17 Haziran 2010 Perşembe

Selendi 2008



Selendi; Garanti Bankası eski genel müdürü Akın Güngör'ün hobi olarak başladığı ancak şimdilerde ciddi anlamda kalite çitasını yukarılara taşıdığı bağcılık ve şarapçılık projesi. Sadece üreticiye ait bağlardan elde edilen üzümlerden yapıldığı ve üretimin tüm aşamalarının bağdaki tesislerde gerçekleştiği düşünüldüğünde Türkiye'deki şato tarzı üretime en sadık ürünlerin başında geliyor. Ürünün diğer bir farkı da her rekoltede etiketin üzerindeki resmin, farklı Türk ressamları tarafından tasarlanması. Bu anlamda Selendi için şarap ve sanat ilişkisinin çok iyi sunulduğu, Türkiye'nin en estetik şarabı da denilebilir. Ben Selendi şaraplarını ilk çıktığı 2004 rekoltesinden itibaren yukarıda saydığım nedenlerden dolayı yakından takip ettim. Geçtiğimiz aylarda 5. rekoltesi olan Selendi 2008 de tüketime sunuldu. Bu ürün bugüne kadar tattıklarım içinde en iyisiydi diyebilirim. Kalite anlamlı biçimde 5. rekoltede yükselişe geçmiş. Bu da demek oluyor ki 5 rekolte sonrasında dünya çapında çok çok daha iyilerini tadabileceğiz. Selendi her rekoltede etiketinde olduğu gibi üzümlerin kupaj oranlarını da, en iyiyi yakalamak için değişikliğe gidiyor. Farklı olarak bu yıl, Cabernet Sauvignon-Shiraz-Merlot kupajına 2008 rekoltesi ile birlikte Cabernet Franc üzümü de eklenmiş durumda.


Selendi'nin için 2 adet bağ alanı mevcut.

1- Selendi Bağları: Akhisar Moralılar köyü Çay mevki ( rakım 70 m) (2000) Cabernet Sauvignon , Merlot, Shiraz üzümleri ekili

2-Sarnıç Bağları : Sarnıç Köyü; 2 ayrı bağ (rakım 800 m) ----------------------Sarnıç 1 (2005): Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot üzümleri ekili---Sarnıç 2 (2007): Grenache,Shiraz, Cinsault, Mourvedre,Petit Verdot üzümleri

Selendi şarapları; bugün için Jean Luc Colin ve Bernard Grandchamp danışmanlığında kalitenin arttırılabilmesi için hiçbir şeyden ödün vermeden üretimini sürdürüyor. Benim gözlemim bağlar olgunlaştıkça ve özellikle de taban arazisi olmayan yüksek rakımlı Sarnıç bağları şaraba katkı sunmaya başladıkça şarabın kalitenin de yükselmeye başladığıdır. Bu konuda Sarnıç bağlarının potasiyelinin çok yüksek olduğunu görmek lazım. Ayrıca birkaç hafta önce, genç Sarnıç bağlarından 2009 rekoltesi Gülpembe adlı bir de rose şarap da üretilerek tüketime sunuldu.

Selendi 2008'in bu yıl etiketindeki güzel resmi ressam Nurullah Berk yapmış.

Selendi 2008

BÖLGE: Manisa- Akhisar (Lidya)

BAĞ: Selendi ve Sarnıç Bağları

ÜZÜM: Cabernet Sauvignon-Merlot-Shiraz-Cabernet Franc

MEŞE: Fransız Meşe (20 ay)

-----------------------------

82 (6,5): Koyu Yakut renkli. Burunda oldukça yoğun şekilde olgun kırmızı meyveler ve reçelsi kokular algılanıyor. Damakta orta gövdeli. Yuvarlak ama çok çok tatlı tanenlere sahip. Damakta zengin tatlar bırakamıyor.Bitimi de son derece tatlı olan şarabın içim keyfi bu nedenle sınırlı kalıyor. Burun ve gövde açısından en başarılı Selendi rekoltesi. Damakta da zenginleşmesi lazım.

Hiç yorum yok: