BUKE (Bouquet); şarap terminolojisinde sıklıkla kullanılan bir terim. Şarapta yıllanma-olgunlaşma sürecinde; üzümden ve meşeden gelen aromaların kompleks bir yapıya kavuşmasıyla ortaya çıkan tersiyer (üçüncül) kokular anlamına geliyor. Türk şaraplarında pek rastlanılan bir durum değil. Çünkü Türk şarapları malesef sağlıklı yıllanamıyorlar. Bunun en önemli nedenlerleri bağların çok genç olması, üzümün optimum olgunluğa erişememesi, üretim aşamasında sorunlar ve bilinçsiz meşe fıçı kullanımı olarak sayılabilir. Bu bilgileri vermemdeki amaç ise bukenin ortaya çıktığı nadir bir Türk şarabını sunmak. Pamukkale Şarapçılığın 2006 rekoltesi olmasına karşın çok kısa süre önce piyasaya verdiği Anfora Shiraz Rezerve. Pamukkale Şarapçılık; meşe fıçı kullanımını çok iyi başarıyor ve şarabı uzun yıllar şişede de dinlendiriyor. Üzüm iyi ise, şarabı da okside etmeden saklayabilirseniz, ortaya böyle çok olgun bir şarap çıkıbiliyor demekki. Bu şarabın 3. rekoltesi ve her rekoltesinde şarabın kalitesi biraz daha da artığını söyleyebilirim.
--------------------------
Pamukkale Anfora Shiraz Reserve 2006
STİL: Kırmızı Sek Şarap
BÖLGE: Denizli-Güney
BAĞ: ??
ÜZÜM: Shiraz (%100)
MEŞE: 18 ay Fransız Meşe
FİYAT:35-40 TL
---------------------------
90 (8) : Koyu bordo renkli. Burunda bukeler belirmiş. İlkin böğürtlen frenk üzümü gibi siyah meyvemsi kokular belirgin şekilde algılanıyor. Daha geriden siyah çay,gül kurusu ,katran ve tütün gibi kompleks aromaları şarap havalandıkça hissediyorsunuz. Damakta dengeli ve gövdeli. Tanenler tamamen yuvarlanmış durumda.Sadece bitim biraz umduğumdan kısa kalıyor diyebilirim. Bu yılın en iyi şaraplarından birisi. Fiyatı-Kalite açısından da çok çok başarılı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder