25 Temmuz 2011 Pazartesi

Yazgan Mahra Emir-Sultaniye 2010

Yazgan Şarapçılığa ait şaraplar , bugüne kadar benim pek tercih etmediğim ürünlerdi. Çünkü hemen hepsinde burunda aynı okside tonlar ve eski ağır fıçı kokusu içeren şaraplar sözkonusu idi. Gerçi Horozkarası'ndan yapılan şarapları, bu üzüm için ülkemizdeki tek ürün olması nedeniyle de Yazgan'a karşı bir sempatim de herzaman vardı diyebilirim. Ancak geçenlerde tattığım bir şarapla bütün ön yargılarım yıkıldı. Ve Yazgan'la yeniden tanıştım.

---------------

Yazgan'nın yaptığı 3 büyük hamle daha ilk ürünlerde kendisini hemen göstermişti.Birincisi Yazgan Şarapçılık bugüne kadar hep dışarıdan üzüm alarak şarap üretiyordu. Ancak yakın geçmişte Manisa-Turgutlu-Çepnidere'de 300 dönüme varan kendi bağlarını oluşturmuşlardı. Bu bağlarda Cabernet Sauvignon, Merlot ,Syrah, Cabernet Franc, Chardonnay ve Sauvignon Blanc yetiştirmeye başladılar. Bağlar kısmen olgunluğa geçen yıl ulaşmış oldu ve üzümleri ilk kez şaraplarda kullanılmaya başlandı. Yine bu yıl içerisinde şarap yapım ünitelerinde çok ciddi bir yatırımla, büyük bir modernizasyona gidildi. Asıl büyük fark ise 365 gün tam zamanlı Fransız bir önologla anlaşmaları ile ortaya çıktı. Antoine Bastide adlı önoloğun yaptığı ilk rekolte bu şaraplarla birlikte kalite çıtasının bir anda Türkiye'nin en iyileri ile yarışır düzeye geldiğini söylemek lazım. Bu müthiş çabadan dolayı Yazgan'ı kutluyorum ve başarılarının devamını diliyorum.

----------------------------

Yazgan Şarapçılık geçtiğimiz aylarda 2010 rekoltesi pek çok ürün çıkardı. Monosepaj üzüm adları ile anılan mevcut geniş seri, baştan başa etiketleri ile birlikte yenilendi. Bu seride yabancı sepajlarda kullanılan üzümler üreticinin Turgutlu'daki bağlarından gelirken , yerli üzümler ise ait oldukları coğrafyalardan temin edilmeye devam edilmekte. Bunun dışında MAHRA adlı 3 şaraptan oluşan bir kupaj seri de piyasaya sunuldu. Bu seride Boğazkere-Öküzgözü; Emir-Sultaniye ve Cabernet Sauvignon-Syrah kupajları yer alıyor. Benim seride ilk tattığım şarap Emir-Sultaniye oldu. Kesinlikle son derece temiz yapılmış başarılı bir beyaz şarap. Fiyat performans açısından da mükemmel diyebilirim.

-----------------------

Yazgan Mahra Emir-Sultaniye 2010

STİL: Beyaz Sek Şarap

BÖLGE: Denizli-Kapadokya

ÜZÜM: Emir&Sultaniye

MEŞE: yok

------------------------

90 : Renk açık altın sarısı.Son derece aromatik bir buruna sahip. Misketi andırır tarzda çiçeksi, tropikal meyvemsi tonlar belirgin algılanıyor. Damakta orta üstü gövdeli, meyvemsi ve dengeli yapıda. Asiditesi yerinde, bitimi ise orta uzunlukta. Bitimdeki az miktarda acılık bırakan tat dışında, sorunsuz temiz yapılmış bir beyaz şarap.

Hiç yorum yok: