23 Haziran 2010 Çarşamba

Vedat Milor ve Şarap Tutkunları Tadımı


13 Haziran'da İzmir'de; Vedat Milor ve İzmir Şarap Grubu üyeleri Arif Öncü, İlker Özdemir, Ayhan Güleyen ve Umay Çeviker'in katılımı ile önde gelen Türk şaraplarının kör tadımları yapılarak , şaraplara puanlar verildi. Tadımın not ve puanları geçtiğimiz günlerde www.vedatmilor.com adlı sitede duyuruldu. Öncelikle Vedat Milor'a teşekkür ve tebriklerimi iletmek istiyorum. Bence oldukça güzel ve anlamlı bir tadım olmuş.Bu arada tabiki her zaman olduğu gibi olumlu olumsuz eleştirilerde ardı sıra gelmeye başladı. Tadımın kısa sonuçlarını veriyorum sonrada bu konudaki fikrimi ben de sunacağım.
1 - Corvus Corpus 2006 87
2 - Kavaklıdere Pendore Boğazkere 2008 87
3 - Corvus Crutürk 2005 86
4 - Kavaklıdere Prestige Boğazkere 2004 86
5 - Sevilen Centum Syrah 2007 86
6 - Kavaklıdere Pendore Öküzgözü 2008 85
7 - Melen Manastir Syrah 2006 85
8 - Kavaklıdere Pendore Syrah 2008 85
9 - Sevilen 900 Cabernet Sauvignon 2007 85
10 - Kayra Imperial Syrah 2005 84
11 - Kavaklıdere Egeo Cabernet Sauvignon - Merlot 2008 84
12 - Sarafin Syrah 2007 84
13 - Urla Şarapçılık Boğazkere 2009 83
14 - Kayra Vintage Öküzgözü 2007 83
15 - Prodom Syrah-Cabernet Franc-Petit Verdot 2007 83
16 - Kayra Vintage Syrah – Petit Verdot 2008 83
17 - Pamukkale Anfora Trio 2007 83
18 - Likya Kızılbel Merlot & Syrah & Öküzgözü 2008 83
19 - Kavaklıdere Prestige Kalecik Karası 2005 82
20 - Büyülübağ Syrah 2008 81
21 - Paşaeli K2 2008 81
22 - Selendi 2008 81
23 - Büyülübağ Cabernet Sauvignon Reserve 2007 80
24 - Doluca Kav Tuğra Öküzgözü 2007 80
25 - Kayra Imperial Öküzgözü 2006 80
26 - Turasan Seneler 2008 80
27 - Doluca Karma Cabernet Sauvignon - Öküzgözü 2007 79
28 - Doluca Kav Tuğra Kalecik Karası 2008 79
29 - Doluca Signium 2007 78
30 - Doluca Alçıtepe Cabernet Sauvignon - Shiraz 2007 78
31 - Likya Arykanda Cabernet Sauvignon 2008 77
ORTALAMA PUAN 82,57
-------------------------------------------
Şarap tadımı yapmak ve puanlamak için çok ciddi bir hafıza, deneyim ve yetenek gerektirdiği açıktır. Buna rağmen tadımdan tadıma pek çok farklı sonuçlar çıkabilmektedir. Bunun nedenleri bence şu şekilde sınıflandırılabilir.
1-İnsana bağlı nedenler: İnsan duyuları diğer memelilerle karşılaştırıldığında çok ilkel kalır. Tat ve koku alma duyuları yüzbinlerce yılda daha da körelmiştir. Çünkü düşünme ve alet kullanabilme yetisindeki insanoğlunun beslenmek ve hayatta kalabilmek için duyulara olan ihtiyacı da çok azdır. Sadece zehirlenmemek için kötü kokulara karşı bir duyarlılık söz konusudur. Hoş kokulara karşı olan hassasiyetimiz çok daha azdır. Üstelik insanın koklama ve tat alma duyuları da çok kısa sürede yorulmaktadır. Zaten sınırlı olan algı yeteneği daha da azalmaktadır.
2-Şaraba bağlı nedenler: Şarap nefes alan canlı bir organizma gibidir. Zirve olgunluk dönemi her şarapta ve her rekoltede değişkendir.Dolayısı ile her şarabın kendini en iyi ifade ettiği an farkılıdır. Saklanma koşulları, şişede geçirdiği uygun süre ve mantarın açıldığı andan itibaren ki yeterli havalanması süresi, uygun ısı gibi parametreler tadım sonucunu mutlak etkiler. Tüm bu nedenle tadımlarda optimum standartizasyon imkansız gibidir.
3-Tadıma bağlı nedenler: Tadımı yapan insanların yeteneği ve deneyimi yanında, tadımın da profesyonel doğru ortamlarda yapılması gereklidir. Ve mümkün olduğunca aynı sepajların ya da benzer kupajların ve de aynı rekoltelerin tadımında fayda vardır. Böylelikle tadımların birbirini örtmesine engel olunur. Bir tür rekolte ya da bir tür şarabın avantaj elde etme olasılığı azalır.
-------------------------
Bunların dışında tadımlarda çıkan sonuçları doğru okumak da gereklidir. Bana göre çok özele inerek, şarap şarap bu tadımı değerlendirmek doğru olmaz. Her tadımın kısa bir iki cümlelik özeti yeterlidir bence. Vedat Milor'un tadımında da bana göre anafikir şudur. Türkiye de malesef 90 puan üzeri puan alabilecek şarap yoktur. Dolayısı ile yurtdışı piyasalarda hiçbirinin ederi 10 doların üzerine çıkamaz. 150 TL'ye varan fiyatlar ederinin çok üzerindedir. Doğru ya da yanlış. Sonuç budur. Bana göre ya da sana göre bu böyle olur, olmaz.
90 puan üzerinde puan alınamamasının bir diğer dolaylı sonucu da şu bence. Hemen hemen bütün şaraplar 80-90 puan aralığında yer aldığı için ve aralarında ciddi farklılıklar olmadığı için tadımın keskinliği azalmaktadır.Sonuçlar daha tartışmalı ve 1-2 puanın hesabı sorulur hale gelmektedir.
--------------------
Bu noktada toplum olarak da 2 küçük defektimiz de malesef ortaya çıkmakta.
1-Aşırı Alınganlık
2-Aşırı Kuşkuculuk
Ne üreticilerin ne de şarapseverlerin buna hakkı olmadığını düşünüyorum. Dediğim gibi sonucu özet olarak doğru okumak yeterlidir. Değilse dünyanın her yerinde tadımdan tadıma en deneyimli burunlarda bile farklılıklar çıkar. Bu işin malesef matematiği yoktur. Herşey subjektiftir.
-----------------
Son olarak şunu söyleyeyim. Benim için, kendi deneyimlerime göre (tattığım şaraplar içinde tabi ki) tadımlarda 90 puan üzerine çıkabilecek Türkiye'de sadece 3 şarap oldu.
1-Sevilen Centum 2005
2-Prodom Shiraz CF PV 2007
3-Kayra Vintage Shiraz PV 2007