8 Ocak 2011 Cumartesi

Gülor Cot-n 2007


MALBEC ; son yıllarda Arjantin Şarapçılığının oldukça popüler ettiği ve dünyaya tanıttığı bir kırmızı üzüm çeşidi . Ancak üzümün kökeni olarak Güney-Batı Fransa'daki CAHORS adlı bölge gösteriliyor.Malbec bu bölgenin temel üzüm çeşidi ve burada COT, COT NOİR ve AUXERROIS gibi farklı adlandırmaları mevcut. Şarapları çok koyu renkli yüksek tanenli ve yoğun baharatsı lezzette. Siyaha çalan rengi nedeniyle Fransızlar Cahors şaraplarına Kara Şarap (Vin Noir) adını vermişler. Bordeaux'da da çok sınırlı biçimde üretimi söz konusu . Bordeaux kupajlarına giren 6 üzüm çeşidinden birisi ve üzümün adı burada MALBEC. İşte bu Malbec asmaları ilk kez 1850'lerde Bordeaux'dan, Arjantin'e getirilmiş. Özellikle And Dağlarının eteklerinde, 1000 m 'nin üzerindeki yüksek rakımlara çok iyi adapte olup, gerçek karakterini de bu coğrafya'da bulmuş. Malbec Arjantin'e; Arjantin de Malbec'e çok şey borçlu. Cahors şarapları 90 puanı zorla aşarken, bugün için Arjantin'den dünya çapında rahatlıkla 100 tam puanlara yaklaşabilen Malbec şarapları çıkabiliyor. Malbec; Arjantin'in sembollerinden birisi konumunda. Hatta pek çok şarapla ilgili internet sitesinde, Cahors'lara Fransız Malbec adı verilmiş durumda.
-------------------------------------
Malbec; son yıllarda ülkemizde de denenmeye başladı. Corvus Bozcaada'da; Likya Antalya'da halen bu üzümden başarılı şaraplara imza atıyor. Son olarak Gülor 'da Şarköy de ki kendi bağlarında bu üzüme yer açmıştı. Bir yılı geçkin bir süre öncede ilk rekoltesi olan 2007 COT-N adlı şarabı piyasaya sunmuştu. Şarabın yapımında Bordeaux'dan ünlü önolog Prof.Dr. Nicholas Vivas görev almış. Cot'n kupaj bir şarap ancak içindeki ağırlıklı üzüm Cot yani Malbec. Daha az oranlarda Petit Verdot ve Merlot üzümleride kupaja katılmış. Ve tam 23 ay boyunca Fransız Meşe fıçılarda olgunlaştırılmış. Bende bu şarabı 1 yılın aşkın süre kendi kavımda dinlendirip öyle tadımını gerçekleştirdim.
---------------------------------
Gülor Cot-N 2007
STİL: Kırmızı Sek Şarap
BÖLGE: Trakya-Şarköy- Zeytindere mevkii
BAĞ: Gülor Bağları
ÜZÜM: Malbec(Cot) & Petit Verdot & Merlot (Tek Bağ)
MEŞE: 23 ay Fransız Meşe
FİYAT: 80 TL
------------------------------------
85 :Çok koyu derin bordo renkli. Burunda önde meşe fıçıdan gelen tonlar hakim iken, daha geriden kuru erik, pekmez, incir gibi kuru meyvemsi aromalar şarap havalandıkça baskın hale gelmeye başlıyor. Orta-yüksek arasında gövdeye sahip ve meyvemsilik damakta daha başarılı düzeyde. Tanenler rahatsız edici boyutlarda olmasa da hala sivriliğini koruyor. Bitim orta uzunlukta ve tatmin edici düzeyde değil. 2-3 yıl daha kavda dinlenmeyi hakeden bir şarap.

Hiç yorum yok: