27 Eylül 2010 Pazartesi

Tomurcukbağ Trajan Kalecik Karası Rezerv 2009

Tomurcukbağ Şarapçılık Ankara-Kalecik'te Kızılırmak vadisinde 10 dönümlük Kalecik Karası bağları içinde kurulmuş çok yeni bir üreticimiz. Başında Kalecik Karası üzümünü ölümden döndüren ekipte de yer alan ve bu üzümü çok yakından tanıyan Prof.Dr.Sabit Ağaoğlu var. Bağlar 9 yıl önce oluşturulmuş. Üretilen şaraplara ise İran seferinde Kalecik'te konaklayan Roma İmparatoru Trajan'nın adı verilmiş. Şarapların en önemli farkı, fermantasyon aşamasında kültür mayası yerine tamamen asmalardan gelen vahşi mayaların kullanılmış olması. Bu benim bildiğim kadarıyla oldukça dikkat gerektiren zor bir süreç. Ancak belli bir yaşa ulaşmış asmalarda yeterli doğal vahşi mayalara rastlanabiliyor. Ve fermantasyonun da her an durma ve yetersiz kalma tehlikesi de söz konusu. Bu nedenle ancak köklü ve deneyimli üreticiler böyle bir fermantasyon tekniğine cesaret edebiliyorlar. Tomurcukbağ ve Yunatçılar bu tekniği kullanan nadir yerli üreticilerimizi oluşturuyorlar.
-----------------
Tomucukbağ Trajan Rezerv Kalecik Karası, %100 Kalecik Karası üzümünden yapılıyor. Rezerv adı çoğu kez kullanıldığı gibi meşe fıçı yıllandırmasından gelmiyor. Prese girmeden ortaya çıkan ve ana serbest şıradan yapılan şaraplara bu sıfat verilmiş. Değilse şaraplarında meşe fıçıda olgunlaştırma yapılmıyor. Üreticinin bir de rezerv olmayan Trajan Kalecik Karası ve çok sınırlı sayıda üretilen Sauvignon Blanc Rezerv şarapları da mevcut.
------------------
Tomurcukbağ Trajan Kalecik Karası Rezerv 2009
STİL: Sek Kırmızı Şarap
BÖLGE: Ankara-Kalecik
BAĞ: Tomurcukbağ
ÜZÜM: %100 Kalecik Karası (Tek Bağ)
MEŞE: yok
FİYAT: 55 TL
------------------------------
83 (6,5) :Renk oldukça açık kırmızı. Bu durum ilk başta biraz can sıkıcı. Ancak burun hiç beklenmedik oranda yoğun. Kiraz ve ahududu kokuları çok belirgin hissediliyor. Damakta çok ince gövdeli olur diye beklerken orta yoğunlukta çıkması da süpriz. Dengeli, meyvemsi ,derinliği olmayan ancak hatası da olmayan bir şarap. Bitim de biraz kısa kalıyor.

19 Eylül 2010 Pazar

Turasan Seneler CS-Mr-Sh 2008



Turasan Seneler serisinin en yeni ve en iyi şarabı geçtiğimiz günlerde çıktı. Adı biraz uzunca. Turasan Seneler Cabernet Sauvignon-Merlot-Syrah 2008. Cabernet adı ilk sıraya yerleşmiş olmasına karşın aslında şarapta %45 gibi Merlot ağırlığı mevcut. Kupajın geri kalanı ise %30 Cabernet Sauvignon ve %25 Syrah'dan oluşturulmuş. Üzümler ise çoğunlukla Türkiye'nin en iyi terruar'ı olan Denizli-Güney platosundan temin edilmiş. Çok az oranda Kapadokya üzümleri de kullanılmış.
-----------------------------------------
Concours Mondial de Bruxelles 2010 dan altın madalya ile dönen bir şarap. Ben tattığımda çok bir derinlikli ve kompleks bir yapı ile karşılaşmasam da, oldukça dengeli ve lezzetli bir şarap olarak nitelendirmiştim. Üstelik 40 TL fiyatı ile de oldukça cazip idi. Pek çok şaraba göre bu fiyatı da fazlası ile hakediyor. Her daim kalite ve fiyatı ile kavda hazır bulunmasında fayda olan bir şarap olduğunu düşünüyorum.
-------------------------------------------
Turasan Seneler Cabernet Sauvignon-Merlot-Syrah 2008
STİL: Kırmızı Sek Şarap
BÖLGE: Güney-Kapadokya
BAĞ: ??
ÜZÜM: %45 Merlot (Güney); %30 CS (Güney) ; %25 Syrah (1/3 Güney, 2/3 Kapadokya )
MEŞE: 12 ay Fransız Meşe
FİYAT: 40 TL
------------------------------------------------
87 (7,5) : Renk açısından çok zengin .Çok çok koyu siyahi bordo renkli. Burunda siyah meyvemsi tonlar belirgin hissediliyor. Damakta orta gövdeli, dengeli ve meyvemsi yapıda. Yuvarlak tanenler ve baharatsı izler epeyce uzun şekilde damakta iz bırakıyor. Çok kompleks değil ama hatasız, keyifli ve lezzetli bir şarap.

17 Eylül 2010 Cuma

d'Arenberg "The Laughing Magpie" 2007

İthal şaraplarda vergilerin düşürülmesi ile yabancı şaraplarda fiyatlar biraz daha mantıklı seviyelere indi. Böylece Adco , Mania gibi ithalatçılarımız da artık ünlü üreticilerin üst kalitedeki şaraplarını da ülkemize getirmeye başladılar. Bu sevindirici bir gelişme ancak fiyatlar hala bence biraz yüksek. Bir miktar daha düşürülebilirse, bu durumun yerli şaraplarımızın gelişimine ve sağlıklı kalite-fiyat dengesine oturmasını da katkıda bulunacağını düşünüyorum.Şunu öncelikle belirteyim bugün tattığım şarabı Adco 'dan 80 TL ye satın aldım. Aynı şarabın ABD'deki satış fiyatı ise ortalama 20 dolar civarında. Bu rağmen hiç olmazsa çok güzel bir şarap tatmış olmaktan dolayı mutluluk duydum. Bu kalitede bir şarap bizde de 30-40 TL olsa, başka bir şarap satın almanıza sanırım gerek kalmayabilirdi.
-------------------------------------------
d'Arenberg, Güney Avusturalya eyaletindeki McLaren Vale bölgesinde yer alan ve tarihi 1912'ye uzanan saygın bir üretici. Pek çok kalite düzeyinde şarap üretiyor. Ama lokomotif şarabı "The Dead Arm" adını verdiği, %100 Shiraz'dan ürettiği şarap. Her rekoltesi 95 civarında puanlar alan, kalite standartı oturmuş aranılan bir Avusturalya şarabı konumunda. Bu şarap da ülkemize geldi. Fiyatı da 155 TL. Benim bugün tattığım ise "The Laughing Magpie" adlı Shiraz(%90) & Viognier(%10) kupajı bir şarap. Shiraz bilindiği gibi Avusturalya'nın en iyi şaraplarına imza atan kırmızı üzüm çeşidi. Viognier ise aromatik bir beyaz üzüm çeşidi. Bu sıradışı birliktelik Fransa Kuzey Rhone vadisinin "Cote Rotie" adlı apelasyonunda üretilen şarapların temel özelliği durumunda. Bu apelasyonda yasal olarak %20 oranına kadar final harmana Viognier şarabı eklenebilmektedir. Çoğunlukla daha az oranlarda katılsa da Viognier, sert yapılı Shiraz şarabına çiçeksi nüanslar armağan etmektedir. Benzer kupajlar yeni dünya şaraplarına da esin kaynağı olmuştur. Özellikle Avusturalya ve Güney Afrika gibi Shiraz'ın çok iyi uyum sağladığı ülkelerde pek çok üreticinin bu stilde şarapları mevcuttur. Bunların en ünlüsü sanırım "Torbreck" adlı çok ünlü bir Barossa'lı üreticinin "RunRig" adlı şarabı.
--------------------------------
d'Arenberg "The Laughing Magpie" 2007
STİL: Kırmızı Sek Şarap
BÖLGE: Güney Avusturalya - McLaren Vale
BAĞ: Üreticiye ait McLaren bağlarından
ÜZÜM: %90 Shiraz, %10 Viognier
MEŞE: 12 ay Fransız,Amerikan meşe fıçı
FİYAT: 8o TL
PUAN: WA:92
----------------------------------
92 (8,5): Viognier oranının %10 gibi oldukça yüksek bir oranda kullanıldığı, Cote Rotie tarzı bir Avusturalya Şirazı. Çok koyu bordo renkli. Burun parfümsü karaktede. Çok yoğun frenk üzümü ve yaban mersini kokuları mevcut. Damakta dengeli, yüksek gövdeli ve çok güçlü.Yuvarlak tanenlerden kalan baharatsı izler uzun süreli kalıcılıkta. Üst düzey şaraplara giriş niteliğinde başarılı bir şarap. Türkiye'de Prodom 2007 dışında bu şarapla yarışabilecek bir şarap henüz yok.
--------------------------------

5 Eylül 2010 Pazar

Dünyanın En Yaşlı Bağları ve Şarapları (Old Vine) (PrePhylloxera Vine)


Güney İtalya -Campania'da 120 yaşındaki bir asma...

---------------------
Tarihe tanıklık eden ve her biri birer dünya mirası kabül edilen asırlık bağlar ve bu bağlardan yaratılan çok özel şaraplar. Şarap litaratüründe "Old Vine" olarak adlandırılan yaşlı asmalar konusu uzun süredir çok ilgimi çekiyordu. Zaman zaman bu konuda araştırmalar yapmıştım. Acaba yeryüzündeki en yaşlı asmalar nerede, bu asmaların şarapları hangileri gibi sorulara yanıt aradım. Sonunda belli bir bilgi birikimine ulaşınca yazıya dökmeye karar verdim.



yaşlı bir asma.....


Genel olarak 35 yaşın üzerindeki tüm asmalara "Old Vine" adı verilmekte. Verimleri çok azalsa da 100 yaşın üzerinde de asmalar yaşayabiliyorlar. "Centenarian Vine" yani Asırlık Asma adı da verilen 100 yaşın üzerindeki bu asmalara çok çok nadiren rastlanmakta. Bunun en büyük nedenlerinden birisi de 18. yüzyıl ortalarında başlayıp Eski Dünya bağlarının neredeyse tamamının yok olmasına neden olan Asma Biti Hastalığı yani Floksera (Phylloxera). Hastalık çok kısa sürede bütün Avrupa kıtasına yayılmış 18. yüzyıl ikinci yarında ve 19. yüzyıl başlarında Avrupa'da şarap sıkıntısı yaratacak düzeyde bağlarda tahribata neden olmuştur. Bu etki günümüzde bile sürmektedir. Hastalığın bugün bile bilinen gerçek bir tedavisi yoktur. Flokserayı durdurmak ve etkilerinden kurtulmak ise ancak asmaların Floksera'ya dirençli olan Amerikan Asma Anaçlara aşılamanın keşfi ile mümkün olabilmiştir. Doğal olarak bugün için yaşlı Avrupa kıtasında bu hastalığın öncesinde dikilen ve hastalıkla karşılaşmadan günümüze kadar ulaşan asmalar çok çok nadiren rastlanıyor. Bu asmalar çoğunlukla Sicilya, Sardunya, Santorini gibi adalarda ve kıtanın uzak dağlık bölgelerde kalabilmişler. Eski kıtada yer alan ve Floksera dönemi öncesinde dikimi yapılan en az 100 yıllık bu çok yaşlı aşısız asmalara "Pre-Phylloxera Vines" adı veriliyor. Floksera yüksek rakımlarda ,sulak ortamlarda ve volkanik tuzlu topraklarda daha az barınabilmektedir. Floksera çağı öncesinden kalan bağların bir çoğu da bu özellikleri taşımakta. Son olarak şunu belirtmek lazım Floksera'ya doğal dirençli olduğu bilinen tek üzüm türü ise Santorini'nin beyaz üzümü olan Assyrtiko.

----------------------------------


Buna karşın Yeni dünyada, floksera etkisinden daha geç etkilendikleri için Old Vine'lara çok daha sık rastlanıyor. Özellikle Kaliforniya ve Avusturalya'da 70-100 yaşını aşan asmalardan üretilen şaraplar, etiketinde "Old Vine" ibaresi ile biraz da pazarlama stratejisi olarak çokca satışa sunulmakta. Ancak aralarından çok yüksek puan alan çok çok başarılı şaraplar da çıkabilmektedir. Ülkemizde ise özellikle Kapadokya'da asırlık Emir asmalarının olduğunu okumuştum. Ama tamamı bakımsız durumda kimsenin de umrundaymış gibi gözükmüyor. Keşke bu asmaları özel olarak işleyen bir üreticimiz çıkabilse. En azından çok geç olmadan.


----------------------------------------



400 yaşın üzerindeki asmalar (Slovenya-Maribor)



Bugün için bilinen Dünya'nın en yaşlı asmaları Slovenya'nın Maribor bölgesinde yer alıyor. 400 yaşın üzerindeki az sayıdaki asmalardan (Zametovka) sembolik düzeyde çok az miktarda şarap üretilmekte ancak küçük şişelerde festival ve müzelerde sergilenmekte. Çok özel yabancı devlet adamlarına ya da Papa'ya hediye etmek dışında ,satışı bildiğim kadarıyla yok. Bunun dışında ticari değeri olan bazı çok önemli şaraplardan kendimce bir derleme yaptım. Ortak noktaları; hepsi asırlık asmalardan çok kısıtlı üretimler ve çok yüksek puanlar alan nadide şaraplar olmaları. Hiçbirini tatmış değilim ama çoğu hayallerimi süsleyen tarihi eserler benim için....



------------------------------------------------------------

DÜNYANIN EN İYİ ASIRLIK BAĞ ŞARAPLARI



Cantina Del Taburno "Bue Apis" (Campania-İtalya)





İşte hayallerimde ilk sırada yer alan şarap. Sanırım bu bir rekor. Daha yaşlı kırmızı üzüm asmalarına hiçbir kaynakta rastlamadım. Tam 2 asırlık Aglianico asmalarından yapılıyor. Düşünebiliyor musunuz dünyanın son 2 yüzyılına tanıklık etmiş. Aglianico asmalarının yaşının 180 yaşın üzerinde olduğu kanıtlanmış. Güney İtalya'nın Campania bölgesinin Beneventano yöresindeki yer alan üreticiye ait bir bağdan üretiliyor. %100 Aglianico üzümlerinden ve sadece 2 fıçı üretimi söz konusu yapılmış. Özellikle 2004 rekoltesi çok başarılı. Stephen Tanzer tarafından tam 96 puan verilmiş. Çok nadir bulunabilen bir şarabın çok çok nadir bir rekoltesi.




180 yaş üstü Aglianico Asmaları ( Cantina Del Taburno-Campania)

---------------------------------------------------------

Albarino Do Ferreiro "Cepas Vellas" (Galicia-İspanya)

Muhtemelen dünyanın en yaşlı bağ ürünü , İspanya'dan bir beyaz şarap. Galicia'nın Rias Baixas DO apelasyonundaki Salnes Valley'de yer alan en yaşlı Albarino asmalarından yapılıyor. Üreticinin 1 hektarlık özel tek bir bağınki asmaların yaşı 200'den fazla ve tamamı aşısız. Cepas Vellas adlı bu bağın İspanyolca'daki anlamı da eski bağ. Şarabın her rekoltesi 90 üzerinde puanlar alıyor. En iyi İspanyol beyazları içinde kabül ediliyor ve sadece 400 kasalık sınırlı bir üretimi söz konusu.

--------------------------------------------

Azienda Lisini "Prefillossero" (Toskana-İtalya)

Lisini adlı Brunello'lu üreticinin 1870 ylından kalan bir Sangiovese Grosso bağından yaptığı bir şarap. Şarap her yıl yaklaşık 300 şişe kadar üretiliyor ancak satışı yapılmıyor.





------------------------------------------------------------------------------------

Tenuta Delle Terre Nere "Prephilloxera" (Etna-Sicilya-İtalya)


Sicilya'nın aktif volkanı Etna dağının yamaçlarında günümüzde de çok sayıda asırlık asmalara rastlanıyor. Avrupa'nın en yüksek ve en yaşlı asmalarından son yıllarda çok özel şaraplar yapılıyor. Bunların en önemlisi Terre Nere adlı üreticinin Prephilloxera adını verdiği şarabı. 140 yılı aşan Nerello Mascalese asmalarından yapılan bu şarap Sicilya'nın da şu an için en iyi şaraplarının başında geliyor. Bağlar 1870 yılında Etna'nın Doğu yamaçlarında Calderara mevkinde (rakım 650 m) oluşturulmuş. %100 Nerello Mascalese üzümlerinden yapılan şarabın 2006 rekoltesine WA dergisi tarafından 95 puan verilmiş.






----------------------------------------------------


Vinicola Benanti "Serra Della Contessa" (Etna-Sicilya-İtalya)


Etna'nın diğer bir önemli üreticisi olan Benanti'nin en özel şarabı. Yine üreticiye ait Etna Dağının doğu yamaçlarındaki 1oo yaşını aşan asmalardan üretiliyor. %80 Nerello Mascalese, %20 Nerello Cappuccio kupajı olan şarabın her rekoltesi 90 üstü puanlar almakta. Etna'nın en iyi şaraplarından birisi.







---------------------------------------------------


Gurrida Estate "Victory" (Etna-Sicilya-İtalya)


Dünya'nın en ilginç ve en sıradışı bağlarından birisi, Sicilya'nın Batı yamaçlarında 850 m rakımda Gurrida Gölü yanıbaşında yer alıyor. Bu bağlar 18. yüzyıl başlarında Grenache asmalarından kurulmuş. Ama asıl ilginç olan yanı asmaların her yıl göl sularının taşması sonucu Ekimden Nisana kadar sular altında kalması. Bu sayede asmalar Floksera hastalığı ile hiç karşılaşmamışlar ve asırları aşacak şekilde yaşayabilmişler. Bağın şarabı olan Victory; %100 Grenache üzümünden yapıyor. Çok yüksek puanlar alan bir şarap olmasa da çok sıradışı bir bağın ürünü olduğu kesin.

Gurrida Göl suları altında kalan asırlık Grenache asmaları



-----------------------------------------------------


Tenuta Dettori "Rosso Romangia" (Sardunya-İtalya)


Sardunya'nın en kuzey noktasında yer alan Dettori adlı üreticinin aileden kalan çok yaşlı bağları mevcut. Bağlardaki en önemli üzüm cinsi, bir Grenache klonu olan Cannonau. 120 yaşın üzerindeki asmalardan ve %100 Cannonau üzümünden Dettori Rosso adlı şarap adanın en iyi şaraplarının başında geliyor. 2005 rekoltesine WA dergisi tarafından tam 96 puan verilmiş.




------------------------------------------------------

Bodega Numanthia "Termanthia" (Toro-İspanya)


Toro ve bu bölgenin en önemli üreticisi olan Numanthia ,İspanya'nın son dönemdeki en önemli yıldızlarından birisi. Üreticinin Termanthia adlı en iyi şarabı ise 850 rakımda yer alan 'Teso de los Carriles' adlı tek bir bağdan yapılıyor. Asmalar 120 yaş üzerinde ve bir Tempranillo klonu olan Tinta de Toro üzümünden oluşmakta. 20 ayın üzerinde %200 oranında yeni meşe fıçılarda olgunlaştırılan şarabın 2004 rekoltesine WA dergisi tarafından 100 tam puan verilmiş. Şarap dünyanın en iyi Old Vine şaraplarının başında geliyor.




------------------------------------------------------


Langmeil "The Freedom 1843" (Barossa-Avusturalya)


Dünya'nın resmi kayıtlara giren en yaşlı asmalarına Langmeil adlı Güney Avusturyalı üretici sahip. 1843 yılında dikilen Shiraz asmalarından yapılan bu özel şarabın adı The Freedom. Neredeyse 170 yıllık tek bir bağın ürünü olan şarap, %100 Shiraz üzümünden yapılıyor. Yaklaşık fiyatı 100 dolar. 2006 rekoltesine WA dergisi tarafından 97 puan puan verilmiş. Resmi kayıt bazında dünyanın en eski bağı ve en eski bağ şarabı denilebilir.

Langmeil 1843



--------------------------------------------------------


Crillo Estate "1850 Grenache" (Barossa-Avusturalya)


Dünya'nın en eski Grenache asmalarına da yine Avusturalyalı başka üretici olan Crillo sahip. 1850 yılında dikilen asmalardan yapılan bu şarabın adı da 1850. 160 yaşındaki asmaların %100 Grenache üzümlerinden yapılan şarabın 2005 rekoltesine WA dergisi 95 puan vermiş.

Cirillo Estate 1850 Old Vine Grenache






Cirillo Estate 160 yıllık Grenache asmaları



------------------------------------


Kaesler Estate "Old Bastard Shiraz" (Barossa-Avusturalya)


Avusturalya'nın en özel şaraplarından birisi. Adı da çok semptatik; Yaşlı Hergele. Kaesler adlı üretici ilk Shiraz bağını 1893 yılında oluşturmuş. Old Bastard'da bu ilk bağın şarabı. 117 yıllık asmalardan ve %100 Shiraz üzümünden yapılan bu şarabın 2005 rekoltesine WA dergisi tarafından tam 98 puan verilmiş. Dünyanın en iyi Old Vine şaraplarından birisi konumunda.

Yaşlı Hergele...





Kaesler Old Bastard Shiraz Asmaları (1893)



---------------------------


Scott Harvey Vineyard "1869 Zinfandel" (Amador- Napa-Kaliforniya)


Büyük olasılıkla Amerika ve Kaliforniya'nın en yaşlı Zinfandel bağının ürünü. Adı gibi 1869 yılında, Amador Country' de oluşturulan tek bir bağdan ve %100 Zinfandel üzümününden üretiliyor. Çok kısıtlı bir üretimi söz konusu.




-------------------------------------------------


Ravenswood Winery "Old Hill Zinfandel" (Sonoma-Kaliforniya)


Sonoma Valley' de 1880 yılında oluşturulan Old Hill adlı bağın ürünü. Bağ Sonoma Valley'in en yaşlı Zinfandel bağı konumunda. Yine çok kısıtlı bir üretimi var.

130 yıllık Zinfandel Asmaları (Ravenswood Winery)




-------------------------------------------------

3 Eylül 2010 Cuma

Urla Chardonnay 2009




Urla şarapçılığın birkaç hafta önce çıkardığı şaraplar içindeki tek beyaz sek şarap, Urla Chardonnay 2009. Sanırım Urla Şarapçılığın kendi bağlarında şu anda Bornova Misketi dışında yetişen beyaz üzüm çeşidi bulunmuyor. Chardonnay üzümleri de bu nedenle Urla bağlarına ait değil. Üzümler Antalya-Elmalı-Likya bağlarının eseri. Her nekadar Urla adı altında etiketlenmiş olması benim açımdan olumsuz bir durum olsa da, şarap oldukça iyi yapılmış. Chardonnay karakterini iyi yansıtan,olumsuz hiç bir yanı bulunmayan başarılı bir şarap. Üstelik diğer iddalı Türk beyazları arasında görece çok daha uygun fiyata sahip. Ayrıca şu söylenebilir yüksek rakımda , kent yaşamının çok uzağındaki bağlardan (Elmalı, Güney platoları gibi) belli ki çok iyi üzümler elde edilebiliyor. Malum ancak iyi üzümden iyi şarap yapak mümkün olabiliyor. Tabiki üzümü hırpalamadan en kısa sürede işleyebilirseniz.
----------------------------------------
Urla Chardonnay 2009
STİL: Sek Beyaz Şarap
BÖLGE: Antalya-Elmalı (Likya)
BAĞ: Likya Bağları
ÜZÜM: %100 Chardonnay
MEŞE: 4 ay Meşe fıçı
------------------------------------------
87 (7,5) : Burunda belirgin narenciye kokuları algılanıyor. Damakta meyvesi orta gövdeli dengeli bir şarap. Mineral derinliği fazla olmasa da bitimi oldukça uzun ve lezzetli. Çok iyi yapılmış, türünün özelliklerini iyi yansıtan bir Chardonnay. Ödediğiniz paranın karşılığını fazlasıyla alıyorsunuz.