23 Mayıs 2010 Pazar

Kayra Vintage Sangiovese 2007


Kayra'nın Vintage serisinden bu yıl çıkan ve en son tadımını yaptığım 3. şarabı; Sangiovese 2007. Manisa-Turgutlu Halilbeyli'de tek bir bağdan çok sınırlı biçimde (2300 şişe) üretilmiş. Bu seriyi genel olarak oldukça başarılı buluyorum. En iyisi benim ve pek çokları için Shiraz-Petit Verdot. 2. sırayı ise şuanda Sangiovese kaptı gibi. Ama içlerinde bence en özel ürün ve en çok gelecek vaadeden hiç şüphesiz Öküzgözü.
-----------
Sangiovese bilindiği gibi Orta İtalya'daki Toskana bölgesinin yerel siyah üzüm çeşidi. İtalyanların dünyada en çok tanınan yerel üzümlerinin başında geliyor. İtalyanlar son 30 yılda ülkemiz için de çok örnek olması gereken bir başarıya imza attılar. Bu deneyim şaraplık için çok çok da iyi olmayan bir üzümden, klon seçimleri, katı aperasyon kuralları, modern şarapçılık teknolojisi ve biraz da tanıtım gücü kullanılarak nasıl müthiş markalar yaratılır en iyi örnektir. Chianti Classico, Brunello adlarını artık bilmeyen şarapsever yok gibidir. Dünyanın en çok üretilen ve satılan bu şarapların üretildiği üzümdür Sangiovese. Bazı Brunello (Sangiovese Grosso klonundan) şaraplarının 50 yıldan fazla yıllanabildiği de düşünüldüğünde üzümün getirildiği nokta ortadadır. Bizim yerel üzümlerimizde de klon seçimleri yapılabilse, uygun coğrafyalarda uygun klonlar yetiştirilse benzer başarıların yakalanması mümkün olabilecektir. Belki hiç ummadığımız bazı türlerden de yepyeni yeni yıldızlar çıkabilecektir.
----------
Peki Sangiovese'nin Ege'de Manisa'da ne işi var denilebilir. Uzun bir tartışma. Bunun ülke şarapçılığına bir katkısı var mıdır? Bence yok. Çok iyi şarap da yapsanız ne işe yarar? Yaramaz çünkü, yurtdışında bir pazarı olması,10 Euro'ya mükemmel bir Chianti Classico Riserva içmek varken beklenemez. Özetle benim görüşüm şu ;Kayra Vintage serisinde olduğu gibi az miktarda üretildiği sürece bu tip denemeler Türk şarapçılığına katkı sunar, renk getirir. Fazlası ise anlamsız ve zararlıdır.
---------
Kayra Vintage Sangiovese 2007
BÖLGE: Ege-Manisa-Turgutlu-Halilbeyli (LİDYA)
BAĞ: Turgutlu-Halilbeyli bağları (?)
ÜZÜM: %100 Sangiovese (Tek Bağ)
MEŞE: ?
88 (7,5): Koyu yakut renkli. Mentol ve çiçeksi nüansların eşlik ettiği canlı çekici bir buruna sahip. Damakta orta gövdeli, çok dengeli ve çok akıcı. Bitimi de lezzetli ve orta uzunlukta. Vintage serisinin içimi en keyifli şarabı bence.

Hiç yorum yok: