze rekoltesi. Yani ne fiyat ne kalite anlamında risk almamış oluyorum. Değilse ben normalde restaurantlarda kolay kolay hiç beyaz şarap içmem. Ya şaraplar bayattır, nerede nasıl saklandığını bilemezsin ya da ederinin çok üzerinde fiyatlandırılırlar.Bu kez böyle olmuyor. Sevinerek masama dönüyorum. Eşim Selin ve en yakın arkadaşlarım Aslıhan ve Bülent'e heyecanla durumu anlatıyorum. Deniz,balık,şarap,müzik ve arkadaşlar.Masada eksik olan tek şey ise Yağmur.
Marde Frades Albarino bağları

Mar de Frades Albarino uzun süredir aklımda olan bir şaraptı. Ülkemize birkaç yıldır Mania Gurme tarafından getiriliyor. İspanya'nın Atlantik Okyanusuna bakan bölgesi olan Galicia'dan (Galisya) ve buranın ana üzümü olan Albarino dan yapılmış. Bu üzüm İspanya'nın en iyi ve en dış pazarda da en çok ilgi gören beyazı. Özellikle deniz ürünleri ile çok iyi uyum sağlandığı hep ifade ediliyor. Hem gövde hem ferahlatıcı asiditeyi bir arada sunabilen iyi kalitede şaraplara imza atıyor. Üzümün karakteri büyük oranda Riesling ile benzeşiyor. Ve bir çok otöre göre de zaten aynı üzümler. Bu konuda çok kapsamlı bir çalışma henüz yapılmamış. Yapılacağını da sanmıyorum. Çünkü Albarino bir İspanya markası olmuş durumunda ve gitgide daha da çok ilgi görüyor.
--------------------------
Galisya'nın Albarino'dan yapılan şarapları ile ünlü apelasyonu Rias Baixas (DO). Bölgede pek çok üretici var. %100 Albarino 'dan yapılan şaraplarda meşe fıçı kullanılmıyor. Bazı üreticilerin bağları dünyanın en yaşlı asmalarından oluşuyor. Şarapların fiyatlarını da son derece makul. Örneğin tattığım Mar de Frades Albarino'nun en iyi örneklerinden birisi ve Avrupa'daki satış fiyatı 12 Euro kadar.
Mar de Frades bölgenin iyi ve çok satan üreticilerinden birisi. Sadece iki farklı bağdan, 2 ayrı %100 Albarino şarabı var. Şişeler denizi çağrıştırması için mavi renkli ve etiketi de termokromik özellikte. Yani doğru içim ısısına gelindiğinde ettikette mavi renkli bir gemi beliriyor. Yani görsel açıdan şarabın tasarımı çok hoş. İnsanı deniz kıyısında deniz ürünleri tüketmeye zorluyor adeta.
----------------------------------
Mar de Frades Albarino 2009
STİL: Sek Beyaz Şarap
BÖLGE: İspanya-Galicia-Rias Baixas-Vol do Salnes
BAĞ: Val do Salnes Bağları
ÜZÜM: %100 Albarino
MEŞE: yok
FİYAT: 80 TL (mania gurme)
-----------------------------------

Galisya'da Atlanik okyanusunu gören asmalar

93 (8,5): Açık sarı renkli. Burunda çok yoğun şekilde narenciye (mandalina greyfurt..vs) kokulu. Damakta dengeli, meyvemsi ve çok yoğun gövdeli bir şarap. Bitimdeki mineralsi tatlar çok uzun süre damakta iz bırakıyor. Bol meyveli ve içimi çok lezzetli bir şarap.Hem gövde, hem asidite, hem aromatik açıdan doyurucu. Bu düzeyde bir Türk beyazı henüz tatmış değilim.

Hiç yorum yok: