31 Mayıs 2010 Pazartesi

Kavaklıdere Egeo Roze 2009



Bu yaz sanırım yerli üreticilerin rose şaraplarına yetişmek mümkün olmayacak. Her biri, birkaç adet yeni ürününü piyasaya sunmuş durumda. Kavaklıdere Egeo Roze, Doluca Verano Blush, Likya İsinda, Kayra Leona Blush, Kayra Tılsım pink, Selendi gülpembe , Melen Cabernet S. Roze ve İdol Smyrna Rose hep son bir ay içinde tüketime sunulan örnekler.Aslında kişisel olarak çok çok tükettiğim bir grup değil rose şaraplar. Satın alırken en önemli kriterlerim pahalı olmaması, yerli üzüm cinslerinin kullanılması, çok koyu ve gövdeli olmaması olarak sıralayabilirim. İnce gövdeli ,zarif serinletici, aromatik ,açık renkli ve uygun fiyatlı roseler her zaman tercihimdir.


Kavaklıdere bu açıdan beklentilerimi karşılayacak Egeo serisinden yeni bir ürün çıkardı. En önemli ayrıcalığı benim için , rose şarap için en iyi sepajlarımızdan birisi olan Çal Karası üzümünün ağırlıklı olarak bu üründe kullanılmış olması. Daha önce de belirttim; iyi rose şarap yapmak için bence yabancı sepajlara hiç ihtiyacımız yok. Bu konuda Kalecik Karası, Öküzgözü, Ada Karası ve Çalkarası zaten tüm ihtiyacımızı karşılayacak seviyedeler. Dünya çapında çok daha iyilerini de yapmak pekala mümkün.Özellikle Çalkarası çok ihmal edilen türlerimizin başında geliyor. Bağ alanları gittikçe daralıyor ve hiçbir ıslah çalışması da bildiğim kadarıyla yok. Bu konuda görev yine bölgedeki üreticilerimize (özellikle Pamukkale ve Sevilen) düşüyor. Ama şuana hiçbir üreticinin Çalkarası parseli oluştuturduğunu da duymadım.


Egeo serisinde ürünün kökeni hakkında bilgi verilmiyor. Tahminim Çalkarası Denizli Çal yöresinden temin edilirken , Syrah ve Grenache ise Pendore bağlarından sağlanmış olmalı.
--------------------
Kavaklıdere Egeo Roze 2009
BÖLGE: Ege Bölgesi
BAĞ: ??
ÜZÜM: Çalkarası, Syrah, Grenache
3 PUAN(5 üzerinden): Soluk pembe renkli. Burunda orta derecede gül ve ahududu kokuları algılanıyor. Damakta dengeli ve orta gövdeli. Herhangi bir sivriliği yok. Ferahlatıcı bir roze.

Hiç yorum yok: