10 Nisan 2010 Cumartesi

Kavaklıdere Pendore Boğazkere 2008




Boğazkere tanenlerinin yoğunluğu ve onları yontmanın zorluğu ile tanınan yerel bir üzüm çeşidimiz. Kökeni Diyarbakır'ın Çermik ve Çüngüş ilçeleri. Bu coğrafyada geçmişte yoğun bir Ermeni nüfus yaşamaktaymış ve Boğazkere'den şarap üretimi bu nedenle çok eski yüzyıllara kadar uzanmakta. Boğazkere şüphesiz ülkemizin en iyi yerel üzüm çeşidi. Renk açısından oldukça koyu, tanenler güçlü, gövdeli ve meşede yıllanmaya uygun şaraplar verebiliyor. Yoğun meyvemsi, baharatsı ve animal tonlara kadar uzanan oldukça geniş bir aroma skalasına da sahip. Özellikle klon seleksiyonu yapılabilirse çok çok iyi yerlere gelmesi mümkün bir tür.





Pendore Boğazkere 2008'i ilk kez Masters of Wine İstanbul etkinliğinde tatmıştım ve oldukça dikkatimi çeken şaraplardan birisi olmuştu. Ancak aynı etkinlikte bu şarap çok başarılı olamamış ve değerlendirme dışında tutulmuştu. Ben şarabı tekrardan tatma fırsatı yakaladım. Düşüncem yine aynı, oldukça ilginç, sıradışı bir şarap. Geleceği parlak çok iyi bir şarap yapılmış.




Kavaklıdere Pendore Boğazkere 2008


BÖLGE: Ege-Manisa-Salihli-Kemaliye (LİDYA)

BAĞ: Pendore Bağları (üreticiye ait)

ÜZÜM: %100 Boğazkere (tek bağ) (rakım:350 m)

MEŞE: yok
86-90 Puan (88) (7,5): Çok güzel parlak, mor röfleli, koyu yakut renkli bir şarap. Burunda yoğun şekilde vişne ve vişne likörü kokuları algılanıyor.Damakta meyvemsi ve dengeli yapıda.Orta-yüksek gövdeli. Tanenleri güçlü ama yuvarlanmaya başlanmış.Bitimi de orta uzunlukta ve lezzetli kalıcılıkta. Oldukça iyi ,gelecek vaadeden bir şarap.
---------------------------------------------------------------------------
Pendore'den gelecekte gurur duyulacak kalitede Boğazkere-Öküzgözü kupajları bekliyorum. Ama Kavaklıdere'den bir beklentim daha var. Küçükde olsa Diyarbakır-Çermik yöresinde bir bağ oluştursalar. Buradan Boğazkere'nin özgün vahşi karakterini yansıtan, uzun yıllar yıllanabilecek, tek bağ Boğazkere şarabı yaratsalar. Birkaç isim önerisinde bile bulunabilirim. AMİDA ( Diyarbakır'ın antik çağlardaki adı) veya TİGRİS ( Dicle'nin antik çağlardaki adı). İyi olmaz mı ama...

Hiç yorum yok: