Uzun bayram tatili benim için çok güzel bir şarap deneyimine de sahne oldu. Çok önceden tanırmışcısına aslında yakından tanıdığım "Şarap Tutkunları" grubunun değerli üyeleri ile bu kez İzmir' de yüzyüze tanıştık ve çok başarılı bir tadım düzenledik. Ayhan Güleyen, İlker Özdemir ve Arif Öncü Beylerin öncülük ettiği bu tadıma davet edilmem beni inanılmaz sevindirdi. Şarap kültürü çok yüksek bu insanlara deneyimlerini benimle de paylaştıkları için çok teşekkür ediyorum. Çok şey öğrendim ve inanılmaz keyif aldım.Tadımın konusu; uluslarası pazarda da belli bir yeri olan, gözde Yunan kırmızı şarapları ile kendini pek çok alanda ispatlamış bazı iyi Türk kırmızı şaraplarının kör bir tadım ile karşılaştırılması idi. Yunan Şarapçılığı aslında bizden çok ileri bir düzeyde olduğu söylenemez. Yine de ünlü şarap dergilerinde sık sık puanlandırılıyor ve bu nedenlede kendine dış pazarda az da olsa yer bulabiliyor. Fiyatları da oldukça makul düzeyde kalıyor. Kırmızı şarapları 90 puan sınırını zorlukla ve nadiren geçebiliyor. Ancak beyaz ve tatlı şaraplarının iyi örneklerinin her rekoltesi 90-95 arasında rahatlıkla puan alabiliyorlar. Ayrıca şunu da söyleyebilirim ki yerli üzüm çeşitleri şaraplarında oldukça fazla bir ağırlığa sahip. Yabancı türlere olan ilgi ve merak ise bize göre çok daha sınırlı kalıyor.
Tadım sonunda şaraplar sıralandı ve son değerlendirmeleri yapıyoruz.
Tadımını yaptığımız Yunan Şarapları:
1- Boutari Naoussa Grande Reserve 2004: Boutari Yunanistan'ın en büyük üreticilerinden birisi. Ülkenin belli başlı tüm bölgelerinde bağları ve şaraphaneleri mevcut. Grande Reserve şarabı Makedonya'nın Naoussa apelasyonundaki bağlarından ve %100 Xinomavro üzümlerinden yapılmış. Tam 4 yıl Fransız meşe fıçılarda olgulaşması sağlanmış. 2004, en son rekoltesi ve RP'dan tam 90 puan almış. Fiyatı 15 Euro.
2- Kir Yianni Yianakochori 2007: Kir Yianni Makedonya'nın en iyi üreticilerinden. Bağları Selanik kentine çok yakın. Bağların içindeki Osmanlı karakol kulesi üreticinin de simgesi konumunda.Bu şarap %60 Merlot ,%40 Xinomavro kupajı. 12 ay Fransız meşelerde olgulaştırılmış. Üreticinin en iyi şaraplarından birisi. Fiyatı 20 Euro.
3- Alpha Estate Red 2005: Alpha Estate ülkenin ve Makedonya'nın en kuzeyindeki Amnydeon apelasyonunda yüksek rakımlı ve dağlık bölge bağlarına sahip. Son dönemdeki en iyi Yunan üreticilerinden. Bağlarında hemen tüm yerli ve yabancı üzüm çeşitleri yer alıyor. Ülkenin tek Pinot Noir şarabı üreticisi. Alpha Estate Red üreticinin amiral gemisi şarabı. %60 Syrah,%20 Merlot ve %20 Xinomavro kupajı. 11 ay Fransız ve Amerikan meşe fıçılarda olgunlaştırılmış. 2005 rekoltesi RP'den 89 puanlı. Fiatı 30 Euro.
4- Domaine Skouras Grande Cuvee Nemea 2006: Yunanistan'ın güneyindeki Mora Yarımadasının en iyi üreticilerinden birisi. Mora'nın temel üzümü olan Agiorgitiko'dan yapılmış. 12 ay Fransız meşe fıçılarda olgunlaştırılmış. RP'dan 89 puanlı. Yarışmalarda altın madalyaları var. Fiyatı 20 Euro.
5- Alpha Estate Omega 2007: Tadım dışında tadılan doğal tatlı şarap. %85 Gewürztraminer %15 Malagosia kupajı. Fiyatı 15 Euro.
------------------------------------------
Tadımını Yaptığımız Türk Şarapları:
1- Corvus Corpus 2006
2- Prodom 2007
3- Urla Boğazkere 2009
4- Pendore Boğazkere 2008
5- Kavaklıdere Prestige Boğazkere 2004
Ayrıca tadıma 1 adette fiyatı makul düzeyde kalan ve marketlerde kolayca bulunabilen yabancı bir şarap da eklendi. Bu şarap sonradan öğrendik ki İspanyol şarabı Le Altanza Crianza 2004 idi. 20 Tl lik bir fiyatı söz konusu.
------------------------------------------
Tadımın sonuçları ile ilgili olarak, facebook/sarap tutkunları sayfasında kısa bir süre sonra kapsamlı bir değerlendirme yer alacak. Ancak ben bu noktada bir kaç kısa not düşmek istiyorum. Öncelikle şunu söylemek lazım. Tek bir tadım ile kesin yargılara varmak elbette doğru değil. Daha bir çok deneyime ihtiyaç var. Ama temel düşüncem; Türk üzüm ve şarapları , Yunan üzüm ve şarapları ile karakter ve kalite olarak kısaylanabilir düzeyde. Çünkü hemen her üzümün bir karşılığı söz konusu. Xinomavro- Boğazkere ; Agiorgitiko-Öküzgözü ; Assyrtiko-Narince birbirinin karşı kıyılardaki kardeşleri adeta.
-------------------------------
1- Tadımın en büyük hayal kırıklığı benim için Boutari Grande Reserve 2004 oldu. Üzüm 4 yıllık meşe fıçıyı pek kaldıramamış. Piyasaya verildiği ilk aylarda belki başarılı bir şarap olabilir ama çok hızlı bir biçimde çöküşe geçtiği ve son aylarını yaşadığı da bir gerçek. Oysa bu şarabı karşılaştırdığımız Kavaklıdere Prestige Boğazkere 2004 hala sapasağlam ayakta. Önünde daha çok uzun yıllar var gibi. Yani potansiyel olarak Boğazkere, Xinomavro'nun epey önünde gözüküyor. Bir de Diyarbakır'da kontrollü, belli bir yaşın üzerinde, tek bağdan çıkan bir Boğazkere şarabını hayal edin.
-----------------------------
2- Bizim bu yıl içinde çıkan ve çok ilgi çeken 2 adet meşe çalışması görmemiş Boğazkere şarabımız oldu. Birisi Urla 2009 diğeri Pendore 2008. Her ikisi çok yakın ortak özelliklere sahip. Renkler çok koyu; burunlar son derece floral karakterde. Rustik ve klasik Diyarbakır Boğazkerelerinin çok dışında şaraplar. Çok büyük potansiyellerinin olduğu açık. Yine de yabanıl Boğazkere şaraplarına da sırt çevirmemek gerekir diye düşünüyorum. Her ikisi beraber götürülmeli ve bu üzüm üzerinde çok çalışmamız lazım. Bu 2 şarabı karşılaştırırsam Urla'yı bir kademe üstte tutuyorum. Mürekkep bir renk,oldukça kompleks çiçeksi-floral bir burun, yoğun bir gövde. Bu şarabın nasıl yıllanacağını merak ediyorum doğrusu.
--------------------------------
3- Yunanistan'ın en iyi kupaj şaraplarından birisi olan Alpha Estate Red 2005 'de Türk kupajlarının gerine düşüyor. Bu şarabın karşılığı olabilecek Corpus 2006 ve Prodom 2007 ondan açık ara daha başarılı şaraplar. Ama yine de aynı rekoltelerde değerlendirme yapmak daha doğru olacaktır.
---------------------------------
4- Benim için en iyi Türk şarapları Corpus 2006 (89 puan) ve Urla Boğazkere (88 puan). İçtiğim bazı şişelerde geçmişte beni hayal kırıklığına uğratsa da Corpus şaşırtıcı derecede güçlü bir şarap olarak damakta kendini hemen hissettirdi.
-------------------------------
5- Benim için en iyi Yunan şarabı ise D. Skouras Grande Cuvee 2006 ( 87 puan) çıktı. Yoğun baharatsı bir buruna ve güçlü bir bitime sahip. Ama kompleks bir damağa sahip olduğu da söylenemez.
--------------------------------
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder