28 Temmuz 2010 Çarşamba

Domaine Sigalas Assyrtiko 2006



Santorini, Ege denizinin ortasında aktif volkanik bir ada. Hem ada hem de volkanik bir terruar olunca şarapları her zaman ilgimi çekmiştir.Bu küçücük adada bile 53 adet üzüm çeşidi olduğu ortaya konmuş durumumda. Bağların çoğunluğu oldukça yaşlı, 80 yaşını geçen asmalar bile mevcut. Bu bağlarda 3 ana beyaz ve 2 ana kırmızı üzüm çeşidi yer ediniyor. Bu üzümler;

Beyaz :
Assyrtiko
Athiri
Aidani Aspro
Kırmızı :
Mavrotragano
Mandilaria

Assyrtiko adanın ana üzüm cinsi. Tüm Yunanistan'ın da en iyi beyaz üzümü olarak kabül ediliyor. Aperasyon kuralları gereğince bağların en az %75'i bu üzümden oluşmak zorunda. Mineral derinliği olan meyvemsi, gövdeli iyi kalitede sek şaraplar veriyor. Yine bu üzümden yapılan şaraplar Yunanistan'ın uluslararası düzeyde en yüksek puanlarını alan şaraplarını oluşturuyor. Meşede de yıllanabiliyor. Adanın tatlı şaraplarının da temel taşı.

Athiri, köken olarak yine Santorini adasına özgü bir üzgü ancak zamanla başta Rodos olmak üzere tüm Ege adalarına yayılmış durumda. Rodos'un da temel beyaz üzümü olarak biliniyor. İyi kalitede dolgun sek beyaz şaraplar veriyor. Tatlı şarap yapımında kullanılamıyor.

Aidani Aspro, köken olarak yine Santorini adası ancak yine orta Ege adalarına yayılım göstermiş. Santorini dışında Paros ve Naxos adalarında da yetiştiriliyor. Şeker ve asiditesi daha düşük ancak egzotik floral aromalar açısından zengin bir tür. Tatlı şarap yapımında da kullanılıyor.


Mandilaria; Santorini, Paros ve Rodos'un ana kırmızı üzüm cinsi. Girit'te de yaygın şekilde yetiştiriliyor. Giritte Kotsifali üzüm çeşidi ile kupajı yaygın.

Mavrotragano; Santorini'de yetişen çok nadir bir üzüm cinsi. Yüksek şeker oranı nedeniyle tatlı şarap yapımında da kullanılıyor. Az sayıda sek kırmızı şarap örnekleri de mevcut.


--------------------------------------
Vinsanto ya da Vino-Santo adanın doğal beyaz tatlı şarabına verilen isim . Geç hasat Assyrtiko ve Aidani üzümlerinin 10-12 gün süre ile güneş altında kurutulup, meşe fıçılarda olgunlaştırılması ile elde ediliyor. Yunanistan'ın en yüksek puanlarını her yıl bu şaraplar elde ediyor. Sigalas'ın 2003 rekoltesi Vinsanto'suna WA tarafından 94 puan verilmişti. Daha sınırlı miktarlarda kırmızı üzümlerden de Vinsantolar yapılıyor.


--------------------------------------------

Adada pek çok bağcı ve üretici var. Yine Yunanistan ana karasında prestijli yere sahip Boutari, Gaia gibi büyük üreticilerinde bağları mevcut. Doğma büyüme adalı olan 2 çok iyi üreticiden Domaine Sigalas ve Estate Argyros ise Santorini'nin en iyi şaraplarına imza atıyorlar.


--------------------------------------

Domaine Sigalas, adanın tartışmasız en iyi üreticisi. Sigalas ailesinden kalan yaşlı bağlar adanın en kuzeyinde Oia köyü yakınlarında. Üretici sadece kendi bağlarını kullanıyor. Beyaz Assyrtiko şarabı artık adanın klasiği konumunda. Vinsanto adı verilen tatlı şarapları da Vinsanto'ların en iyisi. Ürünleri şunlar:


Beyaz Sek Şarap:
Domaine Sigalas Santorini VQPRD: %100 Assyrtiko
Domaine Sigalas Barrel Santorini VQPRD: %100 Assyrtiko (6 ay Fransız meşe)
Domaine Sigalas Assyrtiko-Athiri :%75 Assyrtiko %25 Athiri

Kırmızı Sek Şarap:
Domaine Sigalas Mavrotragano: %100 Mavrotragano
Domaine Sigalas Niambelo : %70 Mandilaria %30 Agiorgitiko

Tatlı Şarap:
Domaine Sigalas Vinsanto VQPRD: %75 Assyrtiko %25 Aidani (24 ay meşe)
Domaine Sigalas Mezzo: %100 Mandilaria (24 ay meşe)


--------------------------------------------------------




Domaine Sigalas Santorini VQPRD Assyrtiko 2006

STİL: Beyaz Sek Şarap %14 alkol
BÖLGE: Orta Ege Adaları-Santorini-Oia
BAĞ: Sigalas Bağları (50 yaş üzeri)
ÜZÜM: %100 Assyrtiko (tek bağ)
MEŞE: yok
FİYAT: 18 euro


------------------------------------------------------------

90 (8) Puan: Renk açık altın sarısı. Burunda çok baskın bir aroma algılayamadım.Hafif narenciyemsi tonlar vardı. Damakta ise gövdeli, dengeli, akıcı ve çok çok meyvemsi lezzette bir şarap. Buruna değil direkt olarak damağa hitap eden bir şarap. İyi oranda mineral derinliği olan şarabın kalıcılığıda oldukça yüksek. 2006 rekoltesini Yunanistan da tattım. Elimdeki 2009 rekoltesini bir süre sonra kendi evimde tadacağım.





Hiç yorum yok: