13 Mayıs 2010 Perşembe

Likya İsinda Rose 2008


Likya'dan ilk rose şarap çok kısa süre önce çıktı. Ben rose şarapların ülkemiz için çok önemli olduğu düşüncesindeyim. Başta Antalya ve diğer kıyı bölgelerimiz ,yaz ve deniz turizminden çok önemli ekonomik pay almaktalar. Yazın gecelerin bile 40 dereceye dayandığı günlerde (örneğin bir mavi yolculuk sırasında!) elbette bir Boğazkere şarabını turizmin hizmetine sunamazsınız. Malum beyaz şaraplar hataları çok kolay ele veren ve kaliteyi tutturmanın zor olduğu şaraplar. Bu noktada en önemli çıkış yolumuz bence rose şaraplar. Aromatik serinletici, içimi keyif veren, yaz yemekleri ile uyumun kolay olduğu rose şaraplar yaz aylarının en ideal şarapları. Diğer bir konu; rose şaraplar için çok çok uygun yerel çeşitlerimiz var. (Kalecik Karası,Çal Karası, Ada Karası..vs) Yabancı sepajlara bağlanmak zorunda değilsiniz. İyi bir rose şarap yapmak için yabancı üzümlere hiç ihtiyacınız yok hatta kullanılmaması çok daha iyi bile olacaktır. Kaliteli rose şarap yapmak da tahmin ediyorum, görece kırmızı ve beyaz şarap yapmaktan daha kolay. Özetle hem ülkemizin tanıtımı hem de turizm sezonunda yabancı misafirlerimize iyi bir Türk şarabı sunabilmenin en iyi ilk yolu rose şaraplardan geçiyor. Bu durumda Antalya'nın şarap markası olan Likya Şaraplarına elbette bir görev düşüyordu. Bu görevi başarı ile bitişmiş gözüküyorlar.



Likya Kızılbel Bağları (Asortik Krep'ten alıntı)




Likya İsinda; %100 Kalecik Karasından yapılan 2008 rekoltesi bir şarap. Kalecik Karasından gerçekten çok iyi rose şaraplar çıkmaya başladı. Bunun ilk örneğini Kayra Terra serisinden denemiştim. Denizli Güney üzümlerinden yapılan bu lezzetli şarap, Kalecik Karasının rose şaraplardaki potansiyelini göstermesi açısından çok önemli idi.




Rose şarapları puanlarken gerçekten güçlük çekiyorum. Genelde kırmızının sınırlarını zorlayan gövdeli roseler daha yüksek puanlar alırlar. Bu durum bana gereksiz gibi geliyor. O zaman kırmızı şarap içmek daha mantıklı değil mi? . İçimi rahat, ince gövdeli, serinletici, aromatik koku ve tatlar barındıran hafif roseler benim için en ideal roseler. Rose şaraplarda benim için iyi vardır, kötü vardır veya ortalama olanları vardır? Şarap dengeli ise, damakta acımtrak sivri tatlar bırakmıyorsa fena değildir. Aroma yoğunluğu fazla ve çok keyif verici ise de iyi bir şaraptır. Ben rose şarapları 5 Puan üzerinden değerlendiriyorum. Bana daha doğru bir yaklaşım gibi geliyor.



Likya İsinda Rose 2008


BÖLGE: Akdeniz-Antalya-Elmalı (Likya Bölgesi)

BAĞ: Arykanda Bağları (1050-1100 m)

ÜZÜM: %100 Kalecik Karası (Tek Bağ)



4 Puan : Çok açık, soluk gül pembesi renginde. Burunda yaban çileği, gül, ahududu kokuları algılanıyor. Damakta çok zarif, ince serinletici özellikte. Hiçbir acılık sivrilik yok. Bitimde de kalıcı meyvemsi izler taşıyor. Benim için ideale yakın bir rose. Yaz aylarında tüm kıyı kentlerinde turizmin hizmetine sunulmalı.


1 yorum:

Asortik Krep dedi ki...

Fotoğrafımı kullanmanızdan gurur duydum,umarım bir gün sizin kadar güzel değerlendirmeler yapabilirim. :) Takipteyim..