17 Eylül 2010 Cuma

d'Arenberg "The Laughing Magpie" 2007

İthal şaraplarda vergilerin düşürülmesi ile yabancı şaraplarda fiyatlar biraz daha mantıklı seviyelere indi. Böylece Adco , Mania gibi ithalatçılarımız da artık ünlü üreticilerin üst kalitedeki şaraplarını da ülkemize getirmeye başladılar. Bu sevindirici bir gelişme ancak fiyatlar hala bence biraz yüksek. Bir miktar daha düşürülebilirse, bu durumun yerli şaraplarımızın gelişimine ve sağlıklı kalite-fiyat dengesine oturmasını da katkıda bulunacağını düşünüyorum.Şunu öncelikle belirteyim bugün tattığım şarabı Adco 'dan 80 TL ye satın aldım. Aynı şarabın ABD'deki satış fiyatı ise ortalama 20 dolar civarında. Bu rağmen hiç olmazsa çok güzel bir şarap tatmış olmaktan dolayı mutluluk duydum. Bu kalitede bir şarap bizde de 30-40 TL olsa, başka bir şarap satın almanıza sanırım gerek kalmayabilirdi.
-------------------------------------------
d'Arenberg, Güney Avusturalya eyaletindeki McLaren Vale bölgesinde yer alan ve tarihi 1912'ye uzanan saygın bir üretici. Pek çok kalite düzeyinde şarap üretiyor. Ama lokomotif şarabı "The Dead Arm" adını verdiği, %100 Shiraz'dan ürettiği şarap. Her rekoltesi 95 civarında puanlar alan, kalite standartı oturmuş aranılan bir Avusturalya şarabı konumunda. Bu şarap da ülkemize geldi. Fiyatı da 155 TL. Benim bugün tattığım ise "The Laughing Magpie" adlı Shiraz(%90) & Viognier(%10) kupajı bir şarap. Shiraz bilindiği gibi Avusturalya'nın en iyi şaraplarına imza atan kırmızı üzüm çeşidi. Viognier ise aromatik bir beyaz üzüm çeşidi. Bu sıradışı birliktelik Fransa Kuzey Rhone vadisinin "Cote Rotie" adlı apelasyonunda üretilen şarapların temel özelliği durumunda. Bu apelasyonda yasal olarak %20 oranına kadar final harmana Viognier şarabı eklenebilmektedir. Çoğunlukla daha az oranlarda katılsa da Viognier, sert yapılı Shiraz şarabına çiçeksi nüanslar armağan etmektedir. Benzer kupajlar yeni dünya şaraplarına da esin kaynağı olmuştur. Özellikle Avusturalya ve Güney Afrika gibi Shiraz'ın çok iyi uyum sağladığı ülkelerde pek çok üreticinin bu stilde şarapları mevcuttur. Bunların en ünlüsü sanırım "Torbreck" adlı çok ünlü bir Barossa'lı üreticinin "RunRig" adlı şarabı.
--------------------------------
d'Arenberg "The Laughing Magpie" 2007
STİL: Kırmızı Sek Şarap
BÖLGE: Güney Avusturalya - McLaren Vale
BAĞ: Üreticiye ait McLaren bağlarından
ÜZÜM: %90 Shiraz, %10 Viognier
MEŞE: 12 ay Fransız,Amerikan meşe fıçı
FİYAT: 8o TL
PUAN: WA:92
----------------------------------
92 (8,5): Viognier oranının %10 gibi oldukça yüksek bir oranda kullanıldığı, Cote Rotie tarzı bir Avusturalya Şirazı. Çok koyu bordo renkli. Burun parfümsü karaktede. Çok yoğun frenk üzümü ve yaban mersini kokuları mevcut. Damakta dengeli, yüksek gövdeli ve çok güçlü.Yuvarlak tanenlerden kalan baharatsı izler uzun süreli kalıcılıkta. Üst düzey şaraplara giriş niteliğinde başarılı bir şarap. Türkiye'de Prodom 2007 dışında bu şarapla yarışabilecek bir şarap henüz yok.
--------------------------------

4 yorum:

Erkan Şahan dedi ki...

Prodom ile karşılaştırılınca pek merak ettim şimdi... Sonunda beni de yoldan çıkartıp ecnebi şaraplarına dadandıracaksınız :) Aldım listeye, ilk fırsatta deniyorum :)

Op. Dr. Niyazi Umut ÖZDEMİR dedi ki...

Ben de bir de Dead Arm var. Onu da beraber tadarız umarım..

Hede Hödö dedi ki...

Birlike içtikten sonra sirke dahi olsa keyifler gider diyorum :) Yahu hocam bu arada "The Laughing Magpie" adına yeni dikkat ettim. Alenen gülen saksağan yahu şarabın adı :) veya güldüren saksağan :) Pek keyifliymiş. İçi güzel adı keyifli. Bizim üreticilerde isim ağır ve fiyakalı lakin içi pek sevimsiz :)

Adsız dedi ki...

Avusturalya'da böyle isimler çok moda sanırım. Bir şarapları var adı OLD BASTARD . Yani Yaşı Hergele ya da Yaşı Piç gbi anlamları var. Biz de düşünebiliyor musun benzerlerini.