27 Eylül 2010 Pazartesi

Tomurcukbağ Trajan Kalecik Karası Rezerv 2009

Tomurcukbağ Şarapçılık Ankara-Kalecik'te Kızılırmak vadisinde 10 dönümlük Kalecik Karası bağları içinde kurulmuş çok yeni bir üreticimiz. Başında Kalecik Karası üzümünü ölümden döndüren ekipte de yer alan ve bu üzümü çok yakından tanıyan Prof.Dr.Sabit Ağaoğlu var. Bağlar 9 yıl önce oluşturulmuş. Üretilen şaraplara ise İran seferinde Kalecik'te konaklayan Roma İmparatoru Trajan'nın adı verilmiş. Şarapların en önemli farkı, fermantasyon aşamasında kültür mayası yerine tamamen asmalardan gelen vahşi mayaların kullanılmış olması. Bu benim bildiğim kadarıyla oldukça dikkat gerektiren zor bir süreç. Ancak belli bir yaşa ulaşmış asmalarda yeterli doğal vahşi mayalara rastlanabiliyor. Ve fermantasyonun da her an durma ve yetersiz kalma tehlikesi de söz konusu. Bu nedenle ancak köklü ve deneyimli üreticiler böyle bir fermantasyon tekniğine cesaret edebiliyorlar. Tomurcukbağ ve Yunatçılar bu tekniği kullanan nadir yerli üreticilerimizi oluşturuyorlar.
-----------------
Tomucukbağ Trajan Rezerv Kalecik Karası, %100 Kalecik Karası üzümünden yapılıyor. Rezerv adı çoğu kez kullanıldığı gibi meşe fıçı yıllandırmasından gelmiyor. Prese girmeden ortaya çıkan ve ana serbest şıradan yapılan şaraplara bu sıfat verilmiş. Değilse şaraplarında meşe fıçıda olgunlaştırma yapılmıyor. Üreticinin bir de rezerv olmayan Trajan Kalecik Karası ve çok sınırlı sayıda üretilen Sauvignon Blanc Rezerv şarapları da mevcut.
------------------
Tomurcukbağ Trajan Kalecik Karası Rezerv 2009
STİL: Sek Kırmızı Şarap
BÖLGE: Ankara-Kalecik
BAĞ: Tomurcukbağ
ÜZÜM: %100 Kalecik Karası (Tek Bağ)
MEŞE: yok
FİYAT: 55 TL
------------------------------
83 (6,5) :Renk oldukça açık kırmızı. Bu durum ilk başta biraz can sıkıcı. Ancak burun hiç beklenmedik oranda yoğun. Kiraz ve ahududu kokuları çok belirgin hissediliyor. Damakta çok ince gövdeli olur diye beklerken orta yoğunlukta çıkması da süpriz. Dengeli, meyvemsi ,derinliği olmayan ancak hatası da olmayan bir şarap. Bitim de biraz kısa kalıyor.

2 yorum:

fehmi özek dedi ki...

eskimiş tahta yada çürümüş mantar kokusu tüm kokuları ve tatları bastırıyor. şarap içmeyi eziyete dönüştürüyor.

Kaan Bozkurt dedi ki...

o şarap buşone olmuştur. en çok keyif aldığım şarap diyebilirim. 2009 hala bulabiliyorsanız kaçırmayın derim.