3 Eylül 2010 Cuma

Urla Chardonnay 2009




Urla şarapçılığın birkaç hafta önce çıkardığı şaraplar içindeki tek beyaz sek şarap, Urla Chardonnay 2009. Sanırım Urla Şarapçılığın kendi bağlarında şu anda Bornova Misketi dışında yetişen beyaz üzüm çeşidi bulunmuyor. Chardonnay üzümleri de bu nedenle Urla bağlarına ait değil. Üzümler Antalya-Elmalı-Likya bağlarının eseri. Her nekadar Urla adı altında etiketlenmiş olması benim açımdan olumsuz bir durum olsa da, şarap oldukça iyi yapılmış. Chardonnay karakterini iyi yansıtan,olumsuz hiç bir yanı bulunmayan başarılı bir şarap. Üstelik diğer iddalı Türk beyazları arasında görece çok daha uygun fiyata sahip. Ayrıca şu söylenebilir yüksek rakımda , kent yaşamının çok uzağındaki bağlardan (Elmalı, Güney platoları gibi) belli ki çok iyi üzümler elde edilebiliyor. Malum ancak iyi üzümden iyi şarap yapak mümkün olabiliyor. Tabiki üzümü hırpalamadan en kısa sürede işleyebilirseniz.
----------------------------------------
Urla Chardonnay 2009
STİL: Sek Beyaz Şarap
BÖLGE: Antalya-Elmalı (Likya)
BAĞ: Likya Bağları
ÜZÜM: %100 Chardonnay
MEŞE: 4 ay Meşe fıçı
------------------------------------------
87 (7,5) : Burunda belirgin narenciye kokuları algılanıyor. Damakta meyvesi orta gövdeli dengeli bir şarap. Mineral derinliği fazla olmasa da bitimi oldukça uzun ve lezzetli. Çok iyi yapılmış, türünün özelliklerini iyi yansıtan bir Chardonnay. Ödediğiniz paranın karşılığını fazlasıyla alıyorsunuz.

2 yorum:

Mehmet Vuran dedi ki...

Merhaba,
Blogunuz gayet başarılı bir şekilde devam ediyor. Tebrik ederim.
Bu yazıda "görece çok daha uygun fiyata sahip" diyerek, fiyat-kalite kriterine de değinmişsiniz. Bence diğer şarapları da (belki fiyatlarını da yazarak) fiyat-kalite performansı yönünden de değerlendirmenizin iyi olacağını düşünüyorum. Çünkü bu önemli bir kriter.
Selamlar.

Op. Dr. Niyazi Umut ÖZDEMİR dedi ki...

Merhabalar tekrar.İlginize tekrar teşekkürler..Fiyat kalite konusunda yorum yazmak gerçekten zorlandığım bir konu. Ne ile kıyas yapmak gerekiyor bilmiyorum. Yurtdışındaki örnekler ile kıyaslasanız Türk şaraplarının büyük çoğunluğu elbette kötü not alır. Yurtiçinde kıyas yapsanız yanılıyorsunuz. Biz de garip bir şekilde ne kadar pahalı ise o kadar ilgi çekiciyor. Yine de bu konu da özellikle beğendiğim şaraplarda yorum yazmaya çalışacağım. Görüşmek dileği ile..