1 Temmuz 2010 Perşembe

Paşaeli 2005




Ülkemizde Petrus'un temsilciliğini yaparak ünlenen Seyit Karagözoğlu'nun, İzmir'deki kendi bağlarından ve İtalyan önologların kılavuzluğunda ürettiği şarap, Paşaeli markası ile bu yıl tüketime sunuldu. 2005 rekoltesi kısa sürede tükenen şarabın 2.rekoltesi olan 2008 de şuan piyasayada. Şarabın en önemli farkı, tek bir bağdan gerçek bir Bordo kupajı olarak yapılıyor olması. Bordeaux'nun tüm üzümleri, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot ve Petit Vedot ilk kez ülkemizde aynı şişede buluşuyor. Markanın bir internet sitesi ve reklam çalışması yok. Bu nedenle ilerideki planlamalar için herhangi bir bilgi sahibi değiliz.
-------------
Paşaeli Serez bağları, İzmir Buca ilçesi sınırlarındaki Kaynaklar köyünde yer alıyor. Buca İzmir'in üzümüyle meşhur bir semti ve ilçesi. Geçmişte Buca'nın yamaçlarında yoğun şekilde Buca Razakisi yetiştiriliyormuş. Buca Razakisi hem sofralık olarak hemde rakı üretimi için yüzyıllarca Rum, Türk ve Levanten nüfus tarafından üretilmiş. Ancak şehirleşmenin artması ile Buca bağları yavaş yavaş ortadan kalkmış ve Buca Razakisi de yok olma noktasına kadar gelmiş. Paşaeli şaraplarının benim için en önemi tarafı, Buca'nın geçmişindeki üzüm bağlarına yaptığı bu tarihi atıftan kaynaklanıyor . Paşaeli bu durumu mutlaka etiketlerinde de hissettirmeli diye düşünüyorum.

---------------
Paşaeli 2005

STİL: Kırmızı Sek Şarap
BÖLGE:Ege-İzmir-Buca-Kaynaklar (İonya)
BAĞ: Serez Çiftliği (rakım:235 m) )(üreticiye ait)
ÜZÜM: Cabernet Sauvignon- Cabernet Franc- Merlot- Petit Verdot (Tek Bağ)
MEŞE:24 ay yeni Fransız Meşe
FİYAT:55 TL

-------------------
80 (6,5): Renk az miktarda turuncu yansımalar içeren koyu bordo. Burunda yoğun olarak meşeden gelen kokular baskın. Daha geriden kuru ve siyah meyvemsi ve mentollü kokular algılanıyor. Damakta orta gövdeli. Meşeden gelen buruk tatlar ve tanenler var. Damakta kompleks değil, derinliği az. Bitimi de orta uzunlukta ve tatlı baharatsı izler taşıyor.

Hiç yorum yok: