İdol Şarapçılık artık bağlarının bir düzeye erişmesi ile çok güzel ürünler vermeye başladı. Türkiye'nin en büyük tek parça organik bağına sahip olan İdol'den 2009 rekoltesi yeni ürünler SMYRNA serisi olarak geçtiğimiz günlerde tüketime sunuldu. Bu seriden benim en çok ilgimi çeken ve aylardır merakla beklediğim ürün ise PASSİTO. Passito İtalyanca bir sözcük.Olgunlaşmış ya da tatlı anlamına geliyor. En özel Passito tarzındaki şaraplar Akdenizde Sicilya'nın güneyindeki Pantelleria adasında yapılıyor. Passito di Pantelleria adı verilen bu şaraplar yöresel olarak Zibibbo adı verilen İskenderiye Misket'inden üretiliyor. Oldukça geç hasat edilen üzümler; hasırlar üzerinde ve güneş ve rüzgar altında 3-4 hafta kadar da kurutuluyor. Böylelikle üzüm içindeki su miktarı daha da azaltılıyor. Daha da geç hasat edilen taze üzümlerde kullanılarak çok yoğun, konsantre, tatlı nektar kıvamında büyülü bir iksir yaratılmış oluyor. İtalyanlar bu tip şaraplara Meditasyon Şarabı adını da koymuşlar. Ülkemizde ise Passito stilinde ilk yapılan şarap Corvus tarafından üretildi. Vasilaki ve Çavuş üzümlerinden Pantelleria adasına benzer şekilde (güneşte değil gölgede kurutma yapılarak) üretim yapılan bu şarabın şu an için 2005 rekoltesi piyasada mevcut. Akasya ağacından yapılan fıçılarda yıllandırılan bu şarapta, ileri rekoltelerde Misket üzümü de kullanılacakmış. 2. örneği ise belirtiğim gibi İdol çıkardı. Bu şarabın farkı, passito tarzı için çok daha uygun olan Misket üzümlerinden yapılmış olması. Ancak, etikette ve internet sayfalarında çok aydınlatıcı bilgiler olmamasına karşın kurutma işleminin yapılmadığı, sadece geç hasat edilen üzümlerden yapıldığı anlaşılıyor.
Kavımdaki Misket ailesi...Ben Rye, Samos Nectar, Vin de Constance, Moscatel Oro, Smyrna
--------
Son olarak Türk Misketleri içinde tattığım beni en çok etkileyen 2 şarabı da anmadan geçmeyeyim.1.si Cankara Misket Dömisek 2002. Prof Dr. Nihat Aktan danışmanlığında yapılan bu şarabın kokusunu (limon çiçeği) bunca yılda hala unutabilmiş değilim. Sayın Aktan Misket konusunda Türkiye ve Dünyadaki en bilgili ve deneyimli isimlerden. Keşke ülke olarak daha fazla yararlanabilseydik deneyimlerinden.Diğer bir misket şarabı da Doluca Safir 2000. Safir'in benim tattığım en başarılı rekoltesi.Bu şaraptaki papatya kokusu da unutulmazlar arasında benim için.3. sıradaki şarap da İdol Smyrna passito 2009 olarak yerini aldı artık.
--------
İdol Smyrna Passito 2009
STİL: Tatlı Beyaz Şarap (alkol %12,5)
BÖLGE: İzmir-Torbalı (İONYA)
BAĞ: İdol Bağları (organik)
ÜZÜM: Bornova Misketi ( Viognier, Chenin Blanc %??) (Tekbağ)(geç hasat)
MEŞE: yok
FİYAT: 30 TL
88 (7,5): Renk altın sarısı.Burun tipik misket karekterinde. Çok hoş papatya , bahar çiçekleri, bergamut, bal aromaları yoğun olarak algılanıyor. Damakta yoğun ve kalıcı , tatlılık iç baymıyor. Mutlaka üzerinde daha çok çalışması gereken bir şarap. Arka etiketinde tadım notundan çok, üzüm ve üretim tekniği konusunda bilgilendirme yapılmalıydı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder