30 Ocak 2010 Cumartesi

Likya Arykanda Cabernet Sauvignon 2008




Likya Şarapçılık Antalya-Elmalı'da antik Likya coğrafyasında tamamen kendi bağlarından ve yerinde üretim yapıyor. Antalya markası olması nedeniyle benim için daha da bir özel. 2 adet bağ alanı mevcut. 1. si Arykanda bağları; Elmalı'nın güneyinde Avlan gölü yakınlarında. 2.'si Kızılbel bağları; Elmalı'nın batısında Karagöl yakınlarında. Her ikisi de yamaç bağları ve yaklaşık 1100 m rakımda yer alıyor. Arykanda bağları 10 yaşını geçmiş durumda. Kızılbel bağları daha genç. Kızılbel bağlarını bulunduğu tepeliğin en üst noktasında antik dünyanın en güzel fresklerinin bulunduğu bir tümülüs yer alıyor. Tümülüs şuan için freskleri korumak amacıyla ziyarete kapalı. Benim için bu tümülüs Likya Şaraplarının vinokültür algısı ile değerini daha da yukarılara çekiyor.Üretim tesisi Kızılbel bağları kenarında oluşturulmuş. Şuanda yeraltı fıçı mahseni de yapım aşamasında. Üretici bundan sonra Kızılbel ve Arykanda bağlarından şarapları tamamen ayrı seriler halinde çıkarmayı hedefliyor.





Kızılbel Bağları



Likya Arykanda Cabernet Sauvignon 2008 sadece Arykanda bağlarından %100 Cabernet Sauvignon üzümlerinden ve meşe dinlendirme yapılmadan üretimi yapılan genç bir şarap. Ama serinin en iyisi şu anda. Fiyatı çok çok uygun.Şarap, üreticinin Antalya'daki showroom'dan satın alındı. 2 saat dekante edildikten sonra tadımı yapıldı.
Kızılbel Tümülüsü ve bağlar




Likya Arykanda Cabernet Sauvignon 2008


BÖLGE: Antalya- Elmalı -Avlan gölü mevki
BAĞ: Arykanda Bağları 1100 m (üreticiye ait)
ÜZÜM: %100 Cabernet Sauvignon (Tek Bağ )
MEŞE: yok





86-90 Puan (90) (8): Koyu siyahi tonlarda derin bordo rengi ile gözalıcı. Burun kırmızı meyvemsi. Yaban mersini, böğürtlen, mentol kokuları ile cabernet karakterini çok iyi yansıtıyor. Damakta lezzetli ve bol meyvemsi. Dolgun gövdeli konsatre ve kesinlikle çok dengeli bir şarap. Damakta tatlı baharatsı kalıcığı ise orta düzeyde. Türkiye'nin bugüne kadar yapılmış en iyi cabernet lerinden birisi olmuş.

Çok çok başarılı bulduğum ilerisi için çok umutlu olduğum bir şarap olmuş. Özellikle bir parça antikot ve bir parça rokfora eşlik ettiğinde demek istediğim çok iyi anlaşıcaktır eminim.





Bu şarap kesinlikle meşe fıçı kullanılmalıydı dedirtiyor. Meyveyi fıçıya ezdirmeden olgunlaşması daha da sağlanırsa hamlığı tazeliği giderilirse, orta damağı kuvvetli, bitişi uzun rezerve versiyonu yapılabilirse Türkiye'nin en iyi şarabı olacaktır. Çünkü bu şarabın yarım gömlek üzeri artık üst düzey şaraplara giriş anlamına geliyor benim için.


Likya şarapçılık yüksek rakımda bağcılık yapan ve şato tarzı butik üretim uygulayan kalite ve fiyatıyla da özel bir üretici. İleri rekoltelerini merakla izlemeye devam edeceğim. Ayrıca Pinot Noir den yapılacak şarabı da dört gözle bekliyorum doğrusu.





4 yorum:

Hede Hödö dedi ki...

Likya Pinot Noir dört gözle beklenir gerçekten :) Fekat şimdi bu bana yapılır mı :) Hemen sipariş verip bütün Likyalardan içmeliyim :) Hemen belirtmem gerek, sabrınıza hayranım. Melen Öküzgözünü 6 ay kavda bekletmiştiniz, bu şarabı da iki saat havalandırmışsınız :) Değerlendirmeleriniz epey fikir veriyor. Acilen denemem gerek :)

Op. Dr. Niyazi Umut ÖZDEMİR dedi ki...

Özellikle kalite şaraplarıa mutlaka 1-2 saat karafta havalandıyorum. Servis ısısına dikkat ediyorum. Kristal kadehlerle tadımını yapıyorum. Not tutuyorum. Yıllandırma dolabı aldım. Ne zahmetli iş ya :) Rakı mı içsem ne..

Hede Hödö dedi ki...

Çok iyi yapıyorsunuz :) Şarap sayesinde tanıştığımı bir kaç arkadaşım var, yaşları benden oldukça büyük olsa da pek iyi anlaşıyoruz. O kadar güzel kavları var ki hayran oluyorum :) Sizin sabrınıza da hayranım. Eminim yıllandırmakta olduğunuz şaraplar da vardır :) Kavımda neler var diye bir köşe yapsanız faydalı olur sanırım. Bir çok insan sorar bana, yıllandırmak için ne alalım diye :) Tabi benim cevap hazır :) Yıllandırılmışını alın, hemen için :) Serde oburluk olunca sabretmek ağır geliyor :) Yeni yazıları dört gözle bekliyorum efenim :) Rakı konusuna gelirsek, eski bir rakı insanı olarak rakıyı hiiiiçç ama hiç özlemiyor olmama şaşıyorum. Sanırım rakı oburluğu istihkakımı doldurmuşum :)

Doğan Fortaç dedi ki...

Umut bey Cabernetin tadım notları bir harika
Likya
Merlot-SyrahÖküzgözü 2008 ve
Cabernet Sauvignon - Boğazkere 2008'ide
denemenizi öneriyorum.