25 Haziran 2010 Cuma

İdol Smyrna Passito 2009


İdol Şarapçılık artık bağlarının bir düzeye erişmesi ile çok güzel ürünler vermeye başladı. Türkiye'nin en büyük tek parça organik bağına sahip olan İdol'den 2009 rekoltesi yeni ürünler SMYRNA serisi olarak geçtiğimiz günlerde tüketime sunuldu. Bu seriden benim en çok ilgimi çeken ve aylardır merakla beklediğim ürün ise PASSİTO. Passito İtalyanca bir sözcük.Olgunlaşmış ya da tatlı anlamına geliyor. En özel Passito tarzındaki şaraplar Akdenizde Sicilya'nın güneyindeki Pantelleria adasında yapılıyor. Passito di Pantelleria adı verilen bu şaraplar yöresel olarak Zibibbo adı verilen İskenderiye Misket'inden üretiliyor. Oldukça geç hasat edilen üzümler; hasırlar üzerinde ve güneş ve rüzgar altında 3-4 hafta kadar da kurutuluyor. Böylelikle üzüm içindeki su miktarı daha da azaltılıyor. Daha da geç hasat edilen taze üzümlerde kullanılarak çok yoğun, konsantre, tatlı nektar kıvamında büyülü bir iksir yaratılmış oluyor. İtalyanlar bu tip şaraplara Meditasyon Şarabı adını da koymuşlar. Ülkemizde ise Passito stilinde ilk yapılan şarap Corvus tarafından üretildi. Vasilaki ve Çavuş üzümlerinden Pantelleria adasına benzer şekilde (güneşte değil gölgede kurutma yapılarak) üretim yapılan bu şarabın şu an için 2005 rekoltesi piyasada mevcut. Akasya ağacından yapılan fıçılarda yıllandırılan bu şarapta, ileri rekoltelerde Misket üzümü de kullanılacakmış. 2. örneği ise belirtiğim gibi İdol çıkardı. Bu şarabın farkı, passito tarzı için çok daha uygun olan Misket üzümlerinden yapılmış olması. Ancak, etikette ve internet sayfalarında çok aydınlatıcı bilgiler olmamasına karşın kurutma işleminin yapılmadığı, sadece geç hasat edilen üzümlerden yapıldığı anlaşılıyor.


Kavımdaki Misket ailesi...Ben Rye, Samos Nectar, Vin de Constance, Moscatel Oro, Smyrna




Bu noktada Muscat ya da Misket üzüm ailesinden sözetmek gerekir. Dünyanın en hoş kokulu bu beyaz üzümü , antik çağlardan bu yana bilinen en eski türlerden. Köken olarak Anadolu'nun Ege Kıyıları (İonia) olduğu düşünülüyor. Antik Dünyanın tarihçisi Heredot'un "Ege'ye ve de Smyrna'ya yolunuz düşerse Misket şarabı tatmadan geçmeyin" diye söylediği biliniyor. Sonrasında ilk olarak Ege adalarına oradan da İtalya kıyılarına ,İspanya'ya ve tüm dünyaya yayılması söz konusu olmuş. Bu gün için onlarca farklı klonu olsa da 2 önemli çeşitten söz etmek gerekir.

1- Beyaz Misket (Muscat Blanc à Petits Grains): En önemli en değerli misket cinsidir. Muscat Blanc, Muscat Canelli, Muscat Frontignan, Moscato Bianco, Muscat de Frontignan, Muscat d'Alsace, Muskateller, Moscatel de Grano Menudo gibi yöresel klon ve isimlerdirmeler vardır. Türkiye'de İzmir ve Ege kıyılarında yetişen BORNOVA MİSKETİ de bu ailedendir.

2-İskenderiye Misketi ( Muscat of Alexandria): Moscatel Romano olarak da adlandırılır. Yine Ege ve Akdeniz adaları. ispanya, Kuzey Afrika ve Kanarya adalarına kadar uzanan geniş bir alanda yetişir. Pantelleria'daki adı ZİBİBBO dur.
---------------
Misket üzümü baharı ve çiçekleri çağrıştıran hoş ve kendine özgü aroması ve düşük asiditesi nedeniyle çoğunlukla tatlı şarapların yapımında kullanılmış. Sek beyaz şarap örneklerine çok daha az rastlanıyor. Ayrıca özellikle İtalya-Asti bölgesinde üretilen köpüklü şarapları da çok meşhur.
Tatlı şarap olarak Pantelleria ,Rodos,Sisam, Sicilya, Sardunya adalarında çokca üretimi söz konusu. Ayrıca Orta Avrupa'da, İspanya'da, Güney Fransa'da, Kuzey Afrika'da, Avusturalya'da ve Kaliforniya'da da çok özel şarapları yapılıyor. Ama dünyanın en meşhur, en güzel Misket şarabı Güney Afrika'dan. Klein Constantia- Vin de Constance adlı şarap, dünyanın en iyi Misket şarabı olarak kabul ediliyor. Napolyon'un en sevdiği şarap olarak tarihte ünlenmiş. Uzun süre unutulmuş üretilmemiş ancak son yıllarda aynı bağlarda yeniden diriltilmiş bir şarap. Eski stil şişelerde sunulan şarabın fiyatı 50 dolar civarında.
------------------
İdol Smyrna Passito; ülkemiz için kalitesi ve uygun fiyatıyla göz dolduran bir tatlı Misket şarabı olmuş. Ürünün benim için en önemli özelliği Misket'in doğum yeri olan İzmir'den olması. Ege'nin ve İzmir'in sembollerinden birisi olan Misket üzümünün anavatanındaki belli bir bağdan doğan bu şarap beni çok sevindirdi. İnanıyorum ki İdol, Bornova Misket'inden çok daha özel şaraplar yapacaktır. Bu İdol'ün tarih önündeki sorumluluğudur bence. Misket'ten en güzel şarapları yapmak en fazla İdol'e yakışır diye düşünüyorum. Mitolojiye, İzmirli Homeros'a ve Bodrumlu Herodot'a atıflarda bulunan şarapların, yurtdışında da büyük ilgi çekeceğini düşünüyorum.


--------
Son olarak Türk Misketleri içinde tattığım beni en çok etkileyen 2 şarabı da anmadan geçmeyeyim.1.si Cankara Misket Dömisek 2002. Prof Dr. Nihat Aktan danışmanlığında yapılan bu şarabın kokusunu (limon çiçeği) bunca yılda hala unutabilmiş değilim. Sayın Aktan Misket konusunda Türkiye ve Dünyadaki en bilgili ve deneyimli isimlerden. Keşke ülke olarak daha fazla yararlanabilseydik deneyimlerinden.Diğer bir misket şarabı da Doluca Safir 2000. Safir'in benim tattığım en başarılı rekoltesi.Bu şaraptaki papatya kokusu da unutulmazlar arasında benim için.3. sıradaki şarap da İdol Smyrna passito 2009 olarak yerini aldı artık.
--------

İdol Smyrna Passito 2009
STİL: Tatlı Beyaz Şarap (alkol %12,5)
BÖLGE: İzmir-Torbalı (İONYA)
BAĞ: İdol Bağları (organik)
ÜZÜM: Bornova Misketi ( Viognier, Chenin Blanc %??) (Tekbağ)(geç hasat)
MEŞE: yok
FİYAT: 30 TL

88 (7,5): Renk altın sarısı.Burun tipik misket karekterinde. Çok hoş papatya , bahar çiçekleri, bergamut, bal aromaları yoğun olarak algılanıyor. Damakta yoğun ve kalıcı , tatlılık iç baymıyor. Mutlaka üzerinde daha çok çalışması gereken bir şarap. Arka etiketinde tadım notundan çok, üzüm ve üretim tekniği konusunda bilgilendirme yapılmalıydı.

Hiç yorum yok: