8 Mayıs 2010 Cumartesi

Kayra Vintage Öküzgözü 2007


Öküzgözü; bilindiği gibi Boğazkere ile birlikte ülkemizin en iyi, en kaliteli şaraplık üzüm çeşidi. Anavatanı Elazığ yöresi olan bu türün en önemli özelliği , yüksek rakımlara ve sert karasal iklimlere çok iyi uyum sağlaması.Geçmişte bölgedeki Süryani ve Ermeniler, Öküzgözünden çokça şarap yapmışlar. Cumhuriyetten sonra da Fransız uzmanlarca meyvemsi yumuşak karakteri fark edilerek Buzbağ şaraplarına 1/3 oranında hayat vermek üzere kullanılmış. Öküzgözü monosepaj olarak yoğun meyvemsi, yumuşak tanenli, iyi karekterde şaraplar ortaya çıkarabiliyor. Ancak günümüzde Öküzgözü şaraplarının iyi örneklerine rastlamak oldukça güç. Bunu başlıca nedenleri; üreticilerin kendi bağlarına sahip olmaması ve bunun sonucu olarak bağcıların yüksek verimde çalışması ve hasadı riske atmamak için zamanından çok erken hasat yapılması. Bir başka olası neden olarak da Elazığ çevresinde yapılan Keban ve Karakaya Barajlarının havadaki nem oranını yükseltmesi ve yöredeki mikrokilimayı değiştirmesi olarak gösterilebilir.


Kayra Vintage Öküzgözü, Kayra'nın bugüne kadar yaptığı en iyi iş oldu. Üzümün kendi anavatanında, tek bağ %100 Öküzgözü şarabı yaratmak çok iyi bir proje olmuş. Öküzgözü bağları Kayra'nın kendi mülkü değil. Bağlar, Şükrü Baran adlı çok bilinçli bir bağcının eseri. Elazığ -Aydıncık 'ta yaklaşık 900 M rakımda yer alan bu bağlardan özel çalışılmış, üzümü ve terruarı yansıtan çok iyi bir şarap yaratılmış. Bağlarda Öküzgözü dışında başka üzüm çeşitleri de var mı onu bilmiyorum. Ama ilerideki yıllarda, aynı bağdan çok çok daha iyi ürünler elde edileceğine eminim. Bu arada Kayra'nın Vintage serisinde, üzümün kökeninin etikette belirtilmemesinden duyduğum rahatsızlık da bu şarapla birlikte son bulmuş oldu.



Şarap onlinemahzen.com dan temin edildi. 2 saat dekante edildikten sonra tadımı yapıldı.




Kayra Vintage Öküzgözü 2007

BÖLGE: Doğu Anadolu-Elazığ-Aydıncık

BAĞ: Şükrü Baran Bağları (900 M)

ÜZÜM: %100 Öküzgözü (TEK BAĞ)

MEŞE: Fransız meşe (süre??)




85 (7) (85): Koyu yakut renkli. İlkin burunda animal kokular algılanıyor. Ancak 2 saatlik dekantasyon sonrası bu kokular dağılıp onun yerini kuru meyvemsi kokular (dut, incir pestil gibi ) alıyor. Damakta çok dengeli, orta gövdeli ve meyvemsi. Bitimde biraz inişte olan şarabın lezzetli-tatlı kalıcığı da biraz kısa kalıyor. Bu haliyle büyük bir şarap değil ancak Öküzgözü'nün karekterini yansıtan özel bir şarap.
ÖNEMLİ NOT 28/07/2010: Ben tatildeyken malesef Şükrü Baran'ın vefat haberini aldım. Çok çok üzüldüm. Işıklar içinde yatsın. Umarım bağları sahipsiz ve bakımsız kalmaz. Projesi ve hayalleri adını yaşatır şekilde aynı titizlikle devam eder.

Hiç yorum yok: