12 Mayıs 2010 Çarşamba

Doluca Kav Tuğra Öküzgözü 2007




Doluca'nın Kav Tuğra serisinin diğer bir şarabı Öküzgözü 2007. Denizli-Hançalar köyündeki bağlardan, %100 Öküzgözü üzümü kullanılarak ve meşe yıllandırma yapılarak üretilmiş. Çok çok iyi yapılmış Kalecik Karasının biraz gölgesinde kalmış olmasına rağmen bu şarapta oldukça başarılı ve benim bugüne kadar içtiğim en iyi Öküzgözü şarabı olma özelliğinde. Burun Kalecik Karası kadar zengin değil. Ancak damaktaki konsantrasyonu ve kalıcılığı ondan daha iyi düzeyde. Bu arada Doluca'dan seriyi tamamlamak üzere ,iyi bir Boğazkere örneği de tatmak isterim.


Öküzgözü üzümü hakkında Kayra Vintage Öküzgözü sunumunda bilgiler vermiştim. Bu noktada önemli bir başka konuda Denizli'nin Türk şarapçılığı konusundaki potansiyeli. Bence Denizli Yöresi Türkiye'nin en önemli en iyi terruarı. Hatta Türkiye'nin Bordeaux'su olarak da adlandırılabilir. Büyük Menderes nehrinin yarattığı vadinin batısında Güney platosu, doğusunda Bekilli-Çal platosu yer alıyor. 900-100 rakımlarda, sanayi tesislerinin çok uzağında üzüm için yaratılmış mükemmel bir coğrafya. Bu yörelerin üzümlerinden yapılan şarapların hemen hepsi belli bir çitanın üzerinde, bazıları ise Türkiye'nin en iyi şarapları. Köy köy, yöre yöre üzüm adaptasyon çalışmaları yapılabilse, Bordeaux da olduğu gibi sağ yaka, sol yaka ayrımı yapmak bile mümkün. Apelasyon sistemi de Türkiye de ilk kez bu coğrafyadan başlatılabilir.Çal Karası adlı çok ihmal edilen lokal bir üzüm cinsi dahi var. Daha ne olsun. Türk Şarapçılığının Denizli'den başlayarak yükseltilmesi ve yüceltilmesi gerektiğini düşünüyorum. Ve mutlaka bu coğrafyanın özenle, sanayileşme ve yapılaşmadan korunması gerekiyor. Denizli Güney-Çal platoları ülkemizin gizli hazineleri. Bu hazineyi ülke olarak çar çur etmeden çok iyi değerlendirmemiz lazım.


Doluca Kav Tuğra Öküzgözü 2007

BÖLGE: Denizli-Çal-Hançalar Köyü

BAĞ: Hançalar Köyü bağları

ÜZÜM: %100 Öküzgözü ( Tek Bağ??)

MEŞE: 1 Yıl Fransız ve Amerikan meşe


85-90 Puan (7,5)(87): Oldukça koyu yakut renkli. Burunda topraksı ve tatlı baharatsı izler taşıyan kokular algılanıyor. Damakta epey konsantre, meyvemsi, orta-yüksek gövdeli. Tanenler yoğun ancak hiç rahatsız edici değil. Yuvarlak ve güçlü tanenler damaktaki lezzetli kalıcılığı arttırıyor. İçtiğim en iyi Öküzgözü şarabı diyebilirim. 1-2 yıl yıllandırılabilir gibi duruyor.Umarım ilerideki rekoltelerde de aynı başarıyı tekrarlar.

2 yorum:

kervan derneği dedi ki...

cihan sultanlığı yapmış osmanlı ecdadımızın imzası olan tuğrayı böyle basit işlerde kullanmanızdan dolayı sizi kınıyorum.

h.benli dedi ki...

o tuğranın içinde besmele yazılı.dinimizde haram olan içkiye böyle şeyler yazmanızı nefretle kınıyorum.lütfen insanların inançlarına saygılı olun.burası müslüman bir ülke