2 Aralık 2010 Perşembe

Arcadia Kırmızı 2009



Yılın bu son günlerinde, sessiz ama oldukça iddialı bir şarap markası ile daha tanıştık. Adı ARCADIA . İlk duyduğumda aslında biraz adından dolayı yadırgamıştım. Çünkü Arcadia , Yunanistan'nın Mora yarımadasında yer alan antik bir coğrafi bölgenin adı. Şaraba böyle alakasız bir isim verilmiş olması biraz anlamsız gelmişti. Sonra biraz araştırınca bunun iki nedenle, bilinçli ve doğru bir seçim olduğunu anladım. Birincisi bağların yer aldığı Lüleburgaz'ın Roma ve Bizans çağlarındaki antik adı "Arcadiopolis" imiş. Roma imparatoru "Arcadius'un kenti" anlamına geliyor. Tarihte bu kent civarındaki topraklarda pek çok önemli savaşlar yaşanmış.Son olarak 1. Balkan savaşında da şiddetli çarpışmalara sahne olmuş bir kent. Diğer neden ise bağların ve şaraphanenin sahibi olan ailenin soyadının Arca olması. Bu iki mantıklı nedenden dolayı ön yargılarım bir anda ortadan kalktı ve bu şaraba ilgi duymaya başladım. Şaraphanenin ve bağların başında Zeynep Arca var. Yıllarca kendisini yurtdışındaki önemli bağlarda ve şaraphanelerde yetiştirmiş vizyon sahibi bir yönetici. Uzun araştırmalar sonucunda 2002 yılında Kırklareli-Lüleburgaz'da 2000 dönümlük arazi satın alınmış.Bu arazinin 350 dönümünde de 2003 yılında bağlar oluşturulmaya başlanmış.
Arcadia Bağları-Lüleburgaz
-------------------------

Arcadia Bağları, Trakya'da Lüleburgaz ile Istranca Dağları arasında yer alan Hamitabat köyü yakınlarda. 350 dönümlük bağlarda Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Sangiovese, Sauvignon Blanc, Sauvignon Gris, Pinot Gris, Öküzgözü, Narince üzümleri yetiştiriliyor. Şaraphane bağların içinde ve yerçekimine uygun olarak modern biçimde tasarlanmış. Şarapların ve bağların kontrolü ve yapımı, Fransız ünlü önologlar Michael Salgues ve Alain Carbonneau danışmanlığında yapılıyor.2003 yılında oluşturulan bu bağlardan, 2009 rekoltesi ilk şaraplar beyaz, roze ve kırmızı olarak geçtiğimiz günlerde piyasaya çıktı. Arcadia Kırmızı böylesine genç bir bağ için oldukça olgun bir şarap olmuş. Madrid'te yapılan ve yeni şarapların kıyaslandığı bir yarışmadan da altın madalya almayı başarmış.

----------------------
Arcadia Kırmızı 2009
STİL: Kırmızı Sek Şarap
BÖLGE: Trakya-Kırklareli-Lüleburgaz-Hamitabat Köyü
BAĞ: Arcadia Bağları
ÜZÜM: Cabernet Sauvignon- Cabernet Franc-Merlot (tekbağ)
MEŞE: 10 ay Fransız Meşe
FİYAT: 62 TL (Maniagurme)
--------------------------
87 (7,5): Hafif mor röfleleri olan koyu bordo renkli. Burunda yoğun şekilde frenk üzümü yaban mersini ve böğürtlen kokulu. Damakta orta gövdeli ve dengeli bir şarap. Bitim ise tatlı baharatsı ve orta uzunlukta hissediliyor. Üreticinin bu ilk kırmızı şarabı gelecekteki şaraplar için çok büyük umut veriyor ve merak uyandırıyor.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Değerli blog yöneticisi çalışmalarınızı hergün takip ediyoruz. İş hukuku avukatı hususunda hizmet verdiğimizi bildirmek isteriz.