14 Haziran 2010 Pazartesi

Tenute DETTORI Bianco 2006

Bu hafta sonu Akdeniz'in Sicilya'dan sonra 2. büyük adası olan Sardunya'dan çok özel bir şarap tattım. Benim için pek çok ilkleri içeriyordu ve tattığım belki en ilginç şarapların başında geliyordu. Ama öncelikle Sardunya üzümleri ve üreticileri hakkında edindiğim bazı bilgileri sunacağım.
Sardunya adasında, şarap yapımı için pek çok özgün siyah ve beyaz üzüm çeşidi yetiştiriliyor. Son zamanlarda uluslararası düzeyde de ses getirmeye başlayan en önemli siyah üzüm çeşidi, bir Grenache klonu olan Cannonau. Bu üzümden oldukça uzun ömürlü ve gövdeli şaraplara imza atılabiliyor. Dettori adlı üreticinin +120 yaşındaki Cannonau asmalarından ürettiği bir şaraba geçen yıl WA dergisi tarafından 96 puan verilmişti. Ve şu anda bu şarabın satış fiyatı ABD de 180 dolar civarında. Diğer bir yaygın siyah üzüm çeşidi de Carignano . Özellikle adanın güney düzlüklerinde bol miktarda yetiştiliyor ve gitgide daha çok sayıda kaliteli şarabı yapılıyor. Hatta şuan da dünyanın en iyi Carignan şarapları da Sardunya'dan çıkıyor denilebilir. Bunların dışında Monica, Bovale, Nieddera, Pascale..vs adlı yerel üzümler de hem monosepaj olarak hem de kupajlarda sıklıkla kullanılıyor. Beyaz üzümlere gelince; adanın en önemli beyaz üzüm çeşidi ise Vermentino . Bu üzüm Sardunya , Korsika ve Kuzey-Batı İtalya'da Cenova kıyı (Liguria) şeridinin en önemli beyaz üzümü. Son yıllarda Toscana kıyılarında da yüksek potansiyelinden dolayı yetiştirilmeye ve şarap yapımında kullanılmaya başlanmış. Adada ayrıca Vernaccia, Malvasia, Nuragus, Nasco, Moscatello..vs gibi pek çok başka beyaz üzüm çeşitleri de mevcut.
Sardunya adasının her yöresinde onlarca iyi ve köklü şarap üreticisi var. Uluslararası düzeyde yüksek puanlar alarak klasikleşmiş kırmızı şarapların başında Argiolas adlı üreticinin Turriga adlı Cannonau şarabı ve Santadi adlı üreticinin Terre Brune adlı Carignano şarabı geliyor. Son yıllarda Santadi ile Toskana'nın ünlü üreticisi "Tenuta San Guido" ortaklığından doğan Agricola Punica'nın Barrua (%85 Carignano, %10 Cabernet S. , %5 Merlot) adlı şarabı da (ülkemize de geldi) çokça satışı yapılan ve klasikleşmeye başlayan şaraplardan birisi olmuş durumda.

Adanın köklü olan üreticilerinin yanında bir üretici daha var ki herkesi şaşırtmaya devam ediyor. Tenute Dettori adlı üretici çok eski bağlardan, klasik yöntemlerle ev stilinde şarap yapıyor ve hiç meşe fıçı kullanmıyor. Buna karşın şuana kadar Robert Parker'dan en yüksek puanı alan Sardunya şarabının da yaratıcısı .Üretiği bazı şaraplar son yıllarda tüm İtalya'nın da en iyi şarapları listesine girmiş durumda. Bağlar adanın Korsika'yı gören en kuzey noktasında; 250 m lik rakımdan denizi gören yamaçlarda yer alıyor. 120 yılı geçmiş asmalar tüm Avrupa'nın en yaşlıları içinde başlarda. Bağda yanlızca lokal üzümler yer alıyor. Yabancı sepajlara ise hiç yüz verilmemiş. Başarının sırrı da burada. Ürettiği şaraplar ise şunlar:

*Dettori Dettori Rosso (%100 Cannonau) (+120 yaş asmalardan)-------------( 2005 rekolte RP:96 puan; 2004 rekolte RP:95 puan)

*Dettori Tenores (%100 Cannonau) (80 yaş asmalardan)

*Dettori Tuderi (%100 Cannonau) (60 yaş asmalardan )

*Dettori Chimbanta (%100 Monica)

*Dettori Ottomarzo (%100 Pascale)

*Dettori Moscadeddu (%100 Moscato)

*Dettori Bianco (%100 Vermentino)

Bu hafta tadımını yaptığım üreticinin 2006 rekoltesi beyaz sek şarabı. %100 Vermentino üzümünden yapılan bu şarap benim ömrümde içtiğim en gövdeli en yoğun hatta en iyi beyaz sek şarap. Öyle ki eşlik ettiği ana yemeği (Kılıç Balığı Izgara) epeyce bastırdı diyebilirim. Renk başlangıçta hatalı izlenimi veriyor. Hiçbir durultma yapılmamış gibi. Ancak burun ve damak çok kuvvetli.Yüksek alkol ve şeker, yüksek asidite ve mineralite ile müthiş dengelenmiş. Kısacası ben çok etkilendim. Ama her zaman içilecek bir şarap değil kesinlikle. Ne ile uyum sağlar onu da bilemiyorum. Şarap WA dergisi tarafından 2 kez değerlendirilmiş. Oldukça övücü sözlerle 90 ve 91 puan verilmiş.

---------------------------------------------------

Tenute DETTORI Bianco 2006

http://www.tenutedettori.it/

STİL: Sek Beyaz (%14,5 alkol)

BÖLGE: Sardunya-Sassari -Sennori (Kuzey Sardunya) ( Romangia I.G.T)

BAĞ: Badde Nigolosu Bağları (üreticinin) (alberello asmalar) (250 m Rakım)

ÜZÜM: %100 Vermentino (tek bağ) (50 yaş asmalar)

MEŞE: yok

PUAN: 91 (WA 2009)

95 (9): Renk sıradışı; bulanık buğulu altın sarısı. Durultma yapılmamış. Burunda yoğun şekilde olgun kayısı ve şeftali tonları algılanıyor. Damakta çok çok yoğun gövdeli ve yağlı. Yüksek alkol ve şeker, yüksek diri asiditeyle çok iyi dengelenmiş. Tatlılık bu nedenle hiç baymıyor. Mineral derinliği de çok iyi olan şarabın bitimi de çok uzun sürüyor. Tattığım en iyi, en etkileyici beyaz şarap.

Hiç yorum yok: