25 Şubat 2010 Perşembe

Turasan Seneler Cabernet Sauvignon 2007



Turasan hem Kapadokya'nın hem ülkemizin en köklü şarap üreticilerinden birisi. 1943 yılından bu yana Ürgüp'te Turasan markası ile şarap üretimi yapılıyor. Böylelikle 3 kuşaklık bir deneyime sahip oldular. Üreticinin Kapadokya'da 2 adet bağ alanı mevcut. Birincisi 1991 yılında oluşturulan Yavaş ovasındaki Turasan bağları. Burada sadece Emir üzümü yetiştirilmekte. Diğeri ise 2001 yılında oluşturulan Zeynep bağları. Zeynep bağlarında ise Cabenet Sauvignon, Merlot, Chardonnay üzümleri yetiştirilmekte. Üretici bir süredir Fransız önologlarla çalışmaya başlamış ve kalite çıtasını oldukça yukarılara taşımıştır. Turasan'ın diğer önemli bir artısı da dünyanın çok az yerinde rastlanır tarzda volkanik monoblok oyma kaya mahzenleridir. Bu mahzenler, yaz kış fıçılar ve şişeler için sabit ısı nem ortamı sağlamakta. Aynı zamanda çok hoş bir görsellik elde edilerek kalite algısı arttırılmakta ve şarap turizmi açısından da önemli bir değer ortaya konmuş olmaktadır.




Kapadokya volkanik kökenli bir coğrafya ve yaklaşık 1000 m lik rakıma sahip. Ülkemizin en önemli beyaz şarap terruarı. En iyi beyaz şaraplarımız halen bu bölgeden çıkıyor.Daha önce de belirttim, bu coğrafyada kırmızı şarap yapmaya çalışmak gereksiz bir çaba sanki. Özellikle Emir gibi çok çok iyi bir yerel bir üzümünüz varken. Ben Turasan'dan Emir ve diğer beyaz üzümlerden prestijli üst kalitede şaraplar bekliyorum doğrusu. Emir'i en iyi tanıyan ya da tanıtacak olan üretici de Turasan'dır diye düşünüyorum.


Turasan Seneler Cabernet Sauvignon 2007, Zeynep bağlarından elde edilen ilk rekolte ürün. Sadece 3000 şişelik bir parti. Kapadokya'dan çıkan belki en iyi kırmızı şarap ama yine de Turasan'ın beyazlarının gölgesinde kalmaya devam ediyor. Şarabı direkt üreticiden temin ettim. Ayrı ayrı 2 kez 1'er saat dekante ederek tadımını yaptım.




Turasan Seneler Cabernet Sauvignon 2007

BÖLGE: Kapadokya
BAĞ: Zeynep Bağları (Üreticiye ait) (rakım 1000 m)
ÜZÜM: %100 Cabernet Sauvignon ( Tek Bağ)
MEŞE: 12 ay Fransız meşe

81-85 Puan (85) (7) : Renk koyu derin bordo. Burun oldukça zengin. Reçelsi kırmızı meyve tonları (frenk üzümü , böğürtlen, yaban mersini ) yoğun şekilde algılanıyor. Damakta dengeli, akıcı ve orta gövdeli bir şarap. Ancak derinliği pek yok, dokusu zayıf, tekdüze tatlar bırakıyor. Bitiş orta uzunlukta ve tatlımsı. Bu haliyle Cabernet karakterinde, meşeye ezilmemiş, meyvemsi iyi bir şarap ama kompleks değil. Yıllandırmak şaraba pek bir şey katmayacak gibi duruyor.


Turasan'nın tek bağ ürünü yeni şaraplarını, özellikle de beyazları izlemeye devam edeceğim.

18 Şubat 2010 Perşembe

Sevilen 900 Cabernet Sauvignon 2006





Sevilen'in Denizli-Güney platosunda oluşturduğu bağlardan elde edilen ilk rekolte Cabernet Sauvignon şarabı. Platonun rakımı 900 m olduğu için bu şekilde adlandırılmış. 2. rekoltesi olan 2007 de şuan satışa sunulmuş durumda. 2006 rekoltesini toplamda 3 kez tatma fırsatı buldum. Ancak çok etkileyici bir şarap olduğunu pek düşünmedim. Bence Centum'daki derinlik kompleks yapı yaratılamamış. Belki de bağlar daha genç olduğu içindir.


Sevilen 900 Cabernet Sauvignon 2006

BÖLGE: Denizli-Güney-Aşağıçeşme

BAĞ: Sevilen Bağları (üreticiye ait)

ÜZÜM: %100 Cabernet Sauvignon (Tek Bağ)

MEŞE: 14 ay Fransız Meşe



81-85 PUAN ( 81) (6,5): Koyu kırmızı renkli. Burunda kırmızı mevyemsi kokular algılanıyor. Damakta dengeli, akıcı. Bitimi orta uzunlukta ve tatlı baharatsı tonlarda. Cabernet karakterini kısmen yansıtan, hatasız ancak derinliği olmayan bir şarap.

Güney platosu daha önce de belirtiğim gibi Türkiye'nin en iyi kırmızı şarap terruarı. Sevilen'den daha gövdeli yoğun kompleks cabernet'ler bekliyorum.

16 Şubat 2010 Salı

Kavaklıdere Côtes d'Avanos Sauvignon Blanc 2006



Kavaklıdere son yıllarda Anadolunun pek çok bölgesinde çok geniş bağ alanları oluşturdu. Bu çalışmalar yavaş yavaş meyvesini vermeye başladılar. Manisa Salihli de Pendore bağlarından Syrah 2006 , Kapadokya Avanos bağlarından da Sauvignon Blanc 2006 ilk örnekler olarak tüketime sunulmuş durumda.



Kavaklıdere Cotes d'Avanos bağları; Kızılırmak havzası üzerinde, 900-950 m rakımda, 180 hektarlık tek parça bağlardan oluşuyor. Antik Kapadokya coğrafyasında volkanik bir terruara sahip bu özel bağlardan chateau tarzında şaraplar üretilmektedir. Bağlarda özellikle beyaz üzüm cinsleri (Sauvignon Blanc, Chardonnay, Emir, Narince) daha az oranda da siyah üzüm cinsleri ( Kalecik Karası,Öküzgözü, Cabernet Sauvignon, Tempranillo ) yetiştiriliyor. Cotes Avanos Sauvignon Blanc 2006 bu bağın ilk ürünü. İlk rekoltesinde bile bence bugüne kadar Türkiye'de üretilmiş en iyi beyaz şarap olma özelliğinde. Ben şarabı toplam 4 kez tatma fırsatı bulundum. Ve bugüne kadar hiçbir yerli beyazda hissetmediğim aromaları algıladım diyebilirim.

Kavaklıdere Côtes d'Avanos Sauvignon Blanc 2006

BÖLGE: Kapadokya-Nevşehir-Gülşehir
BAĞ: Cotes Avanos Bağları ( rakım: 900-950 m) (volkanik terruar)
ÜZÜM: %100 Sauvignon Blanc (Tek Bağ)
MEŞE: yok


91-95 Puan (91) (8,5): Burun tropikal meyve ve çiçeksi tonlarıyla oldukça kompleks bir yapıda. Özellikle mandalinayı çağrıştıran çok hoş kokular yoğun şekilde algılanıyor. Damakta gövdeli ve yağlı. Bitimde ise mineralsi tatlar uzun süre kalmaya devam ediyor. 2006 rekoltesi olmasına karşın hala taze ve sorunsuz bir beyaz. İlerideki rekoltelerde damakta da aromatik açıdan derinlik sağlanırsa müthiş olacaktır.


Cotes d'Avanos Sauvignon Blanc 2006, benim için üretilmiş en iyi yerli beyaz. 2008-2009 rekoltelerinde Emir, Narince ve Chardonnay'dan daha da iyi şaraplar çıkacaktır. Kapadokya bu açıdan büyük bir potansiyel ve kesinlikle çok çok iyi bir beyaz üzüm terruarı. Bu bölgede siyah üzüm yetiştirmek ise bence gereksiz bir çaba. İlerisi için özellikle Emir ve Narince'den çok çeşitli tarzlarda üretimler yapılabilir. Sonuçta Cotes d'Avanos'dan Türkiye'nin gururu olacak büyük beyazlar çıkabilir.

11 Şubat 2010 Perşembe

Corvus Blend No:3 2006

Adalar her zaman tutkum olmuştur. Bir adada tatil yapmak, o adayı baştanbaşa keşfetmek bu dünyada bana en fazla huzur veren şeylerin başında gelir. Hele o adanın Akdeniz adalarının pek çoğunda olduğu gibi,bir mitolojisi, bir tarihi, kültürü varsa. Mitolojik adı ile Tenedos ya da Bozcaada; kuzey Ege adalarının bence en güzelidir.Müthiş parlaklıkta turkuaz mavi kıyıları, tepeleri dolaşan üzüm bağları,bir ucunda çok güzel bir kale diğer ucunda Türkiye'nin en romantik deniz feneri vardır. Günbatımında Göztepe'den bütün Troya kıyılarını, Çanakkale boğazını, Gelibolu'yu, Gökçeada'yı ve tüm adayı çepeçevre izlemek ise apayrı bir keyiftir.

Ada şarapları da en özel şaraplardır benim için. Hipnotize olmuş gibi arar bulurum. Gitmediğim veya gidemediğim o adaları getirirler bana sanki. Ülkemiz de 2 adanın bağları ve şarapları ünlüdür malum. Bozcaada ve Avşa. Özellikle Bozcadada 3000 yıldır şarap yapıldığı bilinen bir gerçek.Şanslıyız ki her iki adada da bağcılığa ve şarapçılığa büyük önem veren dünya çapında gurur duyabiliceğimiz birer üreticimiz var. Bozcaada da yer alan CORVUS bağları ve CORVUS şarapları ülkemizin bence gelecek vadeden en önemli projelerinden birisidir. Corvus'ta şarap adına herşey en önemlisi de en iyiye ulaşmak için müthiş bir çaba ve motivasyon var.





Corvus'un, Bozcaadada toplam 250 dönümü bulan 5 bağ alanı mevcut. Bağlarda Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Malbec, Cabernet Franc, Vasilaki ve Çavuş üzümleri yetiştiriliyor. Yerli üzümler (Kuntra,Karalahna,Vasilaki,Çavuş) çoğunlukla anlaşmalı diğer ada bağlarından sağlanıyor. Az miktarda, deneysel amaçlı olarak Doğu Anadoludan da üzüm temin ettikleri de oluyor. Corpus ve Blend , Corvus'un özel şarapları. Kırmızı Blend serisine her yıl için bir numara veriliyor. O yılki rekolteden elde edilen şarapların, her yıl farklılık gösteren özgün kupajlarından oluşuyor. Pek çok üzüm cinsi bu kupaja katkıda bulunuyor. Üzümlerin kardeşliği gibi. Güzel bir düşünce.

Reşit Soley Corvus meşe fıçı mahzeninde




Corvus Blend No:3 2006

BÖLGE: Ege-Bozcaada
BAĞ: Bozcaada bağları (az oranda Doğu Anadolu-Elazığ )
ÜZÜM:C.Sauvignon,Syrah,Merlot,Malbec,Karalahna,Öküzgözü,C.Franc
MEŞE: 12 ay Fransız Meşe, 2 ay botte

Şarap onlinemahzen.com dan temin edildi. 6 ay kavda bekletildi. 2 saat dekante edilerek tadımı yapıldı.


86-90 PUAN (87) (7,5) : Renk koyu bordo. Burunda canlı kırmızı- siyah meyveler (yaban mersini, frenk üzümü böğürtlen) ve mentol kokuları yoğun şekilde algılanıyor. Damakta orta gövdeli, dengeli ve meyvemsi. Bitimde orta uzunlukta ve çok tatlı baharatsı tanenler algılanıyor. Büyük oranda cabernet sauvignon karakterini yansıtan, çok dengeli keyif veren ama biraz daha fazla derinlik ve gövde beklediğim iyi bir şarap. Daha da dinlenebilir durumda.




Bence Corvus için maç daha yeni başlıyor. 2007-2008 rekoltesi beyaz, kırmızı ve tatlı şarapların dünya klasında, 90 puan üzeri şaraplar olacağını tahmin ediyorum.Bu arada adanın yerel üzümlerine de gösterdiği özenin daha da artışını bekliyorum.Ve Corvus'tan bu yerel üzümlerden yapılan, 'Gururla Türk' sloganına yaraşır büyük bir şarap istiyorum.

8 Şubat 2010 Pazartesi

İdol Consensus 3 Meşe 2006





İdol şarapçılık İzmir-Torbalı'da tek parça 1168 dönümlük bir bağ alanına sahip . Burada organik bağcılık, düşük verim, gece hasadı ,mikrovinifikasyon, yüksek teknolojik ekipmanlar gibi kaliteyi artıracak tüm yolları kullanıyorlar. Ayrıca Fransız ve İtalyan önologlarla çalışıyorlar. Bağlar yeni yeni olgunlaşmaya başladı. Tempranillo , Merlot, Chenin blanc ve Viognier üzümlerinden 2008 rekoltesi monosepaj şaraplar piyasaya verilmiş durumda. Hepsi de belli bir kalitenin üzerinde göz dolduran şaraplar. Bu da bizlere ilerisi için umut veriyor.


İdol bağlarında pek çok uluslararası üzüm çeşiti yetiştiriliyor. Ancak benim en çok ilgimi çeken Bornova Misketi. Bağların tek yerli üzüm cinsi. Malum Misket, ünü antik çağlara kadar uzanan Ege ve İzmir'in sembollerinden birisi. Büyük olasılıkla dünyadaki bütün Muscat klonlarının da atası. Yakında İdol misket'ten passito tarzı tatlı bir şarap çıkaracak sanırım.


İdol consensus bir kırmızı bir beyazdan oluşan idol 'ün super-premium şarapları. Her ikisinde de üzümler Urla ve Çeşme'den anlaşmalı bağlardan sağlanıyor. Sınırlı sayıda ve numaralı olarak üretiliyor.Kırmızısında 3 üzüm cinsi kullanılıyor. 24 ay süre ile Fransız-Amerikan- Orta Avrupa meşe fıçılarında dinlendirme yapılıyor. 3 meşe ve consensus adları da buradan geliyor. 2006; 2. rekoltesi. Bağlar olgunlaşınca seriyi sanırım sadece kendi bağlarından çalışacaklar diye tahmin ediyorum.


İdol Consensus 3 Meşe Kırmızı 2006


BÖLGE: Ege-İzmir- Urla,Çeşme

BAĞ: Urla ve Çeşme Bağları (anlaşmalı)

ÜZÜM: Shiraz (%50), Cabernet Sauvignon (%25) Merlot (%25)

MEŞE: 24 ay Fransız, Amerikan, Orta Avrupa



Şarap onlinemahzen.com dan temin edildi. Yaklaşık 6 ay kavda bekletildi. 1 saat dekante edildikten sonra tadıldı.


70-75 Puan (72) (5,5) : Renk açık soluk tonlarda bordo. Burunda tatlı baharatsı kokular algılanıyor. Damakta derinliği olmayan hafif asidik, gevşek yapılı, ince gövdeli bir şarap. Bitimde kısa kalıyor. Yine de şarapta 24 aya rağmen meyvemsilik korunmuş ve meşeye ezilmemiş. İçilebilir durumda ama daha fazla bekletilmemeli.


İdol'ün kendi bağları olgunlaştıkça çok başarılı çalışmalara imza atacağını düşünüyorum. Çünkü bunun için her türlü bağcılık altyapısı, teknoloji, bilgi desteğine ve önemlisi motivasyona sahipler. Özellikle İdol'den Bornova misketinden İzmir'e yakışır üst kalitede tatlı veya dömisek şaraplar bekliyorum doğrusu.

4 Şubat 2010 Perşembe

Prodom Syrah-P.Verdot-C.Franc 2007



Prodom'un 2. rekoltesi. Gıdatay firmasının Aydın-Savrandere bağlarından elde edilen 3 farklı üzüm cinsinden, Sevilen tesislerinde Fransız önologların danışmanlığında üretiliyor. Geçtiğimiz aylarda Gusto dergisince 2009 yılının en iyi şarabı seçilmişti.Yine Mehmet Yalçın tarafından da yılın en iyi şarabı olarak deklare edildi. (27 Aralık 2009 Hürriyet-Pazar). Şarap 3300 şişe ile çok sınırlı sayıda üretilmiş. Kupaj oranları belirtilmemiş. Sanırım önologlar hariç, üretici dahi kupaj oranlarını bilmiyor. Gıdatay 2010 yılından itibaren Aydın'da kendi üretim tesislerini devreye sokacakmış.

Şarap öncelikle şişesi ile oldukça farklı. Yenidünya stilinde omuzlu, benim Türkiye'de gördüğüm en ağır şişe (1900 g). Şarabın ön ve arka etiketi mantarı hatta kapşonu bile çok kaliteli. Direkt üreticiden 3 adet temin ettim. En az birisini uzun yıllar boyunca saklamayı düşünüyorum.



Prodom Syrah-Petit Verdot-Cabernet Franc 2007

BÖLGE: Aydın
BAĞ: Savrandere Bağları (üreticiye ait)
ÜZÜM: Syrah; Petit Verdot; Cabernet Franc ( TEK BAĞ)
MEŞE: 14 ay Fransız Meşe





91-95 Puan (92) (8,5) : Renk siyahi tonlarda koyu bordo. Burun oldukça kompleks ve yoğun aromalı. İlkin karanfil ve baharatsı nüanslarla başlıyor. Sonrasında erik dut incir gibi kuru meyvemsi tonlar çok ağırlık kazanıyor.2 saatlik havalanma sonrası hafif tütün, tütsü tonları da beliriyor. Damakta kesinlikle kuru meyvemsi, yoğun ve yüksek gövdeli. Çok dengeli bir şarap.Üstelik tam bir damak şarabı. Burunda algıladığınız aromaları damakta da rahatlıkla algılıyorsunuz. Şarap özellikle bitişte adeta patlıyor. Tatlı baharatsı lezzetli nüanslar çok uzun süre ( yaklaşık 45 sn ) damakta iz bırakmaya devam ediyor. Yıllanmaya çok uygun. Gurur duyulacak büyük bir Türk şarabı yapılmış. Robert Parker'ın tatmasını isteyeceğim en öncelikli yerli şarap olurdu herhalde.





Prodom 2. rekoltesinde Türkiye tarihinin en iyi şaraplarından birisine imza atmış durumda. Umarım bu başarısı artarak devam eder ve şarap çeşitliğini çok arttırmadan mevcut şaraplarının kalitesini daha da arttırmanın yollarını arar.