24 Ocak 2011 Pazartesi

Pago de Los Capellanes, Tinto Joven Roble 2008

Tempranillo , İspanya'nın uluslararası üne kavuşturduğu büyük bir yerel üzüm çeşidi. Tüm İspanya'ya yayılmış olsa da 2 ünlü şarap bölgesinde (Ribera del Duero ve La Rioja) mükemmel şaraplara imza atıyor. Güçlü, gövdeli, kompleks ve yıllanabilir özellikteki şaraplarından bazıları tüm dünyanın da en iyileri arasında gösteriliyor.
Ribera del Duero; Kuzey Batı İspanya'da, Castilla y Leon bölgesinin 5 adet DO alt bölgesi içindeki en önemli olanı. Yörenin rakımı 800-900 m'ler arasında yer alıyor.Bağlarda büyük oranda Tempranillo yetiştiriliyor. Ancak Tempranillo'nun bu yöredeki lokal adı Tinto Fino. İspanya'nın efsane şarabı Vega Sicilia da bu bölgeden.Vega Sicilia 'nın sadece iyi yıllarda yapılan Unico adlı rezerva şarabı tam 10 yıl meşe fıçılarda olgunlaştırılarak yapılıyor.
Bu arada İspanya'nın şarap terminolojisindeki bazı önemli kavramları açmak lazım:
Vino Joven: Genç taze şarap (az bir süre için veya hiç meşe olgunlaştırma yok)
Crianza: En az 6 ay meşe fıçıda, en az 18 ay şişede olgunlaştırma sonrası
Reserva: En az 1 yıl meşe fıçıda, 3 yıl şişede olgunlaştırma sonrası
Gran Reserva: En az 18 ay meşe fıçıda , 5 yıl şişede olgunlaştırma sonrası



Pago de Los Capellanes , Ribera del Duero bölgesindeki önemli bir üreticilerden birisi. Her tür kalite segmentinde ve her türlü yemekle eşleşebilecek düzeyde şarapları mevcut. Fiyatları da oldukça makul düzeyde. Üreticinin şarapları şunlar:
El Picon: Üreticinin en özel şarabı. 2 hektarlık bir parselden çok sınırlı sayıda üretimi söz konusu. %100 Tempranillo ve 26 ay meşe fıçı olgunlaştırma yapılıyor. 2004 rekoltesi RP'den 97 puan almış.
El Nogal: %100 Tempranillo ve tek bağ şarabı. 22 ay meşe fıçı olgunlaştırma yapılıyor.2004 rekoltesi RP den 94 puan almış.
Reserva: %90 Tempranillo ve %10 Cabernet Sauvignon. 18 ay meşe fıçı olgunlaştırma yapılmış.
Crianza: %90 Tempranillo ve %10 Cabernet Sauvignon. 12 ay meşe fıçı olgunlaştırma yapılmış.
Joven: %80 Tempranillo,%10 Cabernet Sauvignon ve %10 Merlot. 5 ay meşe fıçı olgunlaştırma yapılmış.
---------------------------

Benim tattığım Tinto Joven Roble (kırmızı genç meşe) adlı şarabı üreticinin en genç ve taze şarabı. Fiyatı dışarıda yaklaşık 10 Euro civarlarında sanırım. Ülkemize ADCO tarafından getirildi. Şarabın 2008 rekoltesine RP tarafından 89 puan verilmiş. Açıkcası benim notum biraz daha kıt oldu. Dengeli meyvemsi genç bir şarap ancak burunda sunduklarını damakta malesef hiç veremiyor. Bununla birlikte ülkemiz için pahalı bir şarap olduğu kesin . ADCO'dan üreticinin diğer şaraplarını da, bu kez daha uygun fiyatlarla ülkemize getirmesini rica ediyorum.
--------------------
Pago De Los Capellanes,Tinto Joven Roble 2008
STİL: Kırmızı Sek Şarap
BÖLGE: İspanya-Ribera Del Duero-Pedrosa De Duero
BAĞ: Los Capellanes Bağları (800 m rakım)
ÜZÜM: %80 Tinto Fino (Tempranillo), %10 Cabernet Sauvignon, %10 Merlot
MEŞE: 5 ay Fransız Meşe
---------------------
83: Mor röfleleri olan bordo renkli. Burunda topraksı ve baharatsı kokular ağırlıkta. Daha geriden siyah kiraz gibi meyvemsi aromalar da hissediliyor. Damakta orta-az gövdeli, dengeli ve meyvemsi karakterde. Bitim de biraz gevşek yapılı ve tatmin edici düzeyde değil.

Hiç yorum yok: