11 Haziran 2011 Cumartesi

Kir-Yianni Ramnista 2003



Kir-Yianni Estate Ramnista Naoussa AOC 2003



Xinomavro; Yunanistan'ın en iyi kırmızı şaraplık 2 üzüm cinsinden birisi olarak gösteriliyor. Kuzey Yunanistan-Makedonya bölgesinin ana üzüm çeşidi olan Xinomavro'dan yıllanmaya uygun baharatsı lezzetli dolgun şaraplar elde edilebilmekte. Bu özellikleri ile ülkemizde ki Boğazkere ile örtüşen özelliklere sahip. Pek çok üretici Xinomavro'dan, monosepaj ve kupaj şarap yapımında faydalanmakta. Kir-Yianni ise Selanik yakınlarında bağları olan çok önemli bir üretici. Bağların ortasında yer alan ve üreticinin simgesi olan kule Osmanlı Türk'lerinden kalan bir karakol binasına ait.

-------------------------



-----------------------


Ramnista; adlı şarap üreticinin %100 Xinomavro'dan yaptığı en özel şaraplarının başında geliyor. Bağların bulunduğu bölge Naoussa AOC olarak adlıdırılan apelasyona ait. Bağların yapımı 1960 lı yıllara dayanıyor.Şarap 12 ay meşe fıçılarda olgunlaştırılmış ve 15 yıla kadar da yıllanma potansiyelinin olduğu not edilmiş.

----------------------

Kir-Yianni Ramnista 2003

STİL: Kırmızı Sek Şarap

BÖLGE: Makedonya- Naoussa-Yiannakohori

BAĞ: Kir Yianni Naoussa Bağları (280-330 m )

ÜZÜM: %100 Xiomavro

MEŞE: 12 ay Meşe Fıçı
-------------------
83: Renk açılmaya başlamış. Kiremit rengi röfleler belirmiş durumda. Burun oldukça yoğun. Toprak, is, katran kokuları algılanıyor. Damakta orta gövdeli. Tanenler tamamen yuvarlanmış ve ipeksi bir yapıya kavuşmuş. Bitim ise önemli ölçüde sulu ve de kısa kalıyor. Tahminimden önce yaşlanmış ve yorulmuş bir şarap.






Hiç yorum yok: