11 Aralık 2010 Cumartesi

Doluca Signium 2008

Doluca'nın üst segment kalitesindeki şarabı olan Signium'un 3. rekoltesi 2008 geçtiğimiz günlerde çıktı. Signium ;her yıl farklı bölge, bağ ve üzümlerden yaratılan özgün bir şarap. O yılın en iyi üzümlerinden yapılan ve meşe fıçıda en iyi performansı sergileyen şarapdan oluşan bir kupaj. Bu yıl ilk kez farklı olarak az da olsa kupaja Cabernet Franc 'de eklenmiş. Cabernet Franc, Doluca'nın Mürefte'deki 7 yaşına ulaşmış kendi bağından geliyor. Şarabın bu yılki kupaj oranları ve üzümlerin geldiği bağlar şöyle:
*Cabernet Sauvignon %41 Alçıtepe Bağları-Gelibolu
*Shiraz %39 Denizli-Güney
*Cabernet Franc %10 Mürefte
*Merlot %10 Azmakdere-Saroz
Üzümler ayrı ayrı işlenmiş. 7 ay Sur Lies yöntemi ile kendi tortusu üzerinde Fransız meşe fıçılarda dinlendirilmiş. Sonrasında ideal kupaj oranları saptanarak harmanlanmış. Sonrasında 4 ay daha Fransız Meşe fıçılarda olgunlaşması sağlanmış. 6 ay da şişede dinlendirilen şarap öyle tüketimi sunulmuş. Yani şarap oldukça seçici ve özenli bir çalışmanın ürünü.
---------------------------------
Signium'u direkt olarak Doluca'dan temin ettim. Ve tanenli genç bir şarap olması dolayısı ile 3 saat boyunca dekante ettikten sonra tadımını gerçekleştirdim. Şarap benim açımdan üstün niteliklere sahip bir şarap değil. Oldukça gövdeli ve kaslı bir yapıya sahip olsa da özünde bir zerafet,incelik ve özgün bir nitelik barındırmıyor. Fiziği son derece iyi ama kimyası biraz eksik kalmış diyebilirim. Belki daha fazla yıllanmaya ihtiyacı olabilir. En azından tanenlerin yuvarlanması için bu durum şart.
----------------------------------
Doluca Signium 2008
STİL: Kırmızı Sek Şarap
BÖLGE: Trakya-Denizli
ÜZÜM: Cabernet Sauvignon&Shiraz&Cabernet Franc&Merlot
MEŞE: 11 ay Fransız Meşe
FİYAT: 59 TL
-----------------------------------
83 (6,5): Renk koyu bordo. Burunda önde meşe tonları hakim. Daha geriden siyah meyvemsi nüanslar algılanıyor. Damakta yüksek gövdeli,yoğun ve tanenleri belirgin. Bitimi oldukça uzun olmasına karşın, köşeli tanenler nedeniyle sert. Damağı biraz yoruyor. Gövde ve yapısı 2-3 yıl daha dinlendirilip öyle tadılmasını gerektiriyor.

2 yorum:

Elif Ersin Sarıgül dedi ki...

Doluca Signium'u tattığımda içimi biraz zor, sert tanenli bir şarap olduğunu düşünmüştüm, ancak bu nedenle 3 saat dekante edilebileceğini, bir şarabı 3 saat dekante ettikten sonra hala tadından bir şey kaybetmeden içilebileceğini hiç düşünmemiştim. Siz şarabın niteliklerini çok detaylı bir ifadeyle anlatmışsınız, tattığımda ne hissettiğimi sizin yazınızı okuyunca daha iyi anlamış gibiyim. Dikkatli ve özenli yazılarınızın her birini merakla bekliyorum ve her seferinde yeni bir şeyler öğrendiğimi düşünüyorum.

Op. Dr. Niyazi Umut ÖZDEMİR dedi ki...

İlginiz için çok teşekkür ederim. Sıradan sofra şarapları hariç tüm şarapları en az 1 saat havalandırmakta çok fayda var. Bu durum özellikle genç ve tanenleri belirgin şaraplarda bir miktar yumuşama sağlayacaktır. Olgun yıllanmış şaraplarda ise başlardaki atipik kokuların dağılmasına,oksijenasyonla birlikte de kompleks aromaların açığa çıkmasını sağlar. Tabiki ortam ısısına ve ortamda farklı kokuların (yemek ızgara..vs) olmamasına da dikkat etmek gerekir. Bazı çok kaliteli şarapları 24 saat bile dekante etmek bile şarabı olumsuz etkilemez aksine katkı sunabilir. Şarap uzun süre kurallara uygun olarak havalandırıldığında okside olmuyorsa o şarabın iyi şarap olduğunun ve yıllanabilir özellikte olduğununda göstergesidir. Saygılar sunuyorum..