16 Temmuz 2010 Cuma

YUNAN ÜZÜMLERİ VE ŞARAPLARI







Tatilimi bu sene Yunanistan'da geçirdim. Tabiki pek çok şarap tatma ve satın alma şansım oldu. Önceden yaptığım listede yer alan şarapların hemen hepsine ulaşabildim.Gezi sonrasında da Yunan Bağcılığı ve Şarapçılığı hakkında biraz daha araştırma yaptım. Tüm bunlardan aldığım genel izlenim yerel üzümlerine bağlarında bizden çok daha fazla yer veriyorlar ve onları geliştirme ve tanıtma yönünde de çok önemli adımlar atmışlar. Henüz daha Yunan Şaraplarının mantık olarak bile çok gerisindeyiz diyebilirim.




COĞRAFİ ŞARAP BÖLGELERİ:

MAKEDONYA: Naoussa, Goumenissa, Amyntaion
PELOPONNESOS (MORA): Nemea, Patras. Mantinia
EGE ADALARI: Santorini, Samos, Rodos, Girit,Limnos,Paros
İON ADALARI: Kefalonia
ORTA YUNANİSTAN
THESALİA
EPİROS


----------------------------------------


YEREL ÜZÜM ÇEŞİTLERİ:

Yunanistan'da çoğu antik çağlardan buyana bilinen pek çok şaraplık üzüm çeşidi mevcut. Ancak en çok tanınanları ve şarapçılık için en önemlileri Kuzey Yunanistan 'da (Makedonya) Xinomavro (K) ; Güney Yunanistan'da (Mora) Agiorgitiko (K) ve Ege Adalarında (Santorini) Assyrtiko (B).


-----------------------------------------

KIRMIZI ÜZÜMLER:

XİNOMAVRO: Makedonya bölgesinin ve Yunanistan'ın en değerli kırmızı üzüm çeşitlerinden birisi. Koyu renkli, zengin tanenli ve yıllanmaya çok uygun şaraplar verebiliyor.Karakteri Nebbiolo ile kıyaslanıyor

AGİORGİTİKO: Mora yarımadasının ve Yunanistan'ın en değerli kırmızı üzüm çeşitlerinden birisi. Koyu renkli, bol meyvemsi. yumuşak tanenli ve yıllanmaya uygun şaraplar verebiliyor. Mora Yarımadasında (Pelopennesos) özellikle NEMEA alt bölgesinde Yunanistan'ın en iyi şaraplarına imza atıyor.

MAVRODAPHNE: Mora Yarımadasında Patras alt bölgesinde ve İon adalarından Kefalonia'da yetişiyor. Özellikle tatlı şarapları çok yapılıyor.Korinthiaki adlı diğer bir lokal üzümle kupajı da çok yaygın.

KOTSİFALİ: Girit Adasına özgü lokal kırmızı şaraplık üzüm çeşidi.

MANDELARİA (Amorgiano): Rodos adası ve daha az olarak Girit ve Santorini adalarına özgü lokal kırmızı üzüm çeşidi.

MAVROTRAGANO: Santorini adasının lokal kırmızı üzüm çeşidi. Sek veya tatlı şarap (Vinsanto) yapımında kullanılabiliyor.

KRASATO: Thessalia- Rapsani alt şarap bölgesine özgü lokal kırmızı üzüm çeşidi.Stavroto adlı diğer lokal üzümle kupajı yaygın yapılıyor.

LİMNİO: Limnos (Limni) adasına özgü çok eski çağlardan kalan antik bir kırmızı üzüm çeşidi. Aristo tarafından da Lemnia olarak adlandırılmış. Günümüzde Mekodonya bölgesinde de yetiştiriliyor.

NEGOSKA: Nadir bir Makedonya kırmızı üzüm çeşidi.

MOSCHOMAVRO: Nadir bir Makedonya kırmızı üzüm çeşidi.



BEYAZ ÜZÜM ÇEŞİTLER:


ASSYRTİKO: Santorini adasının lokal üzüm çeşidi. Aynı zamanda Yunanistan'ın da en iyi beyaz üzüm çeşidi olarak kabul ediliyor. Riesling karakterine benzer güçlü şaraplar verebiliyor. Bağları volkanik bir terruar'da bazıları 60 yılı aşan yaşlı asmalardan oluşuyor. Sek şaraplar dışında Vinsanto adlı tatlı şarap yapımında da kullanılıyor.

AİDANİ: Santorini adasına özgü başka bir beyaz üzüm çeşidi.

ATHİRİ: Köken olarak yine Santorini adasına ait ancak Santorini dışında Rodos adasının da temel beyaz üzüm çeşidi olarak biliniyor.

MOSCHOFİLERO: Mora yarımadası ( Pelopennesos) Mantinia alt bölgesinde yetişen oldukça aromatik kokulu bir beyaz üzüm çeşidi. Yeterli asiditesi nedeniyle sek beyaz şarapları oldukça başarılı.

MALAGOUSİA: Kuzey Yunanistanda Nafpactos alt bölegi kökenli nadir bir beyaz üzüm çeşidi. Çok güçlü aromatik yapısı ve düşük asiditesi nedeniyle geç hasat tatlı şarap yapımında kullanılmaya başlanmış. Önolog Gerovassiliou tarafından diriltilmiş bir tür.

DEBİNA: Epirus Zitsa alt bölgesine özgü beyaz üzüm çeşidi. Köpüklü şarap yapımında kullanılıyor.

ROBOLA: Kefalonia Adasına özgü beyaz üzüm çeşidi. Limonsu bir aromatik yapısı var.

RODİTİS: Peloponnesos Patras alt bölgesine özgü pembe renkli üzüm çeşidi.

SAVATİANO: Thesselia ve Attica'ya özgü yaygın yetişen beyaz üzüm çeşidi.

LAGORTHİ: Peloponnesos'da 850 m'ye varan rakımlarda yetişen beyaz üzüm çeşidi.

VİLANA: Girit Adasına özgü beyaz üzüm çeşidi.

MONEMVASİA: Paros ve Eğriboz adasında yaygın yetişen Malvasia sinonimi beyaz üzüm çeşidi.

MUSCAT: Başta Samos adası olmak üzere pek Ege adasında , İon adalarında ve Mora yarımadsında yaygın olarak tatlı şarap yapımında kullanılıyor.




------------------------------


ŞARAP ÜRETİCİLERİ



Ülkenin her yöresinde onlarca iyi kalitede şarap üreticisi mevcut. Hepsini yazmak çok mümkün değil ama en başarılı üreticiler şunlar. http://www.iamatrade.com/index.html

Kir Yianni: Xinomavro'un en iyi üreticilerinin başında geliyor. Makedonya'da Selanik yakınlarında bağları mevcut. Bağlar arasında yer alan ve üreticinin simgesi olan kule, Osmanlı döneminden kalan bir karokol binasına ait. Ramnista; %100 Xinomavrodan oluşan klasik bir Yunan şarabı olmuş durumda. http://www.kiryianni.gr/

Boutari: Makedonya, Mora, Girit ve Santorini'de bağları ve şarap yapımevleri mevcut. Ülkenin en büyük en yaygın şarap yapımcısı konumunda olabilir. En iyi şarabı %100 Xinomavro'dan yapılan Grand Reserva Naoussa. Girit şarapları adanın en iyileri konumunda. http://www.boutari.gr/


Tsantali: Hemen her lokal üzümden şarap yapan Thesalia'lı büyük bir üretici.Olimpos ve Athos dağı eteklerindeki bağlardan üretilen şarapları oldukça başarılı. Rapsani ve Rapsani reserva şarapları ( Xinomavro & Krassato & Stavroto) benim en ilgimi çeken ürünleri. Metoxi adlı şarabı da ilginç %60 CS %40 Limnio kupajı. http://www.tsantali-wines.com/index.html


Alpha Estate: Son yıllarda çok iyi şaraplar çıkaran Kuzey Yunanistanlı yeni bir üretici. Üreticinin bağları Makendonya bölgesinin de kuzeyinde Amyndeon yöresinde. Şaraplarına RP tarafından yüksek puanlar veriliyor.. Amiral gemisi şarabı Syrah&Xinomavro&Merlot kupajı olan Apha Estate Red. Ayrıca her yıl başka üzümlerden yapılan ve son rekoltesi %100 Tannat'dan oluşan Apha One adlı şarabı Yunaistan'ın en pahalı şaraplarının başında geliyor. Yunanistan'ın bildiğim tek Pinot Noir şarabını da üretiyor. http://www.alpha-estate.com/


Thimiopoulos Winery : Çok iyi bir Xinomavro şarabı olan Uranos'u yapan Makedonyalı üretici


Domaine Gerovassiliou: Makedonya Selanik yakınlarında bağları olan, çok başarılı yeni bir üretici. Syrah üzümünü çok iyi kullanıyor. Bunun dışında çok ilginç denemelere de imza atıyor. Avaton adlı şarabı az bilinen 3 antik yunan üzümünden yapılan sıradışı bir şarap. Yine Malagousia adlı aromatik beyaz üzümden geç hasat tatlı şarap yapmakta. Syrah ve Evangelo adlı bir Syrah-Viognier kupajı şarapları da çok çok iyi. http://ktima.gerovassiliou.gr/


Domaine Sigalas: Santorini'nin en iyi üreticisi. Adanın kuzeyinde Oia köyü yakınmalarında 40 yaşın üzerinde asmalara sahip. Şaraplarına çoğu kez RP tarafından 90 üstü puanlar veriliyor. Assyrtiko'nun ve Vinsanto'nun en başarılı örneklerini sunuyor. http://www.sigalas-wine.com/


Argyros Estate: Santorini'nin diğer büyük bir üreticisi. Beyaz ve Vinsanto şarapları çok başarılı. Ancak kırmızı Mavrotragano şarabı da adanın en iyi kırmızı şaraplarının başında geliyor. http://www.estate-argyros.com/index.html


Biblia Chora: Kavala'da bulunan ve D.Gerovassiliou ortaklığı bulunan yeni bir üretici. Yine çok ilginç denemeleri var. Semillon ve Assyrtiko kupajı Ovilos adlı beyaz şarabı çok başarılı .2009 rekoltesi Ovilos white Decanter 2010 dergisinden altın madalyalı. Ovilos Red %100 Cabernet Sauvignon'dan oluşuyor. http://www.bibliachora.gr/


GaiA: Peloponessos'da Agiogiortiko'nun en iyi üreticilerinden. GaiA Estate adlı reserve şarabı en iyi Yunan şaraplarından. 2006 rekoltesi yine Decanter dergisinden altın madalyalı. http://www.gaia-wines.gr/


Domaine Skouras: Peloponnesos'da en iyi üreticilerden. Grande Cuvee Nemea adlı Agiorgitiko şarabı en iyi Yunan şaraplarından. Agiorgitiko'nun Cabernet S. Merlot ve Cabernet Franc ile kupaj şarapları da mevcut. http://www.skouras.gr/


Domaine Tselepos: Peloponnesos'da Yunanistan'ın en iyi Cabernet Sauvignon şaraplaplarından birini yapan üretici. (Avlotopi) http://www.tselepos.gr/


Domaine Hatzimichalis : Yabancı sepajları en iyi kullanan Orta Yunanistan'lı üretici. Şarapları bu alanda en yüksek puanları alıyor. http://www.hatzimichalis.gr/en


Emery: Rodos'lu üretici. En iyi ve en ilginç ürünü Zacosta adlı %100 Amorgiano'dan yapılan şarap. http://www.emery.gr/


CAIR: Rodos'lu üretici. En ilginç şarabı Rhodes de Muscat adlı tatlı şarap.Yarı tatlı rose şarabı da çok başarılı. http://www.cair.gr/


Samos Winery: Samos Muscatından yapılan tatlı şarapları ile ünlü Samoslu üretici. http://www.samoswine.gr/


Achaia Clauss: Peloponnesos-Patras'da tatlı Mavrodaphne şarapları ile ünlü üretici.

Costa Lazaridi: Makedonyalı etiketlerinin güzelliği ile dikkat çeken önemli bir üretici. Daha çok yabancı sepajları tercih ediyor. http://www.domaine-lazaridi/

Nico Lazaridi: Makedonyalı daha çok yabancı sepajları kullanan önemli bir üretici. http://www.chateau-lazaridi.com/


--------------------------------------


KAVIMDAKİ YUNAN ŞARAPLARI



Uzun sürelerde edinebildiğim Yunan şarapları sanıyorum güzel bir koleksiyon haline geldi.Yabancı üzüm çeşitleri ile çok ilgilenmedim doğrusu. Bundan sonra artık sırası ile tatma zamanı. Birbirinden özel Yunan Şaraplarım:



Samos Muscat Nectar 2000 (%100 Samos Mucscat)
Alpha Estate Alpha Estate Red 2007(%60 Syh, %20 Xm, %20 Mer)
Alpha Estate Omega 2009 ( %85 Gewurtrazaminier ,%15 Malagouzia)
Domaine Sigalas Assyrtiko 2009 (%100 Assyrtiko)
Boutari Grand Reserve Naoussa 2004(%100 Xinomavro)
Boutari Skalani Crete 2003 (Kotsifali & Mandilaria)
Kir Yianni Ramnista 2003 (%100 Xinomavro)
Kir Yianni Yianakochori 2007 (%60 Merlot %40 Xinomavro)
Gai'Agiorgitiko Gai'A Estate 2005 (%100 Agiorgitiko)
Domaine Gerovassiliou Avaton 2003 (Limnio & Mavroudi & Mavrotragano)
Argyros Estate Mavrotragano 2006 (%100 Mavrotragano)
Domaine Skouras Grande Cuve Nemea 2006 (%100 Agiorgitiko)
Biblia Chora Estate Ovilos White 2009(%50 Semillon %50 Assyrtiko)
Tselepos Estate Avlotopi 2005 (%100 Cabernet Sauvignon)



--------------------------

Hiç yorum yok: